28.11.2016

Trumpin valinnan suurin vaikutus osakemarkkinoille voi hyvinkin olla yritysverotuksen lasku. Toteutuessaan tämä tulee avittamaan yritysten tuloksia vuosittain jopa 5 – 10 % Yhdysvalloissa. Näin erityisesti pienten ja keskisuurten yhtiöiden osakekurssien pitääkin Yhdysvalloissa nousta. Euroopassa sen sijaan vaalit ja poliittinen epävarmuus jatkuvat ainakin alkuvuodesta 2017. Kiinan talouskasvu voi mahdollisesti hidastua vuoden 2017 aikana, kun viranomaiset hidastavat lainanantoa ja kiristävät asuntokaupan ehtoja. Allokaatiosalkuissamme olemme syksyn aikana lisänneet Yhdysvaltojen painoa entisestään ja vähentäneet Euroopan sekä kehittyvien markkinoiden painoja.


Trump toteuttaa yritysverotuksen laskun, mikä avittaa tuloskasvua USA:ssa

Trumpin valinta on nostanut osakekursseja Yhdysvalloissa ja samalla valtiovelkakirjojen korot ovat nousseet. Yhdysvaltain 10v. korko on nyt noin 2,3%, kun korko oli noin 1,9 % ennen vaaleja. Näin turvallisista valtiolainoista on tullut sijoittajille tappioita. Myös dollari on vahvistunut.

Markkinareaktion takana ovat sijoittajien odotukset siitä, että presidentti Trump tulee laskemaan veroja (yritysten ja työn) sekä toteuttaa infrahankkeista elvytyspaketin.

Odotukset tulevalle talouskasvulle ja inflaatiolle ovat nousseet. Markkinareaktio on hyvinkin ymmärrettävä.

Voi toki olla, ettei julkisia infrahankkeita toteuteta kovinkaan suurina. Yritysverotuksen lasku ja yksinkertaistaminen sen sijaan menee hyvin todennäköisesti läpi kongressissa.

Ensimmäisten arvioiden mukaan S&P 500 -indeksin yritysten efektiivinen vero voisi laskea noin 29 %:sta 20 %:iin. Tämä avittaisi S&P 500 -indeksin yritysten tuloksia 5 – 10 %:lla per vuosi. Näin osakekurssien pitää noustakin Yhdysvalloissa. Erityisesti pienet ja keskisuuret yhtiöt hyötyvät yritysverotuksen laskusta. Ne eivät myöskään juuri kärsi dollarin vahvistumisesta.

Isossa kuvassa se, onko markkinoiden positiivinen odotus Trumpista presidenttinä oikea, riippuu paljon siitä jätetäänkö kauppasopimukset ennalleen ja annetaanko esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin olla itsenäinen ja pääjohtaja Yellenin toimia rauhassa.

Tästä kaikesta lisätietoa saadaan, kun valtiovarainministerin ja kauppaministerin nimet julkaistaan.


Euroopassa vaalit ja poliittinen epävarmuus jatkuvat

Euroopassa puolestaan poliittinen epävarmuus jatkuu vuoden 2017 aikana. Ensi sunnuntaina Italiassa järjestetään vaalit perustuslaista ja Itävallassa presidentinvaalit. Ensi vuonna vaalit jatkuvat Euroopassa ja esimerkiksi huhti-toukokuussa pidetään presidentinvaalit Ranskassa. Lisäksi Italiassa voi olla aiennetut parlamenttivaalit vuoden 2017 aikana. Tämä poliittinen epävarmuus voi hyvinkin painaa Euroopan osakemarkkinoita ainakin alkuvuodesta 2017.

Hidastuuko Kiinan talouskasvu vuoden 2017 aikana?

Vuosi sitten, vuoden 2015 lopulla ja alkuvuodesta 2016, Kiinan viranomaiset toteuttivat voimakkaat elvytystoimet. Eritysesti lainanantoa kiihdytettiin ja rakentamista sekä asuntokauppaa elvytettiin. Tällä saatiinkin asuntomarkkinat ja asuntojen hinnat elvytettyä, ja samalla raaka-ainehinnat globaalisti toipuivat. Kaikki tämä avitti myös kehittyvät markkinat laajasti nousuun.

Nyt Kiinan viranomaiset ovat pikkuhiljaa kiristämässä lainanantoa ja tiukentamassa rajoitteita asuntokaupassa. Tämä voi hyvinkin hidastaa Kiinan talouskasvua ja samalla aiheuttaa paineita raaka-ainehinnoissa sekä kehittyvillä markkinoilla vuoden 2017 aikana.


Allokaatiosalkuissamme olemme entisestään lisänneet Yhdysvaltoja

Allokaatiosalkuissamme olemme jo alkusyksyn aikana lisänneet yhdysvaltalaisia osakkeita. Trumpin valinnan jälkeen olemme entisestään lisänneet yhdysvaltalaisia osakkeita ja ostaneet mm. pieniä ja keskisuuria yhtiöitä. Allokaatio 50 -rahastossa osakepaino on nyt n. 54 % ja yhdysvaltalaisten osakkeiden paino on noin 31,5 %. Osakesijoituksista noin 58 % on siis sijoitettu Yhdysvaltoihin. Näin allokaatiorahastomme (esim. Allokaatio 100, Allokaatio 50 ja Aktiivi) ovat hyötyneet viime viikkoina yhdysvaltalaisten osakkeiden noususta ja dollarin vahvistumisesta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Laiva on kääntynyt
Seuraava
Trumpin valinnan jälkeen odotukset US talouskasvusta vahvistuneet
Samu Lang