20.04.2015

» Korjausliikkeen taustalla on erityisesti osakkeiden kova nousu alkuvuonna. Lisäksi Kreikan neuvotteluissa ei ole edelleenkään edistytty ja Yhdysvalloissa talousdata on jäänyt odotuksista.

» Pitemmällä aikavälillä sijoittajat pelkäävät myös Yhdysvaltojen keskuspankin ensimmäistä koronnostoa. Historiallisesti tämä on luonut hieman vaikeamman periodin kaikkiin sijoitusluokkiin. Tälläkin kertaa volatiilisuus voi hyvin nousta ja tuotot maltillistua loppuvuoden aikana.

» Allokaatiosalkuissamme ylipainotamme voimakkaasti euroalueen osakkeita ja olemme vähentäneet osakesijoituksia Yhdysvaltoihin. Lisäksi olemme aivan viime viikkoina lisänneet hieman defensiivisiä sijoituksia osakkeiden sisällä.

» Euroalueen reaalitalous on selvästi elpymässä, mikä mielestämme edelleen suosii euroalueen osakkeita. Euron devalvoituminen, öljyn hinnan lasku ja yritysten rahoituskustannusten voimakas lasku ovat yllättäen johtamassa euroalueen talouskasvun piristymiseen jo tänä vuonna.


Osakkeissa korjausliike käynnissä


Globaalit osakemarkkinat laskivat viime viikolla n. 3 – 4 %. Osakemarkkinoiden laskun taustalla on erityisesti osakkeiden kova nousu alkuvuonna, mikä teki erityisesti euroalueen osakeindekseistä teknisesti yliostetut. Lisäksi Kreikan neuvotteluissa ei ole edelleenkään edistytty ja Yhdysvalloissa talousdata on jäänyt odotuksista.


Pitemmällä aikavälillä sijoittajat pelkäävät myös Yhdysvaltojen keskuspankin ensimmäistä koronnostoa. Historiallisesti tämä on luonut hieman vaikeamman periodin kaikkiin sijoitusluokkiin. Tälläkin kertaa volatiilisuus voi hyvin nousta kesän aikana ja tuotot maltillistua loppuvuoden aikana.


Mielestämme kyseessä on vain korjausliike – odotamme osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan aina vuoteen 2017 asti


Kesällä osakekurssien laskut ovat historiassa olleet äkillisiä ja voimakkaitakin. Myös tänä kesänä korjausliikkeitä (n. 5 – 15 % laskuja) voidaan hyvin nähdä. Emme kuitenkaan odota tätä vakavampaa osakekurssien laskua tai sitä, että osakekurssit lähtisivät pitempiaikaiselle laskutrendille. Maailmantalous voi hyvin, yritysten tulokset ovat globaalisti kasvussa ja rahapolitiikka säilyy edelleen globaalisti hyvin elvyttävänä. Vaikka Yhdysvalloissa maltillisesti kiristetään rahapolitiikkaa loppuvuonna, EKP, Japanin sekä Kiinan keskuspankki jatkavat voimakasta elvytystä.


Myös eurotalous piristyy 2015 - 2016


Myös euroalueen talouskasvu tulee piristymään tämän ja ensi vuoden aikana. Taustalla ovat:


1) Euron 20 % devalvoituminen elvyttää globaalit vientiyritykset.

2) Öljyn hinnan lasku avittaa yritysten tuloksia ja kotitalouksien ostovoimaa.

3) Valtioiden rahoituskustannukset ovat laskeneet.

4) Kotitalouksien ja yritysten rahoituksen saatavuus helpottuu ja kustannukset laskevat.

5) Lainanto ja investoinnit elpyvät 2 H 2015 - 2016.


Näin euroalueen talouskasvu voi hyvin piristyä n. 1,5 %:n tasolle jo tämän vuoden aikana. Aivan viime viikkoina uutiset euroalueen talouskasvun piristymisestä ovat voimistuneet varsinkin Italiassa ja Espanjassa. Tämä on rakenteellisesti sairaalle euroalueelle erinomainen ja aika yllättäväkin uutinen.


Allokaatiosalkuissamme suosimme euro-osakkeita ja riskisiä yrityslainoja


Allokaatiosalkuissamme osakesijoituksista jo lähes puolet on sijoitettu Eurooppaan. Viimeisimpinä olemme allokaatiosalkuissa lisänneet Italian osakemarkkinoita.


Alkuvuoden aikana olemme puolestaan vähentäneet yhdysvaltalaisia osakkeita. Aivan viime viikkoina olemme lisänneet hieman defensiivisiä osakesijoituksia syklisten kustannuksella. Esimerkiksi sveitsiläiset osakkeet, teleoperaattorit tai lääkeyhtiöt voivat hyvin tuoda vakautta salkkuihin kesän yli. Allokaatio 50 -salkuissa olemme pitäneet osakepainon edelleen n. 59 %:n tasolla, eli olemme pitäneet osakkeiden ylipainon entisellään. Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä yrityslainoja euroalueella. Perustelu on yksinkertainen: EKP:n toimien johdosta korkosijoittajat siirtyvät riskissä ylemmäs eli ostavat entistä riskisempiä korkosijoituksia. Toki allokaatiosalkuissamme on turvaavana osana myös mm. yhdysvaltalaisia valtionlainoja

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoittajat muuttuvat vaativammiksi tästä eteenpäin
Seuraava
Kurssinousu hämmentää sijoittajia
Samu Lang