13.01.2020


-    Iranin ja Yhdysvaltain kriisi vaikuttaa viilenevän – markkinoilla huokaistiin helpotuksesta
-    Alkaneella viikolla odotetaan tuloskauden alkua ja kauppasopimuksen allekirjoittamista
-    Positiivinen markkinatunnelma ja osakkeiden suhteellisen korkea tuotto nostavat osakkeiden houkuttelevuutta – nostamme osakkeet lievään ylipainoon allokaatiosalkuissamme

Viime viikko jatkui markkinoilla pääasiassa positiivisissa tunnelmissa. Osakkeet nousivat kehittyvien markkinoiden johdolla, luottoriskipreemiot laskivat ja korot nousivat erityisesti Euroopassa. Talousdatan osalta viikon kohokohta oli Yhdysvaltain perjantainen työllisyysraportti. Eurokorkomarkkinoilla vuosi alkoi vauhdikkaasti, kun Euroopassa laskettiin liikkeelle viime viikolla ennätyksellisen 93 miljardin euron arvosta uusia velkakirjoja. Politiikassa seurattiin Iranin ja Yhdysvaltain kriisin kehittymistä. Alkaneella viikolla odotetaan tuloskauden alkua ja kauppasodan ensimmäisen vaiheen sopimuksen allekirjoittamista.

Perjantainen Yhdysvaltain työllisyysraportti jäi hieman odotuksista. Uusia työpaikkoja syntyi 145 tuhatta, kun odotuksissa oli 160 tuhatta uutta työpaikkaa. Muutoinkin raportti oli odotettua vaisumpi. Raportti johti osakemarkkinoilla lievään negatiiviseen reaktioon, ja esimerkiksi 29 000 pisteen rajan rikkonut Dow Jones -osakeindeksi tippui lopulta päivän päätteeksi miinukselle. Myös korot laskivat Yhdysvalloissa. Vaikka odotuksista jäätiinkin, luo Yhdysvaltain talous edelleen uusia työpaikkoja ja kasvu jatkuu esimerkiksi Eurooppaan verrattuna vauhdikkaana. 

Poliittisesti viikko alkoi vahvasti Iranin ja Yhdysvaltain kriisin värittämänä. Iranin ohjusiskun jälkeen kriisi vaikuttaa kuitenkin viilentyneen merkittävästi. Tulkinta tilanteesta on se, että Iranin verrattain vähän tuhoa aiheuttanut ohjusisku oli suunniteltu siten, että hallinto voi säilyttää kasvonsa provosoimatta Yhdysvaltoja uusiin iskuihin. Iranin tunnustus matkustajakoneen pudotuksesta aiheutti kuitenkin sisäisiä jännitteitä ja kansainvälisiä vaatimuksia, joiden myötä Iranin tilanteen kehittymistä seurataan myös jatkossa. Kriisin seurauksena noussut öljyn hinta palasi Yhdysvaltain iskua edeltäneelle tasolle.

Neljännen kvartaalin tuloskausi pyörähtää käyntiin huomenna, kun useat yhdysvaltalaispankit julkaisevat tuloksensa. Odotukset 2020 vuoden tuloskasvulle Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat 10 % luokkaa. Näkemyksemme mukaan odotukset ovat turhan optimistisia. Yleisesti odotukset laskevat vuoden mittaan, ja uskomme toteuman olevan lähempänä 5 %. Huomisen lisäksi tärkeä päivä on myös keskiviikko, jolloin Yhdysvaltojen ja Kiinan on määrä allekirjoittaa ensimmäisen vaiheen kauppasopimus. 

Muutimme allokaatiosalkkujemme osake- ja korkopainoa vuoden 2020 alussa siten, että nostimme osakkeet lievään ylipainoon ja vastaavasti korkosijoitukset lievään alipainoon. Muutoksen taustalla ovat piristynyt globaali kasvu, globaalien rahavirtojen kääntyminen kohti osakkeita sekä osakkeiden korkea tuottotaso verrattuna korkosijoituksiin. Maantieteellisesti pidämme Yhdysvallat ylipainossa verrattain vahvan talouskasvun ja yritysten tuloskunnon ansiosta. Nostamme eurooppalaisten osakkeiden painoa kasvun vauhdittumisen ja korkojen nousun takia. Pidämme edelleen arvo-osakeylipainon sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Jatkamme myös teknologiasektorin ylipainoa.

Laskimme korkosijoitusten painoa niiden haastavien tuottonäkymien takia. Korkojen trendi jatkuu nousevana, vaikka tahti hidastuukin. Luottoriskipreemiossa ei ole enää merkittävästi kiristymisvaraa, vaikka yritysten maksuhäiriönäkymät ovat edelleen vakaat. Säilytämme yritys- ja riskiyrityslainat ylipainossa. Valtionlainat jatkavat alipainossa. Vaihtoehtoiset sijoitukset näyttävät edelleen houkuttelevalta suhteellisen korkean tuoton ja hajautushyödyn ansiosta. Vaihtoehtoisten sijoitusten sisällä säilytämme listaamattomat korkosijoitukset lievässä ylipainossa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Vuosi 2019 jättää kaikki odotukset toteutettavaksi vuodelle 2020
Seuraava
Vuosi lähtenyt käyntiin vahvana riskimarkkinoilla – arvostukset venyvät ja tuloskasvua tarvitaan