11.04.2016

» Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on n. 4 % päässä ennätystasoiltaan. Monet sijoittajat seuraavat teknisesti jatkuuko osakemarkkinoiden nousu yli näiden tasojen vai tuleeko jälleen korjausliike alaspäin. Lähiviikkoina olemme viisaampia tämän osalta.

» Keskuspankkien ja varsinkin EKP:n toimien myötä yrityslainojen riskilisät laskivat maaliskuussa. Tämä tulee avittamaan myös reaalitaloutta kesän ja loppuvuoden aikana.

» Maaliskuun aikana yritysten luottamusindeksit kääntyivät globaalisti nousuun. Ympäristö, jossa yrityslainojen riskilisät säilyvät maltillisina ja samalla talouskasvu piristyy, ovat historiallisesti olleet hyviä aikoja osakkeille.

» Nostimme Allokaation uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakepainoa edelleen helmi- ja maaliskuun vaihteessa. Allokaatio 50 -osakepaino on nyt n. 54%. Olemme ostaneet yhdysvaltalaisia osakkeita, arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.


S&P 500 -indeksi lähestyy ennätystasoja

Maaliskuun nousun myötä Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi (nyt 2050 tasolla) on noussut n. 4 %:n päähän ennätystasostaan (n. 2130). Teknisesti monet sijoittajat seuraavat nyt, nousevatko Yhdysvaltain osakemarkkinat näille ennätystasoille ja jopa niiden yläpuolelle. Luonnollisesti negatiivinen vaihtoehto on, että koemme osakkeissa jälleen korjausliikkeen alaspäin - jo kolmannen lyhyen ajan sisällä. Tämä ennakoisi jo uutta taantumaa maailmantalouteen. Todennäköisesti näemme jo lähiviikkojen aikana, kumpi vaihtoehto on toteutumassa osakemarkkinoilla.


Yritysten riskilisät ovat säilyneet rauhallisina ja maailmantalous on piristymässä

EKP:n ilmoitus voimakkaista toimista maaliskuussa sai yrityslainojen riskilisät selvään laskuun. Luonnollisesti myös Kiinan keskuspankin elvytys, öljyn hinnan nousu sekä Yhdysvaltain keskuspankin peräytyminen koronnostoista ovat avittaneet yrityslainoja ja erityisesti riskisiä yrityslainoja (HY).

Maalis-huhtikuun aikana julkaistut talousuutiset Yhdysvalloissa ovat olleet keskimäärin odotettua parempia. Varsinkin yritysten luottamusta mittaava ISM-indeksi kohosi maaliskuussa niin teollisuus- kuin palveluyhtiöiden osalta. Varsinkin teollisuusyhtiöiden uudet tilaukset olivat selvässä nousussa, mikä ennakoisi Yhdysvaltain talouskasvun piristymistä alkukesän aikana. Samansuuntaista piristyviä talousindikaattoreita on nähtävissä globaalisti muuallakin (pl. Japani).

Historiallisesti talousympäristö, jossa yrityslainojen riskilisät laskevat tai pysyvät maltillisina ja samalla talouskasvu piristyy, ovat olleet varsin positiivisia osakemarkkinoille.


Allokaatiosalkkumme ovat olleet ylipainossa helmikuun alusta lähtien

Allokaatiosalkuissamme nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 54 %. Olemme ostaneet yhdysvaltalaisia osakkeita, arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita. Japaniin emme nyt sijoita.

Osakkeiden sisällä olemme säilyttäneet poikkeuksellisen kovan ylipainon eurooppalaisissa osakkeissa. Allokaatio 50 -salkussa 25 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä on vain 11 %. Samoin riskiset yrityslainat ja myös reunavaltioiden lainat tulevat hyötymään EKP:n mahdollisesta lisäelvytyksestä.


Allokaatio

» Osakkeet ovat ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja yrityslainamarkkinat jäätyivät.

» Kiinan keskuspankin ja EKP:n elvytys sekä Fedin pidättäytyminen koronnostoista ovat rauhoittaneet markkinat. Yritysten riskilisät ovat laskeneet voimakkaasti ja osakkeet toipuvat.

» Odotamme maailman talouskasvun piristyvän jälleen kesän aikana.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet hyötyvät euron heikentymisestä, EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Aivan viime viikkoina olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.

Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla edessa hengähdystauko nousupyrähdyksen jälkeen
Seuraava
Kun maailma ei romahtanutkaan