07.07.2016

Osakemarkkinat olivat edelleen paineessa Euroopassa mutta Yhdysvalloissa lasku loppui. Britannian huonot uutiset vaivaavat edelleen sentimenttiä, jo kuusi kiinteistörahastoa on suljettu lunastuksilta. Tämän lisäksi pankit painavat eurooppalaisia indeksejä edelleen johtuen Italian pankkien tilanteesta. Eurooppalainen pankki-indeksi (SX7P) on laskenut jo finanssikriisin tasoille, ollen enää reilun prosentin yli vuoden 2011 pohjista. Omalta osaltaan tätä indeksiä painaa myös Britannian punta, jonka kurssikehitys vaikuttaa tähän indeksiin.

Vastaavasti toisella puolella tarinaa ovat raaka-aineyhtiöt. Katsottaessa vuoden alun tuottoja, ainoastaan kaivos- ja öljy-yhtiöt ovat enää plussalla ja tämä kehitys näkyy hyvin myös tällä hetkellä. Siinä missä pankit ja mm. vakuutusyhtiöt painavat indeksejä, raaka-aineyhtiöt jatkavat toistuvasti yliperformanssiaan. Luonnollisesti syynä on yhtiöiden tuotteiden hyvä hintakehitys, josta saatiin jälleen viitteitä eilen. Käytännössä kaikki pääraaka-aineet kääntyivät illalla nousuun. Erityisen vahvaa meno oli tällä kertaa nikkelissä, jonka hinta on nousi Aasiassa 3.6 %. Nikkelissä epäilykset tuotannon laskusta alkavat voimistua, koska uudistettu valtion johto Filipiineillä alkaa vaikuttamaan kaivosyhtiöiden toimintaan. Uusi johto ei ole ilmeisen suotuisa kaivosteollisuudelle ja kyseinen maa on muutoinkin leikannut tuotantoaan varsin voimakkaasti tämän vuoden aikana. Vastaavia toimia on nähty myös Indonesiassa, joten varsinkin kiinalaiset nikkelin ostajat kohtaavat suuria ongelmia metallin saatavuudessa. Öljy kääntyi myös nousuun Yhdysvaltojen varastolukujen jälkeen. Varastot olivat edelleen vähentyneet, joka luonnollisesti parantaa öljyn hintasentimenttiä.

Tämän päivän teemana on hyvin pitkälle samat asiat kuin koko viikon aikana. Britannian punta, kiinteistörahastot, Italian pankit ja raaka-aineiden liikkeet. Sijoitusideoidemme osalta päähuomio keskittynee näin ollen Outokumpuun (nikkelin liikkeet), Lundin Petroleumiin (öljyn liikkeet) ja Nordeaan (Italian pankit). Ja illan kruunaan Euroopan suurvaltojen kohtaaminen vihreällä nurmella. Betfairin kertoimissa odotetaan Ranskan voittoa mutta erot eivät ole suuret.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Britanniassa kiinteistörahastoja jäädytetään, Italiassa pankit helteessä
Seuraava
Öljyn kysyntä- ja tarjontaluvut jäädyttivät markkinan