19.04.2021

Klikkiotsikko ansaitsee nopean vastauksen: todennäköisesti edessä ei ole pomppuinen kyyti, ainakaan vielä. 

Yritän hieman perustella. Tällä hetkellä markkinoilla on aurinkoista: joka päivä rokotetaan yhä enemmän ihmisiä, talouden indikaattorit vetävät koilliseen kuin viimeistä päivää ja kansalla on rahaa kuluttaa. Seuraavaksi avataan ravintolat ja baarit ja homma rokkaa. Pörssissä on tuloskausi menossa ja tulokset tulevat lähes systemaattisesti olemaan reippaasti yli odotusten.  On vaikea olla millään lailla pessimistinen, kun katsoo yritysten paranevia näkymiä. 

Niin iso riesa kuin korona on talouden osalta ollutkin, se on sijoitustarinana voimakas. Rahallinen tuki on tuntunut loputtomalta, rahapolitiikka on ollut kevyttä ja ilmassa on lupauksia kaikkien aikojen kulutusjuhlasta, kunhan yhteiskunnat aukeavat. Yhtäläisyyksiä on vedetty jo 1920-luvun ns. roaring twenties -aikakauteen, jolloin talous kukoisti ja S&P 500 nousi n. 20 % vuodessa ja toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Ehkä hivenen dramaattisia vertailukohtia, mutta lieviä yhtäläisyyksiä löytyy. 

Teknologia on kehittynyt harppauksin ja globaali Infrastruktuuri on hieman vanhentunutta. Investoinnit esimerkiksi uusiutuvaan energiaan tulevat olemaan massiivisia. Täysin digitalisoitunut yhteiskunta on vielä todella kaukana todellisuudesta, varsinkin jos menee Keski-Eurooppaan tutkiskelemaan. Palvelusektori on ollut vuoden päivät enemmän tai vähemmän kiinni, eivätkä ihmiset ole päässeet kuluttamaan. Samaan aikaan rahaa on syydetty ihmisille ovista ja ikkunoista, ja säästäjät iloitsevat osakkeiden hinnoista. Näyttää siltä, että investoinnit lähtevät pian liikkeelle ja kuluttajatkin avaavat kukkaroidensa nyörit.

Nyt kun positiiviset asiat on saatu käsiteltyä, otetaan mukaan muutama ilonpilaajateema. Tällä hetkellä optimismi näkyy talousodotuksissa sen verran vahvasti, että on palauduttu koronaa edeltäviin ennusteisiin 2019–2022 talouskasvun suhteen. Talous on kiihtynyt kovaa vauhtia, ja vielä on palvelusektorin toinen tuleminen kokematta. Silti on vaikea nähdä esimerkiksi teollisuuden kasvun jatkuvan kovin pitkään nykyisillä kasvuluvuilla. Kiina tulee kiristämään rahapolitiikkaansa estääkseen velkaisuuden ja spekulaation kasvua osissa omaa talouttaan. Tulemme siis todennäköisesti näkemään jonkinsorttista talouskasvun rauhoittumista lähitulevaisuudessa, kunhan ensin saadaan yhteiskunnat auki. 

Vaikka kasvu hieman hidastuukin, osakkeet voivat silti pärjätä mainiosti, kunhan pysytään edelleen kasvumoodissa. Tärkeätä on kuitenkin ymmärtää, että sijoitustarina muuttuu ja siirtyy koronasta kohti normaalia. Normaali tarkoittaa tässä yhteydessä kohtuullista kasvua, inflaatiovauhdin kiihtymistä ja myös ohjauskorkojen nostoa. Samalla elvytys, konkurssikiellot ja yleinen tuki taloudelle jäävät pois. On taas aika seistä omin jaloin, ja usein se tarkoittaa sitä, että välillä ollaan nenällämme maassa.

Mihin tässä markkinassa pitäisi sitten uskoa?

Talous jatkaa hyvää vetoaan, valtionlainojen korot nousevat ja yritysten tulokset paranevat. Kaikki tämä on positiivista osakkeille ja etenkin syklisille- ja arvoteemoille. Uskomme myös, hieman epäintuitiivisesti, että teknologiaosakkeet eivät ota hirveästi nokkiinsa koronnousuista - kunhan ne tapahtuvat hallitusti. Teknologiaosakkeissa kannattaa pysyä mukana, sillä niillä on edelleen suhteellinen kasvuetu, joka on relevantti sitten, kun yleinen talous ei enää jaksa kasvaa. 

Korkosijoittamisessa uskomme, että riskilainat vetävät edelleen pidemmän korren. Valtionlainojen korkojen noustessa niiden houkuttelevuus alkaa kasvaa melko merkittävästi ja valtionlainoista tulee riskikorjattuna melko hyvä sijoitus varsinkin salkun suojaamisen kannalta.   

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Takana tuottoisa kvartaali vailla draamaa – edessä toinen mokoma?
Seuraava
Vahva tuloskausi ja valoisa tulevaisuus tukevat osakkeiden vahvaa alkuvuotta
Kai Leppelmeier