08.01.2018

Vuosi 2017 jää kirjoihin erinomaisena vuotena maailmantaloudessa ja sijoitusmarkkinoilla. Osakemarkkinoiden tuotot ovat olleet euromääräisinä n. 5 % - 15 %  tasolla ja myös riskisistä yrityslainosta on euroalueella saanut hyviä tuottoa. Vuonna 2018 tuotot todennäköisesti maltillistuvat. Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) on nostanut viitekorkonsa ylälaidan 1,5 %:iin ja vuoden lopulla ollaan jo 2,0 % – 2,25 % tasolla. Samoin EKP kiristää rahapolitiikkaansa 2018 ja 2019. 

Maailmantalous voi toki erinomaisesti tänäkin vuonna. Aivan viime viikkoina talousuutiset ovat jatkuneet erittäin vahvoina ja Yhdysvalloissa ekonomistien odotuksia parempina. Yritysjohtajien luottamusindikaattorit, esim. Saksan IFO-indeksi ja USA:n ISM-indeksi, ennakoivat jo lähes 6 %:n kasvua maailmantalouteen. Vaikka aivan tähän ei päästäkään, maailmantalouden kasvu tulee olemaan alkuvuonna aivan poikkeuksellisen nopeaa ja laaja-alaista. Kaikki isot maat kasvavat. Talouskasvu ja Yhdysvalloissa myös yritysverotuksen lasku avittavat yritysten tuloskasvua ja osakemarkkinoita. Tästä ympäristöstä muodostuu neljä sijoitusnäkemystämme tälle vuodelle.   

Neljä näkemystä vuodelle 2018

  1. Osakkeet tuottavat paremmin kuin valtionlainat vuoden 2018 aikana. Osaketuotot linjassa tuloskasvun kanssa EU ja EM (n. 5 – 7 %). Yhdysvalloissa tuotot voivat jäädä alle verouudistuksen vetämän nopean tuloskasvun (n. 15 %).   
  2. Markkinakorot nousevat v. 2018 aikana varsinkin euroalueella.  Alkuvuodesta suosimme korkopuolella lyhyttä duraatiota ja jopa käteistä. 
  3. Vuosien 2018 – 2019 aikana korjausliikkeet ja volatiliteetti lisääntyvät osakkeissa ja HY -markkinassa. Salkun joustavuus, likviditeetti ja mahdollisuus osake / HY -painojen laskemiseen. Vuosien 2018 – 2019 aikana on syytä varautua viime vuosia alhaisempiin tuottotasoihin.
  4. Valuuttamarkkinoilla alhaisesti arvostetut valuutat (JPY, EUR, GBP) voivat vahvistua, kun myös näiden rahapolitiikka kiristyy.

Miten korkosijoitukset ja muut sijoitusluokat kestävät rahapolitiikan kiristämisen 2018 - 2019

Riskejä on usein vaikea ennakoida ja varsinkin niiden realisoitumista on vaikea ajoittaa. Mutta yksi lähivuosien riski tulee kyllä korkomarkkinoilta, kun iso sijoitusmassa uudelleenhinnoitellaan. 

Euroalueen valtionlainojen korot ovat edelleen nollan ympärillä ja jopa negatiivisia, eli kalliita. Globaalisti on edelleen n. 8000 miljardin dollarin korkosijoitusmassa negatiivisella korkotasolla. Kun rahapolitiikkaa kiristetään, tämä sijoitusmassa hinnoiteltaneen uudestaan. Myös riskisten yrityslainojen ja myös kehittyvien maiden lainojen riskilisät ovat historiallisesti alhaisia, eli kalliita. Eli korkomarkkinoilla nähtäneen uudelleenhinnoittelu jaksoja. Kaikki tämä voi sujua kohtuullisen rauhallisesti, mutta voi myös olla, että uudelleenhinnoittelu aiheuttaa suuremman turbulenssin sijoitusmarkkinoilla, siis myös osakkeissa, vuosina 2018 - 2019.      

Yritysverotuksen lasku avittaa tuloskasvua Yhdysvalloissa  

Yritysten tuloskasvun myötä odotamme osakkeiden olevan paras sijoitusluokka vuonna 2018. Maailmantalouden kasvu avittaa yritysten tuloksia globaalisti. Lisäksi Yhdysvalloissa yritysverotuksen lasku nostaa tuloksia jo tänä vuonna noin 5 – 10 %. Näin S&P 500 -indeksin tuloskasvu voi hyvin olla n. 15 % tasolla vuonna 2018. Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla tuloskasvu jäänee jälkeen Yhdysvalloista, mutta 5 – 8 % tuloskasvu on muuallakin hyvin mahdollinen.  

Suosimme tuloskasvusta johtuen osakkeita edelleen ja Allokaatio 50 -rahastossamme osakepaino on nyt n. 52 %.  Samalla on syytä huolehtia riittävän laajasta globaalista hajautuksesta. Samoin salkun joustavuus, likviditeetti ja reagointikyky ovat entistä tärkeämpiä. Eli ei kannata enää olla liian paljon sijoitettuna esimerkiksi epälikvideihin pienyhtiöihin tai pelkästään pohjoismaihin.  

Lyhyellä tähtäimellä korjausliike voi hyvinkin olla tulossa

Dollarimääräisenä maailman osakemarkkinat nousivat joka kuukausi viime vuoden aikana (ei toki euromääräisinä). Nyt alkuvuodesta osakemarkkinoiden volatiliteetti on laskenut entisestään ja on nyt alhaisimmalla tasollaan ikinä. Yhdysvalloissa VIX laski viime viikon lopulla jo alle 9. Jo tilastollisesti jostain alkava korjausliike ja volatiliteetin nousu ovat todennäköisiä lähiviikkojen tai -kuukausien aikana.    

Allokaatiosalkuissamme olemme maltillisessa ylipainossa osakkeissa  

Hoitamissamme globaaleissa allokaatiosalkuissa olemme pitäneet osakkeet strategisesti ylipainossa käytännössä vuodesta 2009 asti. Toki taktisesti olemme välillä laskeneet osakepainoja, varsinkin eurokriisin aikana. Viime vuoden kesän aikana laskimme osakepainon taktisesti neutraaliin, mutta palasimme ylipainoon syyskuun alussa. Allokaatio 50-rahaston osakepaino on nyt noin 52 %. Laskimme osakepainoa hieman nyt alkuvuodesta. Osakkeiden sisällä olemme viimeisen vuoden aikana suosineet teknologiayhtiöitä globaalisti ja pieniä & keskisuuria yhtiöitä länsimaissa. Ja suosimme edelleen, mutta pienyhtiöiden osuutta ja osakepainoa yleisesti olemme valmiita tänä vuonna laskemaan entisestään. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoitusvuosi 2018: Maailmantalous voi hyvin, mutta rahapolitiikan kiristyminen lisää riskejä
Seuraava
S&P 500 indeksin nousu vain jatkui, EKP indikoi kiristämisestä ja euro vahvistui