07.01.2020

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille! Odotettavissa on ihan kohtuullinen sijoitusvuosi todella hyvän vuoden 2019 jälkeen. Kuitenkin yhteenvetona melkein koko vuosi 2019 tuntui siltä, että nuollaan haavoja vuodesta 2018. Se tyypillinen juhla mitä yli 20% nousu osakemarkkinoilla aiheuttaisi sijoittajissa ei ollut mitenkään käsinkosketeltavaa. Vasta vuoden loppupuolella näytti siltä, että optimismi ottaa vallan ja osakkeita voi taas ostaa ja pitää. Tämä sama on todennettavissa sijoittajien rahavirroista globaalisti. Rahaa virtasi osakerahastoista ulos kovaa tahtia koko vuoden ajan, eikä ETF-rahastot tuoneet tarpeeksi sisään tämän reiän paikkaamiseksi. Nämä rahavirrat kääntyivät vasta vuoden lopussa hitaasti parempaan suuntaan.

Tästä tilanteesta jatkamme vuoteen 2020. Osakkeet takovat uusia huippuja ja sentimentti on korkealla. Talousdata yrittää parhaansa pysyä riskimarkkinoiden mukana. Osakemarkkinoiden osalta vuodelle odotetaan jopa ihan hyvää tuloskasvua. Se on tärkeätä, koska tällä hetkellä arvostukset ovat paikoittain melko korkealla, myös silloin jos rinnastetaan tähän odotettuun tuloskasvuun. Tästä syystä näemme, että se tuotto, joka on tuleva tänä vuonna osakkeista tulee pääosin tuloskasvun ja osinkojen kautta. Arvostusten merkittävää nousua indeksitasolla on hankala nähdä.

Mites sitten se talous, jolta odotetaan pientä kasvupomppua? Teollisuus on päässyt globaalisti pohjamudista liikkeelle, mutta tökkii edelleen silloin tällöin. Esimerkiksi joulukuussa teollisuusdata olikin globaalisti yllättävän huonoa. Kauppasodan haamut kummittelevat. Emmehän me ole niistä oikein kunnolla päässeet eroonkaan?

Pelottelut sikseen. Näemme edelleen, että teollisuuden tilanne voi tästä vielä parantua. Lisäksi palvelualojen kehitys pysyy hyvänä, ja nämä tekijät yhdessä tukevat taloutta vuonna 2020. Teollisuuden osalta tärkeämpää on ottaa hieman pidempi katse tulevaisuuteen. Teollisuuden osuus BKT:sta laskee jatkuvasti ja mikäli uskomme analyytikoita, niin talouden ajuri, eli uudet investoinnit eivät tule enää perinteisiltä aloilta, vaan niitä ajavat teknologiayhtiöt. Markkinataloutta jaetaan seuraavan vuosikymmenen aikana entistä enemmän voittajiin ja häviäjiin, tässä ei kannata myöskään sijoitussalkussaan tapella rakenteellisia trendejä vastaan. Tästä syystä meillä on ollut jo tovin teknologiayhtiöitä allokaatiosalkuissamme, ja jatkamme niiden pitämistä.

Ensi viikolla julkaisemme meidän kvartaalinäkemyksemme ja samalla virallistamme kantamme vuoteen 2020. Mutta ennen sitä, viime viikon tapahtumien takia, nostan vielä yhden riskin esiin, joka on tälle vuodelle yksi suurimmista, eli poliittinen riski.

Viime viikolla Yhdysvallat teki tarkan ilmaiskun Irania vastaan ja aiheutti Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimman henkilön, kenraali Suleimanin kuoleman. Tämä on eskaloinut geopoliittiset riskit taas hetkeksi pinnalle, koska pelot uudesta pitkittyneestä ja laajamittaisesta sodasta Lähi-Idässä ovat kasvaneet tämän johdosta merkittävästi. Osakkeet eivät ole tästä hermoilleet hirveästi, mutta öljyn hinta on tasaisesti noussut tämän uutisen jälkeen ja pääsee kaikkien sijoittajien tarkkailulistalle nyt ainakin hetkeksi taas.  Sinällään tämä ei muuta näkemystämme osakemarkkinasta, mutta tämä tuo uuden riskin poliittiselle kartalle, jolla on mahdollisuus kärjistyä entisestään. Sille samalle poliittiselle kartalle, jossa oli jo valmiiksi kauppasodat ja USA:n presidentinvaalit.

Pidämme osakkeet edelleen neutraalipainossa allokaatioratkaisuissamme. Näkemyksemme tulee esiin enemmän osakkeiden sisällä. Olemme edelleen vahvassa ylipainossa Yhdysvaltojen osakemarkkinalla. Viime viikkoina nostimme kehittyvät markkinat takaisin neutraaliin painoon. Teemoina osakkeiden sisällä pidämme edelleen arvosijoituksia niin euroalueella kuin Yhdysvalloissa. Lisäksi pitkäaikainen teknologiateemamme pysyy salkussa.

Hyvää vuodenalun jatkoa kaikille!

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Taantuma vältetään vuonna 2020 - valikoivuus valttia
Seuraava
Markkinatunnelmat jatkuvat positiivisena – osakkeet ylipainoon