15.01.2018

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden vahva veto jatkui viime viikolla. Perjantaina S&P 500 -indeksi nousi jälleen uusiin ennätyslukemiin (2786) ja volatiliteetti on poikkeuksellisen alhainen (VIX-indeksi 10,16). 

Maailmantalous voi erinomaisesti tänä vuonna. Talousuutiset ovat jatkuneet erittäin vahvana ja Yhdysvalloissa ekonomistien odotuksia parempina. Yritysjohtajien luottamusindikaattorit, esim. Saksan IFO -indeksi ja USA:n ISM -indeksi, ennakoivat jo lähes 6 %:n kasvua maailmantalouteen. Vaikka aivan tähän ei päästäkään, maailmantalouden kasvu tulee olemaan alkuvuonna aivan poikkeuksellisen nopeaa ja laaja-alaista. Kaikki isot maat kasvavat.  Talouskasvu ja Yhdysvalloissa myös yritysverotuksen lasku avittavat yritysten tuloskasvua ja osakemarkkinoita. 

Viime viikon isoin uutinen oli EKP:n minuutit joulukuun kokouksesta, joissa EKP ensi kertaa indikoi rahapolitiikan kiristämisestä. Ensin toki vain kommunikaation kiristämisestä. Euro vahvistui heti ja EUR/USD on nyt jo 1.22 tasolla.      

Suosimme tuloskasvusta johtuen osakkeita edelleen ja Allokaatio-50 rahastossa osakepaino on nyt n. 52 %.  Samalla on syytä huolehtia riittävän laajasta globaalista hajautuksesta.  Samoin salkun joustavuus, likviditeetti ja reagointikyky ovat entistä tärkeämpiä. Eli ei kannata enää olla liian paljon sijoitettuna esimerkiksi epälikvideihin pienyhtiöihin tai pelkästään pohjoismaihin.  

Lyhyellä tähtäimellä korjausliike voi hyvinkin olla tulossa

Dollarimääräisenä maailman osakemarkkinat nousivat joka kuukausi viime vuoden aikana (ei toki euromääräisinä). Nyt alkuvuodesta osakemarkkinoiden volatiliteetti on laskenut entisestään ja on nyt alhaisimmalla tasolla ikinä. Yhdysvalloissa VIX on laskenut jo 9-10 tasolle. Jo tilastollisesti jostain alkava korjausliike ja volatiliteetin nousu ovat todennäköisiä lähiviikkojen tai lähikuukausien aikana.    

Allokaatiosalkuissamme olemme maltillisessa ylipainossa osakkeissa  

Hoitamissamme globaaleissa allokaatiosalkuissa olemme pitäneet osakkeet strategisesti ylipainossa käytännössä vuodesta 2009 asti. Toki taktisesti olemme välillä laskeneet osakepainoja, varsinkin eurokriisin aikana. Viime vuoden kesän aikana laskimme osakepainon taktisesti neutraaliin, mutta palasimme ylipainoon syyskuun alussa. Allokaatio 50-rahaston osakepaino on nyt noin 52 %. Laskimme osakepainoa hieman nyt alkuvuodesta. Viime viikolla lisäsimme entisestään valuuttasuojausta Yhdysvaltain osakemarkkinoilla.  

Yleisesti olemme tänä vuonna aiempaa valmiimpia laskemaan osakepainoa entisestään.  
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoitusvuosi 2018: Maailmantalous voi erinomaisesti, korot ja volatiliteetti nousevat ja tuotot maltillistuvat 
Seuraava
Korkojen nousu USA:ssa luo alhaisen riskin sijoitusvaihtoehtoja