03.11.2016

  • Markkinat innottomina, mutta todellisuus on valoisampi
  • Fedin nosto joulukuussa jo erittäin todennäköinen
  • Huomenna USA:n tärkeä työmarkkinaraportti


Euroopan laaja STOXX 600 -osakeindeksi laski eilen 8. päivää putkeen. Edellinen nousupäivä oli viime kuussa torstaina 20.10. Kannattaako huolestua? Vastaus: ei.

Viisi faktaa pelkoja hälventämään:

Makrotalouden tilaa kuvaavat luvut ovat pitäneet hyvin, inflaatio-odotukset näyttävä heräämisen merkkejä, jenkkien työmarkkina voi hyvin, yritysten tuloskunto on ”kohtuullinen +”, yksikään keskuspankki ei varmuudella tule revittelemään korkoja niin että talouskasvu vaarantuisi.

Nyt hinnoitellaan pääasiassa sitä, että Donald Trumpista saattaa päästä länsisiipeen. Gallupeja on niin paljon, että yksittäisiin sellaisiin ei kannata tarttua, mutta isossa kuvassa Clintonin voitto on edelleen selkeästi se todennäköinen vaihtoehto.

Ja itseään fiksumpia on aina hyvä lainata jos pystyy: Björn Wahlroosin mukaan Trump on pienempi paha kuin esimerkiksi Putin ja Venäjä.

Meidän näkemys on se, että markkinan tämänhetkistä happanemista vaalihuolien takia muistellaan jälkikäteen ties monentenako ”kriisinä”, joka sitten unohtui samalla hetkellä kun markkinoille keksitään seuraava ykkösteema. Joka muuten tulee olemaan Fedin joulukuinen koronnosto. (Ja euroalueella kannattaa seurata Italiaa ja toivoa, ettei Grillo pääse valtaan.)

Siitä puheenollen, Fedin avomarkkinakomitea jätti eilen korot ennalleen, joskaan ei yksimielisesti. Kaksi jäsentä äänesti nostoa. Ehkä Fed haluaa katsoa vaalit ensin, vaikka virallisesti se ei päätöksentekoon vaikutakaan, tai ehkä se oikeasti haluaa katsoa vielä lisää dataa. Joulukuun (14.12.) noston todennäköisyydeksi hinnoitellaan nyt jo lähes 80 prosenttiin. Nousua eilisestä melkein 10 prosenttiyksikköä.

Tänään peli jatkuu Iso-Britannian keskuspankin kokouksella, joka tullee päättymään Carneyn lausuntoihin maan talouden kohtuullisesta vedosta, etenkin suhteessa siihen mitä odotettiin Brexit-äänestyksen jälkeen. Elvytystä ei lisättäne eikä korkoihin kosketa. Yhdysvalloista katsotaan palvelualojen ISM:t ja jäädään odottelemaan huomista työmarkkinaraporttia ”non-farm payrollsia”, eli kavereiden kesken ”maksukääryleitä”.

Markkinat avaavat miinukselle...

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Viimeiset vaalihermoilut käynnissä
Seuraava
USA:n työllisyydestä tänään viimeinen niitti Fedin kiristämiselle?