06.07.2016

Eilen saatiin varsin heikko päivä aikaiseksi ja syyt olivat selkeät. Brexitin jälkilöylyissä on suljettu jo kolme isoa kiinteistörahastoa liiallisen lunastusinnon vuoksi. Rahastot eivät pysty vastaaman sijoittajien vaateisiin johtuen sijoitustensa likviditeetistä, jonka vuoksi heidän on ollut pakko sulkea rahastot. Samalla Britannian punta heikkeni heikoimmalle tasolleen kolmeen vuosikymmeneen, joten Britanniassa Brexitin jälkijäristykset jatkuvat edelleen. Nämä tekijät olivat omiaan luonnollisesti painamaan sentimenttiä myös muualla Euroopassa. Mutta, manner-Euroopassa on myös omat ajurinsa. Italian pankkitukikeskustelu jatkuu kriisipankin tukemisen osalta.

Heikon osakemarkkinasentimentin vuoksi korkomarkkinoilla on vastaavasti toisenlainen vire. Saksan 10 vuotinen laina painui ennätysalas (-0,189 %). Korkomarkkinat saivat tukea myös Yhdysvalloista, jossa FED:n Dudley oli kommentoinut talousnäkymien olevan epävarmat ja inflaationäkymät ovat maltilliset. Tästä markkinat luonnollisesti tulkitsivat korkonostojen siirtyvän jälleen hamaan tulevaisuuteen ja yleinen korkotaso laski myös Yhdysvalloissa erityisesti pitkissä koroissa.

Yleinen riskinottohalukkuus on siis varsin heikko. Tilannetta kärjisti vielä illalla myös raaka-ainemarkkinoiden heikkous, jossa pahimpana öljy (Brent) laski yli 4 %. Osittain liikettä voidaan selittää vahvalla kehityksellä Brexit äänestyksen jälkeen mutta osin myös sijoittajien halulla riskitasojen laskuun. Osakemarkkinoiden riskimittarit (VIX ja V2X) liikkuivat varsin nopeaa tahtia eilen ylöspäin mutta liikkeet eivät kuitenkaan ole vielä hälyttäviä. Kaiken kaikkiaan eilen oli siis heikko päivä ja tälle aamulle tilanne ei ole juurikaan muuttunut. Samat asiat ovat keskusteluissa kuin eilenkin.

Yhtiökohtaisia uutisia sijoitusideoissamme ei juurikaan tälle aamulle ole. Seuraamme lähinnä raaka-ainemarkkinoiden liikkeitä tarkasti, koska ideoissa on useita yhtiötä ja ETF:iä, jotka ovat riippuvaisia raaka-aineiden kehityksestä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kehittyvillä markkinoilla vahva meno jatkuu, Italian pankit fokuksessa
Seuraava
Lisää kiinteistörahastoja Britanniassa kiinni, raaka-aineissa mielenkiintoisia liikkeitä