17.08.2020

  • Osakkeet jälleen lievästi positiivisissa tunnelmissa – Yhdysvalloissa kaikkien aikojen huiput lähellä
  • Markkinoilla odotetaan merkkejä kasvun jatkumisesta  - loppuviikon ostopäällikköindeksit kertonevat hidastuvasta kasvusta
  • Näkemyksemme pysyy ennallaan – pidämme allokaatiosalkkujemme riskitason hieman normaalitasoa korkeammalla


Riskimarkkinoiden vire jatkui viime viikoista tutussa myötätuulessa. Osakkeet nousivat globaalisti prosentin ja kahden luokkaa. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi flirttaili kaikkien aikojen huippujensa kanssa, mutta jäi lopulta viikon päätteeksi vajaan prosentin päähän helmikuun huipuistaan. Myös yrityslainojen riskipreemiot laskivat edelleen. Viikon erikoisuus liittyi korkoihin, jotka nousivat kesän laskuputken jälkeen. Tämä veti valtionlainasijoitukset miinukselle. Korkojen nousu johti myös kullan vahvan vedon hetkelliseen katkeamiseen. Dollarin heikentyminen hidastui viime viikolla.
 
Viime viikolla nähtiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa rotaatiota osaketeemoissa, kun sekä arvo-osakkeet että small cap -osakkeet nousivat vahvasti suhteessa yhtiöihin ja aloihin, jotka ovat pärjänneet koronakriisin jälkeisessä nousussa muutoin vahvasti. Näkemyksemme mukaan kestävä rotaatio kohti arvoteemoja vaatisi tuekseen nykyistä selkeämpää kuvaa talouden laajamittaisesta palautumisesta ja eri alojen luottamuksen kohoamisesta. Arvoteeman sisällä löytyy yksittäisiä toimialoja ja yhtiöitä, joissa näemme arvoa. Olemme sijoittaneet allokaatioratkaisuissamme mm. eurooppalaiseen teollisuus- ja vakuutussektoriin.
 
Koronavirustartuntojen suhteen viime viikko ei tuonut merkittävää muutosta loppukesän tilanteeseen. Virustapaukset eivät kasvaneet globaalisti merkittävästi, ja tilanne Pohjois-Amerikassa parani edelleen. Euroopassa virustartunnat ovat sen sijaan kasvussa. Viruksen leviäminen on kuitenkin toistaiseksi ollut aiempaa keskittyneempää, ja esimerkiksi Espanjassa tilanne näyttää jälleen huolestuttavalta.
 
Viime viikko oli talousdatarintamalla hiljainen. Tiuhaan päivittyvät indikaattorit ihmisten liikkumisesta, kulutuksesta ja teollisuuden tasosta osoittavat edelleen, että viruksen leviäminen johtaa aktiviteetin vähentymiseen jopa ennen rajoitustoimia. Laajemmasta mittakaavasta tarkasteltuna näyttää kuitenkin siltä, että erityisesti Euroopassa lähestytään monilla mittareillla jo normaalia, kriisiä edeltävää tasoa. Siirryttäessä kohti normaalia olennaista onkin se, miltä edellytykset kasvun jatkolle näyttävät. Näkemyksemme mukaan erityisen merkityksellisiä ovat kuluttajien kulutuskykyä ja -luottamusta mittaavat indikaattorit. Miten työllisyyskehitys jatkuu? Kuinka paljon palkkojen nousu hiipuu? Jatkuuko kuluttajien verrattain vahva usko myös tulevaisuudessa?
 
Alkaneen viikon mielenkiintoisimmat talousluvut saadaan perjantaina, kun ostopäällikköindeksien elokuun ennakkoluvut julkistetaan. Luvut kertovat siitä, miten teollisuuden ja palveluiden odotukset tulevasta ovat kehittyneet. Todennäköisimmin indeksit kertovat kasvun jatkuneen, mutta aiempaa hitaammalla tahdilla. Alkaneella viikolla seurataan myös sitä, edistyykö Yhdysvaltain elvytyspaketti. Merkkejä edistysaskeleista ei juuri ole, mutta odotukset jonkinasteisen paketin syntymiselle ovat edelleen olemassa.
 
Emme tehneet viime viikolla allokaatioratkaisuissamme muutoksia. Näkemyksemme pohjautuu edelleen talouden elpymiselle, ja allokaatiosalkkujemme riskitaso on lievän osakeylipainon ja luottoriskisijoitusten ylipainon myötä hieman vertailuindeksiä riskisempi. Seuraamme kuitenkin yllä mainittuja indikaattoreita talouden elpymisen osalta ja muokkaamme salkkujemme riskitasoja tarvittaessa.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Yhdysvaltain elvytyspaketti yskii, mutta positiiviset markkinatunnelmat jatkuvat
Seuraava
Teknologiayhtiöt vetävät markkinan kivirekeä uusiin ennätyksiin. Talous pysyy juuri ja juuri mukana.