03.09.2018

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Yhdysvalloissa viikon pääuutiset olivat uusi NAFTA-sopimus Meksikon kanssa sekä kuluttajaluottamus, joka oli korkeimmillaan sitten lokakuun 2000. Yhdysvaltalaiset osakkeet pitivät hyvin myös loppuviikosta, kun huhut uusista tariffeista Kiinan tuonnille levisivät. S&P 500 -indeksi päätti viikon +0,20 %. Tällä viikolla Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat kiinni maanantaina, loppuviikosta julkaistaan tärkeät talouden kehitystä ennakoivat ISM-ostopäällikköindeksit.

Euroopassa tariffit heiluttivat auto-osakkeita

Huhut lisätariffeista painoivat puolestaan eurooppalaiset osakkeet laskuun. Erityisesti laskivat auto- ja kaivosteollisuuden osakkeet. Lisäksi Italian budjettineuvottelut ja Italian hallituksen johtojäsenien kommentit EU-budjetin vastustamisesta lisäsivät epävarmuutta. Stoxx 600 indeksi laski viikon aikana -0,85 %. Myös Euroopassa saadaan ennakkotietoa talouden kehityksestä, kun euroalueen PMI indeksit julkaistaan keskiviikkona.

Kehittyvät markkinat edelleen paineessa

Alkuviikon helpotus kehittyvillä markkinoilla USAn ja Meksikon kauppasopimuksesta vaihtui lisäpaineeseen Argentiinan pyydettyä IMFn apua nopeutetulla aikataululla. Turkki jatkoi myös paineen alla valuutan heiketessä keskuspankin ja hallinnon toimista huolimatta. Viikon aikana kehittyvien markkinoiden osakeindeksi -1,56 %, valuuttaindeksi -1,18 %.

Allokaationäkemys, Tuomas Komulainen: USA, teknologiayhtiöt ja korkopuolella HY -lainat – ei kehittyviä markkinoita

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme on ollut kesän aikana kolme vahvaa näkemystä:

  1. Isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa. Talous- ja tuloskasvu tukee edelleen osakkeita, vaikka kiristyvä rahapolitiikka Yhdysvalloissa aiheuttaa ongelmia velkaantuneissa kehittyvissä maissa.
  2. Isohkot painotukset teknologiayhtiöissä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Näissä yrityksissä tuloskasvu on rakenteellisesti perinteisiä yhtiöitä nopeampaa.
  3. Korkopuolella olemme suosineet HY -lainoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä käteistä, mikä yhdistelmänä on mielestämme paras riski-tuotto -suhteeltaan.  

Keväällä ja kesän alussa vähensimme kehittyviä markkinoita ja lisäsimme yhdysvaltalaisia osakkeita. Lisäksi ostimme teknologiayhtiöitä Saksasta ja yleisesti Euroopasta. 

Elokuun alussa myimme loputkin kehittyvien maiden osakkeet ja lainat. Olemme ostaneet laatuyhtiöitä Euroopassa ja edelleen lisänneet teknologiayhtiöitä. 

Elokuussa nostimme allokaatiosalkuissamme osakepainon taktisesti ylipainoon.  Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 54,5 % ja käteispaino on n. 7 %. 

Viimeisen 12kk aikana Allokaatio 50 -rahasto on tuottanut n. 4,3 % ja Allokaatio 100 -rahasto n. 10,5 %. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Nostimme osakepainoa – Euroopassa ja Yhdysvalloissa isot erot osakemarkkinoilla
Seuraava
Maailmantalouden kasvu hidastumassa?