10.08.2020

  • Osake- ja yrityslainamarkkinat nousivat jälleen viime viikolla, dollarin heikentyminen rauhoittui
  • Talousluvut jaksavat yllättää positiivisesti – Yhdysvaltojen elvytyspaketti jäihin
  • Näkemyksessä ei muutoksia – osakkeet edelleen lievässä ylipainossa

Riskisijoitusten viikko oli pääsääntöisesti positiivinen. Globaalit osakemarkkinat nousivat melko tasaisesti parin prosentin molemmin puolin. Kehittyvät markkinat jäivät hieman muusta maailmasta. Luottoriskimarkkinoiden vire jatkui positiivisena. Loppukesän jatkunut korkojen lasku hidastui ja dollarin heikentyminen otti hengähdystauon. Positiivisesta markkinatunnelmasta huolimatta markkinoiden volatiliteetti on säilynyt edelleen korkealla. Esimerkiksi yhdysvaltalaisten osakkeiden arvonvaihtelua kuvaava VIX-indeksi on kriisin jälkeisestä laskustaan huolimatta pysynyt sitkeästi yli 20 ja on historiaansa nähden edelleen korkealla tasolla.

Globaalien koronavirustartuntojen kasvu hidastui viime viikolla, kun erityisesti Yhdysvalloissa tartuntojen hidastuminen jatkui. Euroopassa tilanne on heikentynyt erityisesti Espanjassa ja Balkanin maissa, mutta koko mantereen osalta tilanne näyttää todettujen tartuntojen osalta olevan edelleen hallinnassa. Tartuntojen estämiseksi käyttöön otetut rajoitustoimet ovat toistaiseksi olleet paikallisia ja pyrkineet minimoimaan vaikutukset talousaktiviteettiin.

Viime viikolla talouslukuja saatiin sekä ostopäällikköindeksien että Yhdysvaltain työllisyystilastojen osalta. Kesän aikana odotukset ylittänyt talousdata ei pettänyt viime viikollakaan, kun ostopäällikköindeksien lopulliset lukemat vahvistivat erityisesti palvelualojen odotuksia vahvemmat näkymät Atlantin molemmin puolin. Yhdysvalloissa työllisyydestä saatiin useampiakin lukuja, mutta perjantain laaja työllisyysraportti kertoi, että työpaikkoja oli luotu hieman odotuksia enemmän ja työttömyysprosentti oli ennakoitua pienempi. Positiivisesta yllätyksestä huolimatta uusia työttömyyskorvaushakemuksia tuli myös viime viikolla yli miljoona kappaletta. Työttömyysprosentti on yli 10, joten kevään kriisi on kaikkea muuta kuin ohi. Odotamme talouden palautumisen jatkuvan, mutta nousun kulmakerroin loivenee syksyn mittaan.

Paljon odotettiin myös Yhdysvaltojen poliitikoilta. He sorvasivat jatkoa heinäkuussa päättyneille tukipaketeille, joilla mm. työttömyyskorvausten kattavuutta ja suuruutta oli nostettu koronakriisin eskaloituessa. Julkisuuteen kerrottujen tietojen mukaan neuvotteluja käytiin aktiivisesti viikon mittaan. Lopulta perjantaina kerrottujen tietojen mukaan puolueiden näkökulmissa ei ollut tapahtunut juurikaan lähentymistä ja prosessi keskeytyi. Tämän jälkeen presidentti Trump otti ohjat omiin käsiinsä ja määräsi tukun asetuksia, jotka tähtäävät osaltaan kulutuskysynnän tukemiseen. Vaikka elvytyspakettia on odotettu markkinoilla, ei neuvotteluiden jäätyminen ole ainakaan toistaiseksi saanut aikaan paniikkia. Uutisointi aiheen tiimoilta jatkunee myös alkaneella viikolla. Muutoin on odotettavissa talousdatan osalta hiljainen viikko.

Emme tehneet viime viikolla salkuissamme muutoksia. Pidämme osakkeet edelleen lievässä ylipainossa. Luotamme maantieteellisesti Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja kehittyviin markkinoihin erityisesti Japanin kustannuksella. Teemoista salkussamme näkyvät teknologian lisäksi eurooppalaiset teollisuus- ja vakuutusyhtiöt. Korkosijoitusten sisällä luotamme nousseista hinnoista huolimatta yrityslainoihin ja riskiyrityslainoihin.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Teknologiayhtiöt raportoivat vahvoista tuloksista, Yhdysvaltain keskuspankki vahvisti tukevansa markkinoita myös jatkossa
Seuraava
Myötätuuli markkinoilla jatkuu – merkkejä kasvun jatkosta tarvitaan kuitenkin yhä