27.04.2015

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

» Euroopan osakemarkkinat lähentelevät vanhoja huippuja – epävarmuus noussut

» Hinnoittelukertoimet ovat koholla, Euroopassa tulospohjaiset mittarit paremmin perusteltavissa

» Korkomarkkinat pitävät relatiivisen hinnoittelun houkuttelevana ja ruokkivat nousumarkkinoita


Kurssit ovat nousseet Euroopassa lähelle vanhoja huippuja – liikkeet samankaltaisia kuin Yhdysvalloissa keväällä 2013


Sijoittajat ovat ihmeissään vuoden alun vahvan kurssinousun jälkeen. Kurssikehitys on ollut poikkeuksellisen vahvaa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Euroopassa Stoxx 600 -osakeindeksi on hyvin lähellä edellisiä vuoden 2007 kesäkuun huippuja. Tämä riittää jo itsessään lisäämään epävarmuutta. Yhdysvalloissa nähtiin sama tilanne huhtikuussa 2013. Tällöin moni ennusti katon tulleen vastaan US-markkinoilla. Toisin kuitenkin kävi. Kuuden viikon aikana S&P 500 -indeksi ei liikkunut mihinkään, kunnes se teki hypyn ylöspäin ja palasi takaisin vanhoihin huippuihin. Välittömästi tämän jälkeen palattiin takaisin nousu-uralle. Euroopassa (Stoxx 600) markkinat ovat liikkuneet täysin saman kaavan mukaan viimeisten viikkojen aikana. Uskomme, että kohonneet kurssit, arvokkaat hinnoittelukertoimet ja Kreikka-uutisointi lisäävät kurssiheiluntaa keväällä. Markkinat palaavat kuitenkin nousu-uralle Yhdysvaltojen kevään 2013 mallia seuraten.


Suhdannesyklit huomioivilla historiallisilla tuloksilla arvioituna Euroopan markkinat ovat selvästi Yhdysvaltoja edullisempia.


Kurssinousun myöstä hinnoittelukertoimet ovat nousseet selvästi vuoden vaihteesta. Viimeisen 15 vuoden historian perusteella Yhdysvaltojen ja Euroopan osakemarkkinat ovat keskimääräistä kalliimmin hinnoiteltuja. Yhdysvalloissa ylihinnoittelu on kuitenkin huomattavasti laajemmin levinnyt ilmiö. Kun tarkastellaan osakkeiden hinnoittelua 10 vuoden historiallisen tuloskehityksen perusteella vuodesta 1980 lähtien, tilanne ei näytä Euroopan näkökulmasta ollenkaan niin pahalta. Hinnoittelu on jotakuinkin keskimääräisellä tasolla ja selväsi Yhdysvaltoja edullisempi. Tähän kun yhdistetään Yhdysvaltoja parempi tuloskasvupotentiaali niin euroalueen osakemarkkinoiden relatiivinen tuottopotentiaali näyttää edelleen Yhdysvaltoja paremmalta.


Korkomarkkinat määräävät edelleen sijoitusmarkkinoiden suunnan


Euroalueen korot ovat laskeneet historiallisen alas eikä nousupainetta ole näköpiirissä ainakaan lyhyellä aikavälillä. EKP:n toimet ovat poikkeuksellisia suhteessa markkinoiden kokoon. Euroalueella jälkimarkkinoiden koko on huomattavasti Yhdysvaltoja pienempi eikä uusia emissioita ole tarjolla kuten Yhdysvalloissa QE-ohjelmien aikaan. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltojen talous on huomattavan paljona alijäämäisempi kuin euroalue keskimäärin. Yhdysvalloissa tarvittiin uutta velkaa olemassa olevan alijäämän rahoittamiseksi, euroalueella tätä tarvetta ei ole lähimainkaan samassa mittakaavassa. Alhaiset korot työntävät sijoittajia vaihtoehtoisiin sijoitusluokkiin. Huolimatta historiallisesti haastavista hinnoittelukertoimista, korkomarkkinoihin verrattuna osakkeet ovat edelleen ylivertaisia. Epävarmat osinkotuotot kiinnostavat myös jatkossa enemmän kuin varmat nollatuotot.


Yhteenveto/markkinanäkemys


Kurssiheilunta todennäköisesti kasvaa keväällä ja sijoittajia siirtyy väliaikaisesti defensiivisempiin kohteisiin osakeluokan sisällä. Suurempaa korjausliikettä ei kuitenkaan nähdä ja nousumarkkinat jatkuvat. Poikkeuksellinen korkoympäristö ja keskuspankkien toimet ajavat sijoittajia tuottavampiin kohteisiin kuten osakemarkkinoille. Edullinen relatiivinen hinnoittelu ohjaa markkinakehitystä vielä 1-2 vuotta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Osakkeissa korjausliike käynnissä
Seuraava
Osakkeissa ja koroissa korjausliike – erityisesti Saksassa valtiolainojen korot nousivat