23.11.2020

  • Osakkeet vetivät henkeä viime viikolla, korkomarkkinat jatkoivat vahvasti
  • Positiiviset rokoteuutiset nostavat sijoittajien sentimenttiä, mutta nousevat koronatartunnat aiheuttavat varovaisuutta
  • Jatkamme vertailuindeksiä korkeammalla riskillä allokaatiosalkuissamme

Vahvan marraskuun alun jälkeen osakemarkkinat pitivät väliviikkoa viime viikolla. Globaalit osakkeet olivat kuta kuinkin paikallaan. Koronavirustartuntojen pahimman vaiheen toistaiseksi ohittanut Eurooppa veti Yhdysvaltoja paremmin, kehittyvillä markkinoilla viikko oli jälleen vahva. Koronarokotteesta hyötyvät sykliset toimialat ja small cap -osakkeet pärjäsivät edelleen laajaa markkinaa paremmin. Korkosijoituksille viikko oli kokonaisuudessaan vahva. Korot laskivat rokoteuutisten nousun jälkeen sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Yrityslainojen riskilisät jatkoivat edelleen laskuaan. Sekä öljy että monet teollisuusmetallit jatkoivat nousuaan, kun todennäköisyys hyvälle talouskehitykselle vuonna 2021 kasvoi rokoteuutisten myötä edelleen. 

Marraskuu on tuonut sijoittajille hyviä uutisia moneltakin rintamalta varsinkin kun tähtäin on muutamaa kuukautta pidemmällä. Erityisesti koronarokotteisiin liittyvät uutiset selkeyttävät talouden kuvaa vuodelle 2021, vastaavasti rajut tartuntaluvut länsimaissa heikentävät talven näkymiä. Sijoittajat puntaroivatkin nyt lyhyen aikavälin riskejä ja pidemmän aikavälin mahdollisuuksia tarkasti. Yhdysvalloissa yksityis- ja instituutiosijoittajille suunnatut kyselyt kertovat, että riskisentimentti on noussut marraskuussa huomattavasti, ja on nyt historiallisestikin korkealla tasolla. Toisaalta yhdysvaltalaisten osakkeiden S&P 500 -indeksin volatiliteettiä mittaava VIX-indeksi on edelleen verrattain korkealla. Näkemyksemme mukaan koronatartunnat ja niiden aiheuttamat rajoitustoimet hillitsevät riskinottohalukkuutta talven aikana, mutta ensimmäiset konkreettisemmat merkit rokotusten vaikutuksista ensi vuonna nostavat riskinottohalua jo selvästi. Ylipäätään näkymät vuodelle 2021 ovat toistaiseksi varsin suotuisat.

Alkavalla viikolla saadaan maanantaista alkaen ostopäällikköindeksejä, jotka erityisesti Euroopassa osoittavat talousaktiviteetin laskeneen selvästi marraskuun aikana. Vaikutukset ovat erityisen rajut palvelusektorilla, johon rajoitustoimet vaikuttavat suoraan. Sen sijaan teollisuuden näkymät jatkanevat edelleen verrattain positiivisena. Yhdysvalloissa kiitospäivä herättää huolta leviävistä koronarajoituksista ihmisten matkustaessa. Olennaista onkin seurata sitä, miten Yhdysvaltojen eri alueilla reagoidaan kasvaviin tartuntoihin. Perusajatuksemme on edelleen kuten keväällä, Yhdysvalloissa rajoitustoimien vaikutus ei ole yhtä dramaattinen kuin Euroopassa.

Jatkamme allokaatioratkaisuissamme vertailuindeksiä suuremmalla riskillä. Osakkeet jatkavat salkuissa ylipainossa ja korkosijoitusten sisällä riskimme on vertailuindeksiä suurempi. Pelikirjamme vuodelle 2021 on pitkälti pidemmän aikavälin teemojen ja talousoptimismin nostamien teemojen välillä tasapainoilua. Uskomme edelleen teknologiaan ja kasvuun rakenteellisesti vahvoina teemoina, mutta näemme koronaviruksesta kärsineillä aloilla erityisesti vahvassa skenaariossa erittäinkin hyviä kasvumahdollisuuksia. Uskomme small cap -teeman olevan vahvoilla, mikäli talouskasvu osoittautuu ensi vuonna vielä konsensusodotuksiakin vahvemmaksi. Vastaavasti korkosijoitusten sisällä suosimme yrityslainoja ja riskiyrityslainoja. Valtionlainojen haasteet jatkuvat matalassa tuottoympäristössä myös siten, että niiden muuta salkkua hajauttava vaikutus on entistä heikompi. Heikoissa jaksoissa ne tuovat kuitenkin edelleen turvaa. Vaihtoehtoiset sijoitukset näyttävät edelleen varsin houkuttelevilta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Hurjat koronaluvut eivät latista markkinaa, osakkeet takovat rokoteuutisten voimalla uusia ennätyksiä
Seuraava
Optimismi huipussaan ensi vuoteen mentäessä – pysy osakkeissa