03.08.2020

  • Viime viikko oli yhdysvaltalaisosakkeille verrattain vahva – Euroopassa osakkeet sen sijaan laskivat
  • Yhdysvaltain keskuspankki vahvisti olevansa markkinoiden tukena myös jatkossa – teknologiayhtiöiden tulokset yllättivät positiivisesti
  • Ei muutoksia näkemyksessä – salkkujemme riskit edelleen hieman vertailuindeksiä suuremmat

Osakemarkkinat olivat viime viikolla vahvasti kahtiajakautuneet. Yhdysvaltalaiset osakkeet nousivat vahvojen teknologiatulosten ja keskuspankin lupaileman tuen ansiosta, ja Euroopassa osakkeet laskivat. Korkojen lasku jatkui, ja Yhdysvalloissa 10-vuotisen valtionlainan korko hätyyttelee jo 0,5 %:n rajaa. Dollarin heikentyminen hiipui hieman.

Koronaviruksen osalta viime viikko toi vain vähän uutta informaatiota. Yhdysvalloissa uusien tapauksien kasvu ei enää kiihtynyt ja tietyissä osavaltioissa tartuntamäärien kasvun pysähtyminen on johtanut aktiviteetin kasvuun. Euroopassa talouden aktiviteettia mittaavat, ihmisten liikkumisesta ja kulutuksesta kertovat mittarit näyttävät edelleen talouden palautuvan, eikä orastava tartuntojen kasvu ole toistaiseksi kiihtynyt. 

Osakemarkkinat olivat viime viikolla vahvasti kahtiajakautuneet.

Viime viikon odotetuin tapahtuma markkinoiden näkökulmasta oli keskiviikkoinen Yhdysvaltain keskuspankin kokous, jolta odotettiin lähinnä vakuuttelua siitä, että FED on edelleen markkinoiden tukena, mikäli talouden palautuminen yskii. Jo ennen varsinaista tiedotustilaisuutta FED ilmoitti, että suorat pienemmille ja keskisuurille yrityksille suunnatut lainaohjelmat jatkuvat ensi vuoden puolelle. Varsinaisen kokouksen anti jäi laihaksi, mutta viestissään FED korosti koronaviruksen olevan talouden näkökulmasta ratkaisevassa asemassa ja vakuutti tukevansa talouden paluuta kohti normaalia. Isompia uutisia FED:n mahdollisesti muuttuvasta strategiasta esimerkiksi inflaatiotavoitteen suhteen kuultaneen syyskuussa, kun laajempi selvitys keskuspankin tulevaisuudesta valmistuu. 

Tuloskauden etukäteen odotetuimman päivän tulokset eivät pettäneet sijoittajia. Torstaina Facebook, Amazon, Apple ja Googlen emoyhtiö Alphabet raportoivat toisen kvartaalin tuloksensa markkinoiden jo sulkeuduttua Yhdysvalloissa. Viimeisintä lukuun ottamatta kaikki yllättivät positiivisesti, ja osakkeet nousivat selvästi. Vaikka kyseessä oli vain yhden kvartaalin tulos, tukee se osaltaan teesiä teknologiayhtiöiden valmiudesta reagoida koronaviruksen aiheuttamaan shokkiin muita toimialoja paremmin. 

Euroopassa tuloskausi jatkui hieman Yhdysvaltoja vaisummin. Otsikoihin ylsivät mm. pankkien rajut luottotappiovaraukset, jotka veivät tulokset monin paikoin negatiivisiksi. 

Kuluva viikko alkoi heinäkuun varsinaisilla ostopäällikköindekseillä. Ennakkoon saadut luvut povasivat vahvaa kasvua erityisesti eurooppalaiselle palvelusektorille, mutta lopullisissa luvuissa myös teollisuuden luvut yllättivät ennakkoarvioihin nähden positiivisesti. Kuluvalla viikolla lukuja saadaan myös Yhdysvaltojen työmarkkinoilta, joissa viimeiset pari viikkoa ovat sujuneet jälleen hieman vaisummin työttömyyskorvaushakemusten käännyttyä nousuun. 

Suurin mielenkiinto Yhdysvalloissa keskittyy kuitenkin demokraattien ja republikaanien vääntöön finanssipoliittisten tukitoimien jatkosta. Kriisin alettua sorvatut, mm. työttömyyskorvauksia koskevat tuet erääntyivät viime viikolla. Tukien päättyminen tekee valtavan loven kuluttajien lompakkoon, ja pitkittyessään tilanne heikentyisi entisestään kerrannaisvaikutusten vuoksi. Uskomme puolueiden pääsevän paketista sopuun, mutta tukien vaikutus on todennäköisesti hieman pienempi kuin keväällä.

Jatkamme allokaatiosalkuissamme vertailuindeksiä suuremmalla riskillä lievän osakeylipainon ja korkosijoituksissa suuremman luottoriskin voimin. Tarkkailemme erityisesti sitä, miten talouden vahvan vedon hidastuminen vaikuttaa talouden kehityksestä riippuvaisiin aloihin. Uskomme teknologiayhtiöiden pärjäävän edelleen, ja pidämme japanilaiset osakkeet edelleen vahvassa alipainossa. Korkosijoitusten osalta pohdimme erityisesti dollarin kehityksestä riippuvaisia sijoituksia. Dollarin heikkous saattaa näkemyksemme mukaan jatkua lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmällä tähtäimellä euron vahvistumiselle on mielestämme edelleen vain vähän perusteita.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat vetivät henkeä loppuviikon heikkojen uutisten myötä
Seuraava
Yhdysvaltain elvytyspaketti yskii, mutta positiiviset markkinatunnelmat jatkuvat