27.07.2020

  • Takana vaihteeksi laskuviikko globaaleilla osakemarkkinoilla – korkosijoitukset ja kulta jatkoivat vahvoina.
  • Heikot koronatilastot, huonot työllisyysluvut sekä USA:n ja Kiinan viimeisin välirikko heikensivät tunnelmaa.  
  • Allokaatiosalkuissa ei muutoksia – perusskenaariomme hidastuvasti vahvistuvasta taloudesta pitää edelleen.

Viime viikko oli riskisijoituksille kaksijakoinen. Viikko alkoi vahvasti odotuksia parempien tulosten ja positiivisten rokoteuutisten siivittämänä. Osakkeet nousivat yli kesäkuussa saavutettujen edellisten huippujen. Tunnelma kuitenkin kääntyi loppuviikosta, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen sapelien kalistelu jatkui, kuten myös koronaviruksen leviäminen globaalisti. Osakkeet päätyivät lopulta globaalisti lähes lähtötasoilleen, mutta kaksi prosenttia vahvistunut euro veti tuloksen reilut puolitoista prosenttia pakkaselle. Euroopassa lasku oli samaa luokkaa. Yhdysvalloissa osakkeet laskivat vähemmän, mutta valuutan ansiosta tappio oli parin prosentin luokkaa. Korot jatkoivat alamäkeä ja nostivat valtionlainasijoitusten arvoa. Vahvasti viime viikkoina vetäneet yrityslainat ja riskiyrityslainat jatkoivat osakkeita parempaa vetoaan. Heikko dollari laski dollarimääräisten sijoitusten arvoa. Yksi viikon puheenaiheista oli jalometallien vahva nousu. Eri metalleista koostetun indeksin arvo nousi yli 7 % viikossa ja kullan hinta nousi kaikkien aikojen huippuihin. Kultaunssin hinta hätyyttelee nyt jo 2 000 dollaria, kun se vuosi sitten oli noin 1 400 dollaria.

Koronaviruksen leviäminen jatkui globaalisti myös viime viikolla, ja uudet päiväkohtaiset huippulukemat saavutettiin WHO:n tilaston mukaan perjantaina, kun uusia tapauksia rekisteröitiin lähes 290 000. Myös Euroopassa saatiin muistutus siitä ettei virus ole suinkaan selätetty, kun esimerkiksi Espanjassa uudet tartunnat lähtivät jälleen nousuun. Sen sijaan Floridassa ja Arizonassa, jotka ovat olleet Yhdysvaltojen heikoimmassa asemassa olleita osavaltioita, uudet tartunnat laskivat hieman viime viikolla. Talousaktiviteettia mittaavat, nopeasti päivittyvät indikaattorit kertovat, että kohoavat tartuntaluvut vaikuttavat ihmisten liikkumiseen ja kulutukseen, joten tartuntamäärien kasvu hidastaa talouden kasvumomenttia. 

Euroopassa viime viikolla julkaistut alustavat ostopäällikköindeksiluvut kertoivat kuitenkin, että erityisesti palveluissa aktiviteetti on vahvistunut myös viime aikoina, joskin edelliskuuta hitaampaan tahtiin. Palveluiden osalta odotukset ylittyivät ja luvut kertoivat kasvavasta aktiviteetista. Teollisuuden osalta tulos oli varovaisempi. Sen sijaan Yhdysvalloissa palveluiden tilanne oli odotettua heikompi ja kertoi edelleen lievästi laskevasta aktiviteetista. Yhdysvalloissa myös kriisin aikana paljon seuratut viikoittaiset työttömyyskorvaushakemukset nousivat ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun. Kaiken kaikkiaan tuoreet talousluvut kertovat talouden aktiviteetin vahvistuvan edelleen, mutta merkkejä vauhdin hidastumisesta on ilmassa. Talouden täyspysähtymisen jälkeen tämä on kuitenkin odotettua. Sentimenttiä heikensi myös Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen suhteen heikentyminen, kun maat sulkivat toistensa konsulaatit epämääristen vakoilusyytösten seurauksena. Presidentti Trumpin asema heikentyi entisestään marraskuun vaalien suhteen, ja vedonlyöntikertoimet povaavat Joe Bidenille voittoa nyt noin 60-70 % todennäköisyydellä. Galluppien osumatarkkuus lienee kuitenkin edelleen kovin kyseenalainen. Vaalien lähestyminen tuo Yhdysvaltain jo valmiiksi vaikeasti ennakoitavaan ulkopolitiikkaan vielä lisää vaikeusasteita. 

