14.12.2020

  • Riskimarkkinoilla väliviikko – osakkeet lievästi miinuksella, korot alas. 
  • Koronavirus jarruttaa taloutta läpi talven – kuluvalla viikolla lisäväriä ostopäällikköindekseistä ja Yhdysvaltain keskuspankilta.
  • Näkemyksessä ei muutosta – osakkeet, yrityslainat ja riskiyrityslainat ylipainossa.

Globaaleilla riskimarkkinoilla oli viime viikolla väliviikon tunnelmaa. Osakkeet laskivat prosentin verran, yrityslainat ja riskiyrityslainat pysyttelivät suurin piirtein paikallaan. Korot laskivat hieman sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ja dollari jatkoi heikentymistään. 

Osakemarkkinoiden sentimentti on kohonnut tasaisesti marraskuun alun rokoteuutisten jälkeen. Sijoittajien rahavirrat ovat kääntyneet kohti osakerahastoja ja ammatti- ja yksityissijoittajien osakenäkemys on muuttunut aiempaa selvästi positiivisemmaksi. Kokonaisuudessaan tunnelmaa ei kuitenkaan sentimentin noususta huolimatta voi kutsua hurmoshenkiseksi, etenkin kun näkymät talouden parantumiselle ovat vahvat ja reaalikorot matelevat tuntuvasti miinuksella.

Poikkeuksena on kuitenkin syytä mainita erityisesti yksittäiset pörssilistautujat Yhdysvalloissa. Viime viikolla ravintolaruokaa kotiin toimittava Doordash nousi ensimmäisenä listautumisensa jälkeisenä päivänä 86 %. Vieläkin paremmin avasi Airbnb, jonka osake nousi listautumispäivänä 113 %. Näkemyksemme mukaan nämä esimerkit kertovat pikemminkin kapean sektorin ja yksittäisten yhtiöiden osalta mahdollisista ylilyönneistä, mutta koko markkinaa kuvaavaksi ilmiöksi niistä ei vielä ole.

Korovirusrintamalta tuli viime viikolla sekä hyviä että huonoja uutisia. Huonot uutiset liittyvät siihen, että Yhdysvalloissa virustartunnat nousivat ennätyslukemiin ja Euroopassa päivittäisten tartuntojen lasku hidastui. Nyt näyttääkin selvältä, että koronarajoituksia joudutaan jatkamaan läpi talven. Hyvät uutiset kuitenkin kertovat, että Euroopassa aktiviteetti on jatkunut hidastumisesta huolimatta odotuksia vahvempana läpi rajoitustoimien. Alustavasti näyttääkin siltä, että synkiksi painuneet odotukset Euroopan neljännestä kvartaalista osoittautuvat turhankin negatiivisiksi. Ensimmäiset länsimaiset rokotteet annettiin viime viikolla Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa FDA hyväksyi ensimmäiset rokotteet hätäkäyttöön. 

Alkaneella viikolla odotetaan erityisesti Yhdysvaltain keskuspankin kokousta, jossa pohditaan elvytystoimien jatkoa ja kuullaan keskuspankin talousodotuksista. Ostopäällikköindekseistä saadaan lisäväriä talouden näkymiin koronan toisena aallon keskellä. Brexit-keskustelut jatkuvat edelleen, mutta tulosta odotellessa ei todennäköisesti kannata pidätellä hengitystään. 

Näkemyksemme markkinoista on säilynyt ennallaan. Odotamme talouskehityksen olevan positiivista viimeistään ensi vuoden toisella puoliskolla rokotusten vaikutusten jälkeen. Odotuksemme riskimarkkinoiden kehityksestä on tätä taustaa vasten positiivinen, ja pidämme osakkeet ylipainossa edelleen. Olemme nostaneet pitkäaikaisen teknologiateeman rinnalle muun muassa vahvasta talouskehityksestä hyötyviä pienyhtiöitä. Korkopuolella jatkamme yrityslainojen ja riskiyrityslainojen ylipainottamista siitä huolimatta, että niidenkin arvostukset ovat nousseet. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Talous kestää toisen korona-aallon - politiikka päättää markkinoiden seuraavan liikkeen, mutta ei tuhoa osakkeiden voittokulkua pidemmällä aikavälillä
Seuraava
Kohti aitoa tuloskasvua – vuosi päättyy positiivisissa merkeissä