04.05.2015

» Taustalla oli liian pitkään jatkuneiden konsensusnäkemysten purkaminen. Monet ajattelivat, että euroalueella korot vain laskevat, dollari vain vahvistuu ja euro-osakkeet vain nousevat. Näistä kaikista kotiutettiin voittoja. Erityisesti Saksan valtiolainojen korot olivat laskeneet jo liian alas.

» Odotamme osakkeiden rauhoittuvan, koska riskiset yrityslainat ovat säilyneet rauhallisina, Q1 tuloskausi oli kohtuullisen hyvä ja EKP jatkaa osto-ohjelmaansa.

» Suosimme edelleen eurooppalaisia osakkeita ja riskisiä yrityslainoja. Kesäksi voi hyvin olla syytä painottaa defensiivisempiä osakesijoituksia.

» Allokaatiosalkuissamme ylipainotamme voimakkaasti eurooppalaisia osakkeita. Huhtikuun aikana lisäsimme sveitsiläisiä osakkeita saksalaisten yhtiöiden kustannuksella. Olemme säilyttäneet ylipainon osakkeissa yleisesti.


Korjausliike osakkeissa ja valtiolainoissa


Viime viikolla koettiin korjausliike osakkeissa ja valtiolainoissa. Taustalla oli liian pitkään jatkuneiden konsensusnäkemysten ja sijoitusten purkaminen. EKP:n voimakkaiden toimien johdosta monet sijoittajat odottivat, että euroalueen valtiolainojen korot vain laskevat, dollari vain vahvistuu ja euro-osakkeet vain nousevat. Viime viikko muutti kaiken näissä sijoitusteemoissa.


Erityisesti Saksan valtiolainojen korot nousivat voimakkaasti. Esimerkiksi Saksan 10 v. korko on noussut huhtikuun pohjatasoilta 0,1 %:sta nykyiseen n. 0,4 %:iin. Ympäristön poikkeuksellisuudesta saa kuvan, kun havaitsee Saksan 5v. koron nousseen n. -0.2 %:sta nykyiselle tasolleen n. 0,0 %. Elämme poikkeuksellisia aikoja.


Tämä näkyi myös viime viikon poikkeuksellisissa markkinareaktioissa. Yleensä kun osakkeissa tapahtuu korjausliike, korkosijoitukset tuottavat - eli valtiolainojen korot laskevat. Viime viikolla kävi toisinpäin ja korot siis nousivat.


Korjausliike oli siis paljolti korkomarkkinoilta lähtöisin. Euroalueen ja erityisesti Saksan valtiolainojen korot olivat siis vain yksinkertaisesti laskeneet liian alas.


On hyvä muistaa, että korkojen nousun jatkuminen olisi myrkkyä kaikille sijoitusluokille. Tämä voi tulevaisuudessa olla euroalueelta tai sitten Yhdysvaltain keskuspankista lähtöisin. Mikäli korot nousevat terävästi, tällöin useinkin vain käteinen toimii turvasatamana.


Odotamme osakkeiden rauhoittuvan


Odotamme osakkeiden rauhoittuvan, koska riskiset yrityslainat ovat säilyneet rauhallisina, Q1 tuloskausi oli kohtuullisen hyvä ja EKP jatkaa osto-ohjelmaansa. Yleensä kun nähdään kunnon korjausliike osakkeissa tai markkinat kääntyvät kunnolla laskuun, riskisissä yrityslainoissa riskipreemiot myös nousevat. Nyt näin ei ole käynyt.


Lisäksi koko alkuvuoden on pelätty 1Q tuloskautta Yhdysvalloissa. Mutta itse asiassa 1Q tuloskausi tulee lopulta olemaan Yhdysvalloissa odotettua parempi. Kun S&P 500 -indeksin yrityksistä 248 eli puolet on raportoinut tuloksensa, 68,5 % raportoi odotettua paremmista ja vain 21 % raportoi odotettua heikommista tuloksista (lähde: Bloomberg).


Lisäksi EKP jatkaa valtiolainojen osto-ohjelmaansa aina syyskuulle 2016. Eli euroalueella valtiolainojen korot eivät lähiaikoina pääse kovin paljon enää nousemaan. Suurempi riski voi toki toteutua myöhemmin tänä vuonna, mikäli Yhdysvaltojen keskuspankki aloittaisi liian aikaisin korkojen nostamisen.


Loppuvuoden aikana tuotot maltillistuvat ja volatiilisuus kasvaa kaikissa sijoitusluokissa. Viime viikon tapaisia korjausliikkeitä tulemme todennäköisesti kokemaan jatkossakin.


Allokaatiosalkuissamme olemme säilyttäneet ylipainon osakkeissa


Allokaatiosalkuissamme suosimme edelleen eurooppalaisia osakkeita. Osakesijoituksista lähes puolet on edelleen sijoitettu Eurooppaan. Huhtikuun aikana vähensimme kuitenkin syklisiä saksalaisia osakkeita (DAX indeksiä) ja ostimme defensiivisempiä sveitsiläisiä osakkeita.


Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on edelleen n. 59 %:n tasolla, eli olemme pitäneet osakkeiden ylipainon entisellään. Vaikka korjausliikkeitä esiintyy, odotamme osakkeiden yleisesti menestyvän loppuvuonnakin korkosijoituksia paremmin.


Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä yrityslainoja euroalueella. Perustelu on yksinkertainen: EKP:n toimien johdosta korkosijoittajat siirtyvät riskissä ylemmäs eli ostavat entistä riskisempiä korkosijoituksia. Toki allokaatiosalkuissamme on turvaavana osana myös mm. yhdysvaltalaisia valtionlainoja sekä Italian ja Espanjan valtiolainoja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kurssinousu hämmentää sijoittajia
Seuraava
Kuoppia tiessä, matka jatkuu
Samu Lang