16.11.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Pelätty koronan toinen aalto on käsillä Euroopassa ja kiihtymässä Yhdysvalloissa. Uudet päiväkohtaiset tapaukset lyövät ennätyksiä, johtuen osittain testauksen vähyydestä keväällä, ja sairaalatkin alkavat paikoin täyttyä. Euroopassa rajoitustoimet alkavat jo purra ja tapausmäärät ovat laskeneet viimeisen viikon aikana. Aaltoilu näyttää kuitenkin todennäköiseltä tulevina kuukausina, sillä tällä kertaa talvi on ajamassa ihmiset sisätiloihin, joissa tartunnat ovat todennäköisempiä.

Tätä merkittävämpää on kuitenkin se tieto, että aaltoilu ei jatku ikuisesti, ja loppuu todennäköisesti jo ensi vuonna. Ensimmäisenä alustavia kolmannen testivaiheen tuloksia julkaissut Pfizer / Biontech -tutkimusryhmä kertoi viime viikolla rokotteensa olevan noin 90 % tehokas. Tämä on merkittävä tieto, sillä se kertoo tehokkaan rokotteen kehittämisen koronaa vastaan olevan mahdollista. Mikäli tehokkuus lopulta osoittautuu lähellekään tätä arviota, saavutetaan sillä laumasuoja jo selkeästi ennen koko väestön rokottamista. Suurin osa rokotteista tähtää samaan viruksen proteiiniin, joten uutinen on positiivista myös muiden rokotehankkeiden osalta.

Rokotetta pidettiin aina todennäköisenä, mutta sen arveltiin saapuvan ehkä vasta puolitoista vuotta epidemian alusta. Noin puolen vuoden kehitysaika onkin ennätysmäinen. Vielä toki pitää odottaa mm. turvallisuusanalyysin tuloksia, jotka valmistuvat muutaman viikon sisällä. Mitään merkkejä muista kuin lievistä haittavaikutuksista ei ole kuitenkaan tullut tietoon. Lähiviikkoina on odotettavissa uutisia muiltakin rokotekehittäjiltä, todennäköisesti ensimmäisenä samaa Mrna -teknologiaa hyödyntävältä Modernalta.

Rokotteiden valmistamisessa ja jakelussa on logistisia haasteita, mutta tilanne normalisoitunee ensi vuoden loppuun mennessä, mahdollisesti jo kesällä, riippuen kuinka monta rokoteaihiota osoittautuu tehokkaaksi ja hyväksytään käyttöön.

Sitä ennen tilanne on toki vaikea, varsinkin jos talven aikana joudutaan tekemään vielä useampi talouden sulkukierros. Täytyy kuitenkin muistaa, että syksyn rajoitustoimet ovat huomattavasti lievemmät kuin keväällä. Koulut ja päiväkodit ovat pysyneet pääsääntöisesti auki, samoin kuin teollisuus. Kovin isku on osunut jälleen palvelualoille ja erityisesti esimerkiksi matkailuun ja ravintola-alalle. Julkiset tukipaketit ja keskuspankkielvytys auttavat osaltaan, mutta monelle matkailuyritykselle ensi kesä saattaa olla kriittinen.

Miltä maailma näyttää koronan jälkeen? Enimmäkseen palattaneen normaaliin, mutta kaikki uudet käytännöt eivät poistu. Yritykset ovat huomanneet, että osa työmatkailusta hoituu Skypellä, ja samalla säästyy rahaa. Miten käy esimerkiksi konferenssien suosion? Etätyöskentely jää varmasti monelle työpaikalle suurempaan käyttöön kuin ennen koronaa. Osakkeista koronakärsijät ottavat nyt kiinni hyvin kehittyneitä teknologiaosakkeita, mutta koronan poistuminenkaan ei pysäytä teknologista murrosta.

Pitkän aikavälin riskit ovat laskeneet merkittävästi rokoteuutisten myötä ja osittain myös USA:n vaalituloksen selvittyä. Samalla keskuspankeilla ympäri maailman ei ole kiirettä kiristää rahapolitiikkaa ennen kuin on selvää, että talous on palautunut. Inflaationkin annetaan juosta hetken aikaa yli tavoitteen, koska siitä on jääty niin pitkään. Ympäristö on otollinen riskisijoituksille ja erityisesti osakkeille. Myös riskisemmät yrityslainat, osinko-osakkeet ja kiinteistösijoitukset hyötyvät epävarmuuden vähentyessä ja sijoittajien palatessa tuotonmetsästykseen matalien korkojen maailmassa.

Pidämme osakkeet ja yrityslainat ylipainossa. Painotamme salkuissamme myös sektoreista esimerkiksi elintarviketeollisuutta, josta löytyy vakavaraisia yhtiöitä, joiden osakekurssit ovat kärsineet ravintolamyynnin alhosta, mutta jotka selviävät vaikeankin talven yli, ja hyötyvät koronan poistuessa. Suljimme erittäin hyvin onnistuneen terveydenhuoltoideamme, joka palautui USA:n vaalien jälkeen. Pidämme merkittävän painon edelleen teknologiayhtiöissä, joiden uskomme olevan pitkän aikavälin voittajia.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat USA:n presidentinvaalien jälkeen kohti uusia huippuja
Seuraava
Markkina tasapainoilee rokoteoptimismin ja tartuntojen kasvun aiheuttaman pessimismin välillä