09.11.2020

Viime viikolla maailmalla jännitettiin rystyset valkoisina, miten Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa käy. Myös sijoittajat hermoilivat, sillä jo monta kuukautta sitten markkinaheilunnan odotettiin nousevan vaalien aikaan merkittävästi normaalia korkeammalle. 

Vaalituloksen selkiytyessä epävarmuus ja pelot poistuivat ja markkinoilla nähtiin todella vahvaa nousua. Nousua auttoi paljon se, että huolet sekä USA:n vaaleista että taloudesta olivat koko syksyn pitäneet osakemarkkinat lähes paikallaan. Vaalien lopputulos oli sijoitusmarkkinoille yksi suotuisimmista. Odotettu ”blue-sweep”, jossa demokraatit olisivat vieneet kaiken, ei sittenkään toteutunut. Se oli markkinoille helpotus, sillä nyt demokraattien suunnittelemat veronkorotukset, teknologiayhtiöiden voimakas regulaatio sekä muut suuret hankkeet on vaikeampi saada läpi. Trumpin tekemät liiketoimintaa tukevat toimet jäävät puolestaan voimaan ainakin osittain ja samalla saamme arvattavamman sekä tylsemmän poliittisen ilmapiirin. Kaikki voittavat, eikö niin? 

Ainakin markkinat jatkavat positiivisessa vireessä, mutta esimerkiksi paljon puhutun elvytyspaketin osalta tilanne monimutkaistuu. Todennäköistä on, että lisäelvytys tulee olemaan pienempää kuin aikaisemmin ajateltiin. Konsensus oli aikaisemmin 2 biljoonan dollarin paketista, mutta nyt suunniteltaneen n. 1 biljoonan dollarin pakettia. Lisäksi keskustelua herättänee demokraattien huulilla ollut merkittävä lisäelvytyspaketti, ns. green new deal, jolla rahoitettaisiin uusiutuvan energian rakentamista Yhdysvalloissa. On hienoa, että Yhdysvaltojen odotetaan Joe Bidenin johdolla palaavan vahvasti mukaan ilmastotalkoisiin ja Pariisin ilmastosopimukseen. Uusiutuvan energian tulevaisuus näyttää jälleen hieman kirkkaammalta. 

Median vaalihuuman alle jäi paljon muita uutisia. Koronaviruksen leviäminen jatkuu melko aggressiivisena sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Monet Euroopan maat ovat tällä hetkellä ns. lockdown-tilassa, mikä näkyy selkeästi esimerkiksi Applen puhelimien kautta nähtävässä liikkumisdatassa. Kuten monet ovat huomanneet, liikkuminen korreloi varsinkin palvelusektorin osalta vahvasti talouden aktiviteetin kanssa. Odotettavissa on siis melko huono vuosineljännes Euroopan taloudessa, ja varsinkin marraskuu tulee olemaan tuskainen. Tuska ei kuitenkaan ole yhtä suurta kuin alkukeväästä. Rajoitukset ovat kevyempiä, esimerkiksi koulut ja tehtaat pidetään auki. Euroopan heikko loppuvuosi hillitsee myös koronasta merkittävästi kärsivien yritysten tulosodotuksia. 

Juuri päättymässä oleva kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi oli aidosti aika hyvä. Absoluuttisesti tulokset laskivat, mutta suhteessa analyytikoiden odotuksiin yritykset pärjäsivät erinomaisesti. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin tuloksille odotus oli -21 % vuodentakaiseen, mutta lopputulos näyttää asettuvan n. -7 %:n tasolle. Osakemarkkina on suhtautunut tuloskauteen kaksijakoisesti: positiiviset yllätykset eivät ole juurikaan osakkeita liikuttaneet ja negatiivisista uutisista on rankaistu merkittävästi. Osakemarkkinat asettivat riman siis merkittävästi korkeammalle kuin analyytikot.

Hyppäämme nyt uuteen viikkoon, ja fokus siirtynee hiljalleen takaisin koronaan ja talouteen. Näkemyksemme sijoitusmaailmasta on edelleen sama kuin aiemmin: osakkeet ylipainossa, osakkeiden sisällä johtotähtinä Yhdysvallat ja kehittyvät markkinat. Teemoina edelleen vahvasti teknologia sekä laatu. Koroissa uskomme yrityslainoihin yli muiden luokkien. Olemme viime viikolla lisänneet hieman Euroopan riskipitoisempia lainoja allokaatiosalkkuihimme. 

Kohti uusia huippuja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat valmistautuivat uutisrikkaaseen viikkoon vaisuissa tunnelmissa
Seuraava
Hurjat koronaluvut eivät latista markkinaa, osakkeet takovat rokoteuutisten voimalla uusia ennätyksiä
Kai Leppelmeier