26.04.2021

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Kevään edetessä valo on lisääntynyt myös taloudessa ja koronatilanteessa. Rokotusohjelmat ovat edenneet alkuvaikeuksien jälkeen hyvin, ja alustavat tulokset ympäri maailman kertovat samaa tarinaa: rokotteet toimivat. Poikkeuksia toki on, ja mm. Intian tilanne on muistutus siitä, kuinka haavoittuvaisia muut kuin rikkaat länsimaat ovat vielä tuskallisen pitkään. Intian tautitapaukset ovat olleet jo yli 300 000 päivätasolla, mutta toisaalta koronarokotuksia annetaan 2–3 miljoonaa päivässä. 

Varoittava esimerkki liian nopeasta talouden avaamisesta on Michiganin osavaltio Yhdysvalloissa, jossa tartunnat lähtivät hurjaan nousuun maalis-huhtikuussa. Nyt ne ovat kuitenkin kääntyneet uudelleen laskuun ilman laajoja rajoitustoimia: sikäläiset ravintolat ovat toimineet n. 60–70 prosentin kapasiteetilla läpi uuden aallon. Positiivista on myös se, että Michigan on poikkeus eikä muualla Yhdysvalloissa ole tullut uutta aaltoa, vaikka virusvariantit ovat vallanneet alaa ja yhteiskuntaa on avattu laajasti.

Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopankin loppuvuosi näyttää hyvältä: rajoituksia saadaan poistettua kesän aikana, ja syksyyn mennessä aikuisväestö on saatu laajasti rokotettua. Huolenaiheena on ollut myös, miten hanakasti ihmiset alkavat kuluttaa koronan aikana kertyneitä säästöjään. Ollaan vielä alkuvaiheessa, mutta ensi merkit USA:sta ja Britanniasta ovat lupaavia - kulutuskysyntää löytyy.

Alkuvuoden tuloskausi on kertonut vahvaa tarinaa talouskehityksestä. Analyytikoiden ennusteet on ylitetty vakuuttavasti. Toki markkina oli jo hinnoitellut enemmän kuin analyytikot olivat uskaltaneet ennustaa, mutta tuloskausi on vahvistanut markkinan vahvaa näkemystä talouden ja yritysten tilasta.

Talouksien avautuessa uskomme niiden kiihdyttävän vuoden loppua kohti, mikä tukee entisestään osakkeita yleisesti sekä osakkeiden sisällä mm. syklisempiä, pienyhtiöitä ja arvoteemaa. Uskomme pitkien korkojen nousun jatkuvan tauon jälkeen, vaikkakaan emme hurjiin nousuihin. Korot jäävät näkemyksemme mukaan maltillisille tasoille talouden normalisoitumisen jälkeen.

Lähiaikoina uskomme rokotejohtajien olevan myös markkinajohtajia. Seuraavana järjestyksessä on Eurooppa, joten Euroopan osakemarkkinat kehittynevät hyvin lähiaikoina. Nostamme Euroopan painoa osakkeiden sisällä ja laskemme Kiinan ulkopuolisten kehittyvien markkinoiden painoa. Kun korot nousevat ja talouskehitys on hyvää, luotamme korkosijoituksissa edelleen yrityslainoihin.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Talous vaihtaa kesärenkaisiin, onko edessä pomppuinen kyyti?
Seuraava
Yrityksiltä loistavia tuloksia – markkinaa ei kiinnosta