Tuloskausi jatkui viime viikolla pitkälti siitä, mihin edellisviikolla jäätiin. Yhdysvalloissa yli 80 % yrityksistä on ylittänyt tulosodotukset, kun Euroopassa vastaava luku on indeksistä riippuen 50-70 %. Laskua viime vuoden tuloksiin on Yhdysvalloissa noin 40 %, Euroopassa vastaavasti noin 15 %. Toimialoista terveydenhuolto, it ja teleoperaattorit ovat selvinneet toistaiseksi parhaiten, sen sijaan erityisesti teollisuusyhtiöiden tulokset ovat sakanneet viime vuoteen nähden pahiten. Alkaneen viikon isoin mielenkiinto keskittyy vahvasti pärjänneiden teknologiajättien tuloksiin, kun Amazon, Apple, Facebook ja Alphabet raportoivat tuloksestaan.

Alkaneen viikon isoin mielenkiinto suuntautuu keskiviikkoon, jolloin Yhdysvaltain keskuspankki tiedottaa kokouksensa tuloksista. Ohjauskorkoon tehdään tuskin muutoksia, mutta viimeisten viikkojen aikana pienentynyt tase herättää kysymyksiä elvytyksen jatkotoimista. Rahapolitiikan lisäksi pohditaan myös finanssipoliittista elvytystä ja sen jatkoa Yhdysvalloissa. Republikaanien on määrä saada oma ehdotuksensa elvytyksen jatkosta alkuviikosta, jonka jälkeen asiasta päästään neuvottelemaan myös puolueiden välillä. Nykyiset elvytystoimet, mm. korkeammat ja laajemmat työttömyyskorvaukset umpeutuvat perjantaina, joten aikataulu on tiukka. Loppuviikosta julkaistaan myös monien isojen talouksien BKT-lukuja toiselta kvartaalilta. Rumia lukuja on ennakoitu jo pitkään, joten merkittäviä vaikutuksia markkinoihin tuskin nähdään. 

Emme tehneet muutoksia allokaatiosalkuissamme viime viikolla. Allokaatiotasolla ylipaino yrityslainoissa on toiminut hyvin, lievästä osakeylipainosta oli sen sijaan viime viikolla hieman haittaa osakkeiden laskettua. Markkinoiden sentimenttiä haitanneet nousevat koronavirustilastot ja niiden myötä heikentyvä talousmomentti ovat osaltaan odotettuja eivätkä ole mielestämme toistaiseksi muuttaneet asetelmia markkinoilla merkittävästi. Yhdysvalloissa vaalien lähestyminen aiheuttaa kuitenkin entistä enemmän epävarmuutta niin Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteeseen kuin maan sisäpolitiikkaan ja talouskriisin elvytystoimiin. Perusskenaariomme on kuitenkin edelleen se, että talousaktiviteetin palautuminen jatkuu, joskin kevääseen verrattuna hidastuvalla tahdilla. Markkinoilla nähdään korjausliikkeitä, mutta elvyttävä rahapolitiikka ja sijoittajien varovainen positioituminen johtavat siihen, että sijoittajat tarttuvat hanakasti pienempiinkin laskuihin. Näemme ympäristön siis edelleen kohtuullisen otollisena riskisijoituksille. Pidämme osakkeet lievässä ylipainossa ja jatkamme luottoriskisijoitusten ylipainottamista korkosijoituksissa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Uudet koronahuiput eivät näy markkinoilla tai talousaktiviteetissa – tuloskausi alkanut vaisuihin odotuksiin nähden positiivisesti
Seuraava
Teknologiayhtiöt raportoivat vahvoista tuloksista, Yhdysvaltain keskuspankki vahvisti tukevansa markkinoita myös jatkossa