07.12.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Koronaviruksen toinen aalto on aiheuttanut paljon epävarmuutta ja päänvaivaa. Rajoituksiakin jouduttiin lopulta tekemään ja Euroopassa talous supistuu neljännellä vuosineljännäksellä. Toimet ovat olleet kuitenkin huomattavasti kevättä kohdennetumpia, ja pudotus minimaalinen suhteessa kevääseen. Esimerkiksi talouden kehitystä ennakoivat ostopäällikköindeksit ovat laskeneet Euroopassa vähemmän kuin ekonomistit ovat ennustaneet. Yhdysvalloissa, jossa tapausmäärät ovat myös kasvussa mutta rajoitukset vielä maltillisempia, ostopäällikköindeksit ennustavat vielä kasvua. Kiinassa, jossa toista aaltoa ei olla nähty, erinomainen tasainen kasvu on jatkunut keväästä lähtien. Kiinan kasvu on yksi syy teollisuuden pirteään vireeseen, joka on näkynyt Euroopassakin.

Lievemmillä ja tarkemmilla rajoituksilla koronatartunnat on saatu Euroopassa laskuun, Yhdysvalloissakin kehitys on tasaantunut hieman mutta kiihdyttänee taas loppuvuotta kohti kiitospäivän matkustuksen tuloksena. Iso kysymys lyhyellä aikavälillä on, kuinka nopeasti tartuntamäärät kiihtyvät taas, kun rajoituksia lievennetään. Kaikki viittaa siihen, että aaltoilu jatkuu vielä ainakin talven ajan.

Markkina katsoo kuitenkin lyhyen aikavälin heikkouden yli, sillä rokotteet ovat tulossa

Markkina katsoo kuitenkin lyhyen aikavälin heikkouden yli, sillä rokotteet ovat tulossa, ja ensimmäiset laajemmat rokotukset aloitetaan tiistaina Britanniassa. Britannia on tulevina viikkoina huomion keskipisteenä myös siitä syystä, että Brexit-saaga on saavuttamassa jälleen yhden välihuipun, kun neuvottelut EU:n kanssa väliaikaisesta sopimuksesta pitäisi saada sovittua ja hyväksyttyä ennen vuoden vaihdetta. Poliitikot kummallakin puolella ovat asettaneet ja rikkoneet aikarajoitteita lokakuusta lähtien, mutta tälläkin kertaa mennään kalkkiviivoille, ellei jopa niiden yli. Yksi isoin kiistakysymys on kalastusoikeudet, joiden taloudellinen merkitys on lähes olematon, mutta symbolinen merkitys iso. Kommentoijien konsensus tuntuu olevan, että sopimuksen todennäköisyys ennen ensi vuoden alkua on n. 66-75 %. Vaikka ns. ”kova” brexit toteutuisi, lienee todennäköistä että jonkinlainen kompromissi saavutetaan ensi vuoden alkupuolella, mikäli sopimukseton tila johtaa kaaokseen. Joka tapauksessa kyseessä alueellinen kiista, jolla on paljon merkitystä brittien kannalta, jonkin verran EU:n kannalta, ja vähän merkitystä muualla maailmassa. Jopa monien EU-maiden kannalta EU:n yhteinen elvytyspaketti on merkityksellisempi kuin brexit-sopimus.

Vuosi 2021 näyttää yhteenlaskettuna lupaavalta osakkeiden ja muiden riskisijoitusten kannalta.

Elvytyspaketeissakin on tapahtunut kehitystä viime aikoina. Yhdysvalloissa odotetaan 1000 miljardin dollarin ”välipaketista” päästävän sopuun jopa jo tänään. Keskuspankkien kokouksista tällä ja ensi viikolla on odotettavissa pieniä lisätoimia, mutta talouden ja markkinoiden kannalta elvytyspaketit ovat kuskin penkillä. EU:kin näyttäisi saavan elvytyspaketin kasaan, mahdollisesti jättämällä Puolan ja Unkarin paketista ulos. Kyseiset maat ovat blokanneet paketin siihen linkitetyn oikeusvaltioperiaatteen vuoksi.

Vuosi 2021 näyttää yhteenlaskettuna lupaavalta osakkeiden ja muiden riskisijoitusten kannalta. Vaikka lyhyellä aikavälillä korona kurittaa taloutta, rokotteiden saapuminen auttaa hiljattaisessa paluussa kohti normaalimpaa. Elvytyspaketit auttavat taloutta lyhyen aikavälin yli, ja keskuspankit ankkuroivat korot nollan tuntumaan vielä vuosiksi. Koronaa edeltänyt sijoittajan ongelma tekee paluuta: mihin sijoittaa kun turvallisemmat korkosijoitukset eivät tuota mitään? Rahan virtaaminen osakkeisiin, yrityslainoihin ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin tulee jatkumaan.

Pidämme osakkeet ja yrityslainat ylipainossa. Olemme viime aikoina nostaneet pienyhtiöiden osakkeet ylipainoon ja uskomme niiden positiivisen kehityksen jatkuvan yli vuoden 2021 kun talouskasvu ottaa kiinni koronakuoppaa. Pitkällä aikavälillä kasvu hidastuu, ja siksi uskomme vahvan kasvun teknologiaosakkeiden olevan pitkän aikavälin voittajia teknologian merkityksen kasvaessa edelleen taloudessa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Optimismi huipussaan ensi vuoteen mentäessä – pysy osakkeissa
Seuraava
Markkinat valmistautuvat vuodenvaihteeseen virustartuntojen varjossa – positiiviset näkymät kuitenkin edelleen paikallaan