22.01.2018

Alkuvuosi on tarjonnut makrodatan suhteen lähinnä lisäuskoa siihen, että maailmantalous kasvaa erittäin vahvasti, ja ehkä jopa ripeämmin kuin miltä vielä viime vuoden lopulla näytti. Leimaa-antavaa on ollut myös korkojen nousu, joka on tarjoamassa jo riskittömällekin sijoitukselle (esim. USA:n 10-vuotisen valtionlainan tuotto yli 2,5 %) varsin kohtuullisia vaihtoehtoja. Tämä tulee rajoittamaan riskipitoisempien omaisuusluokkien tuottoja yhdessä laajalti kiristyvän keskuspankkipolitiikan kanssa.

USA:n liittovaltion hallinto osittain kiinni

Lisärahoituksen myöntäminen Yhdysvaltojen liittovaltiolle meni läpi vielä kongressin edustajainhuoneessa, mutta senaatilta ei demokraattien vastustuksesta johtuen enää leimaa lisärahalle herunut. Tästä johtuen USA:n hallinnon osittainen (ja väliaikainen) sulkeutuminen on tosiasia. Asialla on näkemyksemme mukaan kuitenkin lähes yksinomaan poliittista merkitystä eikä juurikaan markkinoiden kannalta. Tätä tukee myös historiallinen data, jonka mukaan päivästä muutamaan viikkoon kestäneiden hallinnon sulkeutumisten aikana S&P 500 –indeksi on jäänyt keskimäärin vain muutaman prosentin kymmenyksen miinukselle. On myös hyvä huomata, että yli 40 % kerroista S&P 500 on jopa noussut. Silloin tällöin viljelemämme fraasi ”Markkinat ovat politiikkaa suurempi voima” pitää tässäkin yhteydessä varsin hyvin paikkansa. Tänäänkin hallinnon sulkeutumisen varmistuttua USA:n osakemarkkinat ovat avaamassa lähes piirulleen perjantaisin päätöstasoille.

Yhdysvaltalaisten osakkeiden nousu joutuu kovaan testiin

USA:n osakkeet ovat jatkaneet alkuvuonna siitä mihin viime vuonna jäätiin. Suuntia tuntuu olevan tasan yksi ja se on yläviistoon oikealle. Viimeisimmän pyrähdyksen ovat aiheuttaneet sekä vahva talousdata että helpotukset yritysverotukseen, joka on nostanut odotuksia yhtiöiden tuloskasvusta keskimäärin ehkä noin 10 %. Me pidämme jopa 15 % tuloskasvua alkavalle vuodelle hyvin mahdollisena. Sektorien väliset erot tulevat olemaan suuria. Q4-tulokset ja yhtä lailla kommentit jatkonäkymistä tulevat olemaan avainasemassa USA:n osakkeiden nousun kestävyyden kannalta. Nyt USA:ssa hätyytellään jo 20:n paikkeilla olevia P/E-lukuja, kun historiallisesti normaalimpi taso on lähempänä 15. Mikäli tuloskasvu realisoituu ennakoidusti poistuvat huolet korjausliikkeestä merkittävästi, mutta mikäli yritysten viesti ei ole toivotun optimistinen, jäävät nykytasot monille siksi kuuluisaksi menetetyksi myynnin paikaksi.

Teknistä kuvaa on jo erittäin vaikea olla huomioimatta

Kaiken tämän taustalla lisäpohdintaa juuri nyt aiheuttaa vielä se, että laajasti seurattu osakkeiden momenttia mittaava RSI-indeksi on historiallisen korkealla. Sanan ”historiallisen” voi muuten tällä kertaa ottaa kirjaimellisesti. S&P 500 –indeksi ei ole koskaan ollut yhtä yliostettu, eli osakkeet nousseet näin paljoa näin nopeasti. Lähimmäs päästiin vuonna 1996, mutta esimerkiksi dotcom-kuplaa tai finanssikriisiä edeltäneissä tapahtumissa osakkeet eivät nouseet yhtä terävästi kuin nyt.

Jos yksi keskuspankki pitäisi valita, niin seuraa EKP:a

Euron viime vuoden keväästä alkanut voimakas vahvistuminen ennakoi EKP:n rahapolitiikan kiristämistä. Keskuspankin seuraava kokous järjestetään nyt torstaina 25.1., mutta sieltä emme vielä odota merkittäviä uutisia. Ensimmäistä koronnostoa hinnoitellaan vasta ensi vuodelle, mutta koska markkinat ovat varsin herkällä vetämään Draghin retoriikasta johtopäätöksiä, kannattaa jokaista keskuspankin ulostuloa seurata tarkasti. Konkreettinen rahapolitiikan ohjauksenkin muutos on toki mahdollinen, mutta mielestämme vielä epätodennäköinen.  Joka tapauksessa, koska Fedin ohjaus on sekä selkeämpi että tehokkaammin markkinoilla hinnoiteltu, on EKP alttiimpi toimenpiteillään ja kommenteillaan liikuttamaan markkinaa ja siksi sitä kannattaa seurata tarkasti.

Näkemykseemme ei ole tullut suuria muutoksia alkuvuoden aikana

Allokaatiosalkuissamme olemme hieman laskeneet osakepainoa alkuvuonna. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 51,5 %.  Osakkeiden sisällä suosimme yhdysvaltalaisia osakkeita sekä pienyhtiöitä euroalueella. Kehittyvillä markkinoilla suosimme kehittyvää Aasiaa ja teknologiayhtiöitä.

Korkopuolella duraatio eli korkoriski on erittäin lyhyenä. Suosimme edelleen yrityslainoja valtionlainojen painon kustannuksella.

Olemme valmiita nopeisiinkin taktisiin liikkeisiin ja etenkin USA:n osakemarkkina ja kuulumiset sen Q4-tuloskaudesta ovat suurennuslasin alla, ottaen huomioon USA:n osakemarkkinan historiallisen kovan vedon vuoden vaihteen molemmin puolin.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
S&P 500 indeksin nousu vain jatkui, EKP indikoi kiristämisestä ja euro vahvistui
Seuraava
Varovaisuus paikallaan, mutta laskumarkkina ei vaikuta akuutilta