14.04.2016

Vuoden alussa sijoittajat alkoivat hinnoitella jos ei nyt finanssikriisiä niin ainakin uutta taantumaa, Kiinan talouskasvun loppumista, deflaatiota ja konkurssiaaltoa länsimaissa. Maaliskuussa isot keskuspankit (PBOC, EKP, FED) ilmoittivat jälleen uusista toimista – ja palauttivat siten sijoittajien luottamuksen inflaation ja talouskasvun jatkumiselle.

Maaliskuun nousun myötä Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi (nyt tasolla 2070) on noussut jo noin kolmen prosentin päähän viime kevään ennätystasosta 2130. Teknisesti monet sijoittajat seuraavat nyt, nouseeko Yhdysvaltain osakemarkkinat näille ennätystasoille ja jopa niiden yläpuolelle. Jos S&P 500 nousee uusiin ennätyksiin, moni sijoittaja joutuu hyväksymään osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan ja väkisin ostamaan osakkeita.

Luonnollisesti toinen vaihtoehto on, että koemme osakkeissa jälleen korjausliikkeen alaspäin, jo kolmannen lyhyen ajan sisällä. Tämä puolestaan ennakoisi jo uutta taantumaa maailmantalouteen. Todennäköisesti olemme jo lähiviikkojen aikana viisaampia sen suhteen, kumpi vaihtoehto on toteutumassa osakemarkkinoilla.

Kaikesta negatiivisesta kirjoittelusta huolimatta maailmantalous on todennäköisesti piristymässä kevään ja tulevan kesän aikana. Nimellinen talouskasvu (=reaalinen talouskasvu + inflaatio) ei tule olemaan nopeaa, mutta yritysten tuloskasvulle kuitenkin riittävää. Yhdysvalloissa yritysten luottamusta mittaava ISM-indeksi kohosi maaliskuussa niin teollisuuden (indeksiluku 51.8) kuin palveluiden (54.5) osalta. Varsinkin teollisuusyhtiöiden uudet tilaukset (58.3) olivat selvässä nousussa, mikä ennakoi Yhdysvaltain talouskasvun piristymistä jo alkukesän aikana.

Samansuuntaisia hienokseltaan piristyviä talousindikaattoreita on nähtävissä globaalisti muuallakin, lukuun ottamatta Japania. Ehkä kaikkein eniten media ja yhdysvaltalainen sijoittaja ovat väärässä euroalueen osalta. Euroalueen talous on kasvanut alkuvuoden aikana ehkä jopa nopeammin kuin Yhdysvallat ja yritysten luottamusindikaattorit ennakoivat reaalisen talouskasvun jatkuvan noin 1,5–2 prosentin tasolla myös kesän aikana. Jos ette muuten usko, niin euroalueella autokauppa kasvoi helmikuussa 12 prosenttia viime vuodesta.

Euroalueen talouskehitystä tulee tukemaan myös EKP:n voimakkaat toimet. Jo ilmoitus niistä toi yrityslainojen riskilisät selvään laskuun. Kesäkuun alussa alkavat sitten TLRTO II -huutokaupat, jotka tuovat pankeille ”ilmaisen” rahoituksen ja kannustimen lisätä lainanantoa reaalitalouteen. Yrityslainojen riskilisien lasku ja lainanannon kasvu tulevat näkymään euroalueen reaalitaloudessa jo kesän aikana. Historiallisesti talousympäristö, jossa yrityslainojen riskilisät säilyvät maltillisina ja samalla talouskasvu piristyy, ovat olleet varsin positiivisia aikoja osakemarkkinoille.

Entä sitten Brexit? Jos Britannia eroaa EU:sta, niin sehän on unionin, vapaakaupan ja Euroopan talouskasvun loppu. Näinhän ainakin moni yhdysvaltalainen sijoittaja ajattelee. Jos Britannia oikeasti eroaa unionista, Britannia tulee jäämään vapaakaupan piiriin ETA-sopimuksen tapaisella järjestelyllä. Toiseksi, Britannia tuskin eroaa EU:sta nyt juhannuksena. Kun katsoo vedonlyöntikertoimia, todennäköisyys Britannian säilymiselle EU:ssa on edelleen noin 68-69 prosenttia. Ainakin Skotlannin kansanäänestyksessä ja Britannian viime parlamenttivaaleissa vedonlyöjät olivat paremmin kartalla kuin kyselytutkimukset.

Kun euroalueen talouskasvu ja toivottavasti Britannian säilyminen EU:ssa selviävät sijoittajille viimeistään kesän aikana, moni joutuu väkisin lisäämään euro-osakkeita. Arvostuksen (Eurostoxx 50 -indeksi 2016e P/E 13.1, P/B 1.3 ja osinkotuotto 4,2 %) puolesta nousuvaraa euro-osakkeissa on mukavasti. Sama koskee edelleen monia kehittyviä markkinoita.

Allokaatiosalkuissamme nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja olemme lisänneet edelleen osakkeita helmi-huhtikuun aikana. Olemme lisänneet erityisesti arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita. Toisin kuin moni luulee, maailmantalous kasvaa, keskuspankit säilyvät sitä tukemassa, yritysten rahoitus on helpottamassa, EU ei hajoa, Kiina kasvaa ja osakkeiden vuosikymmen jatkuu. Heiluntaa on kyllä luvassa jatkossakin.

 

Lue myös sähkeemme ”New Normal 2.0” on uusi aikakausi, jota elämme pitkään

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Nouseeko S&P 500 indeksi uusille ennätystasolle?
Seuraava
Riskimarkkinat palautuneet pohjilta
Samu Lang