24.05.2021

Viime viikolla kirjoitimme inflaatiopeloista. Tällä viikolla tartutaan aiheeseen, johon suurin osa ihmettelyistä ja kysymyksistä keskittyy tällä hetkellä: millä osakemarkkina nousee tästä eteenpäin?

Uskonvahvistusta tarvitaan varsinkin nyt, kun vahvaa nousua on katseltu tovi ja markkinat ovat toukokuussa olleet hieman heiluvia. Kaikki naureskelevat vanhalle sanonnalle ”sell in May and go away”, koska kalenteri-ilmiöihin uskominen tuntuu vähän hassulta. Samalla kuitenkin hikoiluttaa hieman, kun hintojen liikehdintä on enemmän kalenteri-ilmiön puolella kuin terveen järjen. Vaikka lyhyellä aikavälillä markkinan ennustamisen ja liikkeisiin reagoimisen lisäarvo on vähintäänkin kyseenalaista, pienen värin tuominen keskusteluun auttaa aina, ainakin henkisesti.
 
Koronasta lähtenyt taloussykli on palanut kovaa ja kuumana. Tuntuu, että olemme käyneet tyypillisen kolmen vuoden syklin läpi reilussa 12 kuukaudessa. Teemat ovat lennelleet ympäriinsä. Ensin kilpenä koronaa vastaan olivat teknologiayhtiöt ja defensiiviset yhtiöt. Lisäksi sekulaariset kasvuteemat, kuten puhdas energia, oli ilmeisesti yksi ainoista tulevaisuuden kasvun alueista, ainakin hetkellisesti. Sitten tulivat koronarokotteet ja koko tematiikka lensi päälaelleen nostaen pohjamudista puhtaasti syklisiä yhtiöitä sekä osittain myös koronakärsijöitä. Liikkeet kaikissa luokkaa lähes 100 % ylös. Alkuvuodesta 2021 on sitten puhkaistu jälkeenpäin kupliksi tituleerattuja sijoituksia, joita olivat monet koronaan liitännäiset pienet teknologiayhtiöt, kryptovaluutat sekä muut laarit, johon piensijoittajat ovat kaataneet stimulus-shekkinsä. 
 
Jos tuijottelee markkinaa liian tarkasti ja liian lyhyellä perspektiivillä, niin tämä koronasykli ajaa täysin hulluksi. Kaikki liikkuvat valonnopeudella suuntaan, jos toiseenkin. Siinä ei auta se, että kaikki ovat edelleen pääosin kotona istumassa tuijottelemassa ruutuja. Kuten allekirjoittanut. 

Perspektiivi muodostuu, kun ottaa askeleen taakse ja katsoo, missä vaiheessa osakemarkkinasykliä mennään. Olemme kasvuvaiheessa. Kasvuvaihe on sitä, kun talouden indikaattorit ovat edelleen vahvassa kasvumoodissa ja tulokset kasvavat kovaa. Usein nämä periodit tarkoittavat osakemarkkinoilla sitä, että tuloskasvu on ainoa tekijä, joka tuo tuottoja sijoittajille. Samalla arvostuskertoimet jäävät paikalleen tai tulevat jopa alas. Myös analyytikot sekä melko usein koko markkinakin on hieman takajalalla tulosennusteidensa kanssa. Markkinat ovat nousukausilla olleet huonoja arvioimaan todellista tuloksentekokykyä, kun tullaan kriiseistä ulos. 
 
Siksi osakemarkkinanäkemyksen muodostaminen muuttuu sinänsä yllättävän yksinkertaiseksi. Tuloskasvu dominoi ja sillä on todella paljon merkitystä. Kun kaikki kasvaa, et halua olla se, joka ei kasva. No mikä tässä sitten kasvaa?

Syklisten yhtiöiden kyydistä on edelleen vaikea poistua. Näihin kuuluvat teollisuus, syklinen kulutus, finanssiala sekä myös teknologiayhtiöt laajasti. Lisäksi perusmateriaalit, kuten esimerkiksi kaivosyhtiöt, ovat mukana, vaikkakin hyödykemarkkinassa tapahtuu erikoisia liikkeitä. Monessa maassa ollaan vasta koronarokotussyklin alussa, ja sitä kautta tulee tukea BKT- kasvulle sekä varsinkin palvelusektorin parantumiselle. 
 
Yksi huolenaihe nousee kuitenkin esiin: kyllähän tämä tiedetään, ja niin tietävät lähes kaikki muutkin. Eihän tässä ole enää mitään potentiaalia jäljellä, jos kaikki näin uskovat. Johon optimisti vastaa, että tuloskehitys tulee yllättävän vahvana ja hoitaa tuottoja sijoittajille. Siihen uskon. Olen siis optimistinen. 
 
Defensiivisissä yhtiöissä kerätään voimia ja niiden aika tulee kyllä, mutta meidän näkemyksemme mukaan ei vielä. Vuonna 2013, kun markkinaa alkoivat pelottaa FED:in toimet, niin kyllä siinä hetki kiukuteltiin ja menihän se paikoittain vähän rajuksikin, mutta lopulta sykliset yhtiöt pärjäsivät hienosti tämän jälkeenkin.  Toistaiseksi ei ole olemassa täysin uskottavaa pessimistin argumenttia, mutta inflaatio saattaa luoda sille pohjan. 
 
Tänä vuonna koronasta erittäin paljon hyötyneiden firmojen osakekurssikehityksen suhteen on nähty aika suuria pettymyksiä. Korkojen nousu oli puhtaasti kurssilaskujen katalyytti, ei aiheuttaja. Kurssilaskut aiheutti tuloskasvun suhteellinen kehitys suhteessa arvostuksen korkeuteen. Markkina uskoo, että monelle yhtiölle markkinatilanne on kasvun kannalta vaikea. Jos yhtiö ei pysty jatkamaan kovaa kasvua, sen kurssikehitys on vaarassa etenkin, jos arvostukset ovat korkealla. Sama pätee koko markkinaan. Uskomme siihen, että markkinat jatkavat positiivista kehitystään on suhteellisen vahva. 
 
Mistä tämä vahva usko? Tuloskasvusta.       

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat törmäyskurssilla kiihtyvän inflaation kanssa
Seuraava
Pienet pelot eivät puhalla osakemarkkinan taloa nurin