30.11.2020

Viime viikolla osakkeet jatkoivat edelleen nousuaan, vaikkakin hieman pienemmällä kulmakertoimella kuin marraskuun alussa. Pieni hengenveto on luonnollista tässä vaiheessa, kun ollaan osakemarkkinoilla lähenemässä monella mittarilla yhtä parhaimpia kuukausia koskaan. Vaalipelkojen kaikkoaminen ja hyvät rokoteuutiset nostivat koko pörssiä ja merkittävästi myös kriisin alusta lähtien ahdingossa olleita teemoja (pankkisektori, energia-ala ja muut hyvin sykliset yhtiöt). Lisäksi myös pienyhtiöt ovat matkalla parhaimpaan kuukauteensa koskaan erittäin vahvan 2021 talousoptimismin myötä. 

Taloudessa tällä hetkellä köyttä vetää kaksi joukkuetta: ”punaisessa” joukkueessa ovat koronavirus sekä rajoitustoimenpiteet, ”vihreässä” rokotteet ja elvytys. Elvytyksen voimat olivat juuri loppumassa, kun rokote ilmestyi paikalle ja pelasti ”vihreän” joukkueen. Vielä ei peli ole pelattu, mutta näyttää siltä, että ”vihreä” joukkue kirii voittoon rokotteiden avulla, vaikka virustartunnat ja rajoitustoimet hieman taloutta edelleen masentavatkin. 

Tällä hetkellä tiedämme, että kolmen julkistetun rokotteen avulla saadaan jo ensi vuonna rokotettua lähes koko populaatio. Pfizerin ja Modernan rokotteiden tehokkuus on n. 90 % ja yli, kun taas AstraZenecan rokotteen tehokkuus pyörii 60–70 %:n paikkeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisten arvioiden mukaan laumaimmuniteetti saavutetaan mikäli n. 50–60 % populaatiosta rokotetaan. Ensi vuoden kesällä tilanteen pitäisi olla jo melko hyvä, jos kaikki menee kuin Strömsössä.

Vahva optimistinen teesi taloudelle on siis selkeä. Kuinka sitten osakemarkkinat? 

Uskomme edelleen vahvasti osakemarkkinoiden suotuisaan kehitykseen tulevina vuosina. Vahva elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka sekä reaalitalouden merkittävä parannus vuonna 2021 ei anna toistaiseksi kauheasti vahvoja syitä lähteä myymään osakkeita tässä vaiheessa. Arvostustasot ovat korkealla, mutta tuloskasvu hillitsee niiden nousua. Osakemarkkinoiden korjausliikkeet ja hengenvedot kuuluvat asiaan ja voivat usein olla melko rajujakin, kun optimismi muuttuu markkinaeuforiaksi. Tärkeätä on kuitenkin pitää pää kylmänä ja roikkua mukana vaan. 

Sykliset alueet ja teema ovat yleensä vahvoja kriisien jälkeisenä aikana, kun talous kasvaa globaalisti heikon jakson jälkeen. Usein tämä johtaa siihen, että Yhdysvaltojen dominoiva ote osakemarkkinasta heikkenee hieman ja muut alueet, kuten Eurooppa ja kehittyvät markkinat, saattavat pärjätä hyvin. Tämä on nähtävissä esimerkiksi koronasta todella paljon kärsineen Euroopan yhtiöiden kasvaneissa tulosodotuksissa ensi vuodelle. Teemoissa hyvin sykliset teemat pärjäävät ja pienyhtiöt ylituottavat usein merkittävästi suuria yhtiöitä enemmän. 

Allokaatiosalkuissamme olemme lisänneet viime aikoina pienyhtiöitä Euroopassa sekä Yhdysvalloissa, sillä näemme niissä ylituoton mahdollisuuden. Ensi vuoteen mentäessä meillä on edelleen ylipaino Yhdysvalloissa sekä kehittyvillä markkinoilla. Teemoissa emme edelleenkään luovu teknologiasta emmekä laatuyhtiöistä, mutta kylkeen otamme pienyhtiöt edustamaan syklisempää puolta. Lainapuolella pidämme edelleen yrityslainoista, vaikkakin riskilisät ovat jo melko paljon kiristyneet. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkina tasapainoilee rokoteoptimismin ja tartuntojen kasvun aiheuttaman pessimismin välillä
Seuraava
Talous kestää toisen korona-aallon - politiikka päättää markkinoiden seuraavan liikkeen, mutta ei tuhoa osakkeiden voittokulkua pidemmällä aikavälillä
Kai Leppelmeier