27.08.2018

Tämän vuoden aikana Euroopan osakemarkkinoilla on siirrytty puolustuksellisempaan suuntaan. Laatuyhtiöt ovat olleet voittajia tänä vuonna, varsinkin kesän yli, jolloin osakemarkkinat tyypilliseen tapaan siirtyivät puolustuksellisemmalle kannalle. Terveydenhuoltosektori on voittanut yleisindeksin melko reilusti toukokuun alusta lähtien ja tuottanut lähemmäs 11% yleisindeksin talloessa n. 1% nousussa. Tätä selittänee osittain se, että Euroopan pankit ovat samalla periodilla tuottaneet -11%. Defensiivisyys on siis repäissyt aikamoisen kuilun tuottokehitykseen. Samalla periodilla Euroopan talousluvut ovat pettäneet jatkuvasti, mutta yhä vähemmän, kun ollaan edetty kohti syksyä. Edelleen ollaan hieman negatiivisissa tunnelmissa, mutta pyyhettä ei kannata heittää kehään Euroopan osalta. Eurooppalaiset teknologiayhtiöt kasvavat, ja mikäli saadaan helpotusta kauppasotakeskusteluihin ja talousdataan, niin myös vihatut sektorit kuten autoteollisuus voivat hieman parantua. 

Yhdysvalloissa ruusuisempi vuosi

Samaan aikaan Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla pusketaan täyttä häkää kohti huippuja. Talouden optimismi kantaa ja hälinä presidentin ympärillä ei juuri vaikuta tunnelmiin. Yhdysvaltojen suuria voittajia tänä vuonna ovat olleet pienyhtiöt. Pienyhtiöt hyötyvät merkittävästi veroleikkauksen tuomasta lisäpotkusta, ja tästä syystä myös markkinat ovat palkinneet niitä. Lisäksi teknologiayhtiöt ovat jyränneet entiseen tapaansa. Tästä kaikesta positiivisuudesta huolimatta viime aikojen talousdata Yhdysvalloissa on hieman pettänyt ja teknologiapuolellakin on alettu näkemään pientä eroavaisuutta indeksien sisällä, kun ero tulosvoittajien ja tuloshäviäjien välillä on revennyt suhteellisen suureksi. Tästä esimerkkinä Amazon vs. Facebook Q2-tulokset,  ja niistä seuranneet kurssireaktiot. Facebookin heinäkuisesta tulospäivästä mitattuna Amazonin ja Facebookin tuottoero onkin 20%. 

Allokaatiosalkuissamme laaja globaali hajautus – nostimme osakepainoja viime viikolla

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Viime viikolla nostimme osakepainon taktisesti ylipainoon. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 54,5 % ja käteispaino on n. 7 %. Yhdysvalloissa tuloskasvu on jatkunut erittäin vahvana, volatiliteettiä mittaava VIX-indeksi on jälleen laskenut ja mikä tärkeintä, riskisten yrityslainojen riskilisät ovat laskeneet. Kaikki tämä tukee riskisijoituksia ainakin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Lisäksi kauppaneuvotteluissa on saatu hienoista edistymistä (Meksiko, Kanada ja EU). Viime viikolla lisäsimme eurooppalaisia laatuyhtiöiden osakkeita. Korkopuolella olemme jo aiemmin lisänneet riskisiä HY-lainoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Viimeisen 12 kk aikana Allokaatio 50 -rahasto on tuottanut 4,2 % ja Allokaatio 100 -rahasto 10,1 %. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Yksittäiset kehittyvät maat ongelmissa. Rauhoittuvatko kauppasotapuheet?
Seuraava
Yhdysvaltain osakemarkkinat jatkoivat voittokulkuaan
Kai Leppelmeier