16.05.2016

» Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on käytännössä ollut muuttumaton viimeisen reilun kuukauden ajan. Teknisesti se on vaihdellut n. 2035 ja 2100 välillä. Lähiviikkoina tulemme todennäköisesti näkemään kumpaan suuntaan yhdysvaltalaiset osakkeet tulevat kehittymään.

» Viime viikon lopulla julkaistiin odotettua parempia talousuutisia Yhdysvalloissa, mikä johti myös dollarin vahvistumiseen. Isossa kuvassa maailmantalous ja osakemarkkinat tarvitsevat nimenomaan Yhdysvaltain talouden piristymistä, mikä vetäisi maailmantalouden ja yritysten tulokset kasvuun.

» Yhdysvalloissa yritysten tulokset laskivat selvästi viime vuodesta 1Q-jaksolla. Jotta maailman osakemarkkinat ja S&P 500 -indeksi voivat ylipäätään nousta loppuvuonna, yritysten tuloskasvun pitää palautua. Öljyn hinnan nousu ja talouskasvun piristyminen ennakoivat tulosten piristymistä jo 2Q-jakson aikana.

» Yritysten velkaantuminen ja viranomaisten toimet Kiinassa ovat suurin riski maailmantaloudelle. Hyvä asia on, ettei tämä ole enää mikään uusi uutinen. Mutta jälleen huhtikuussa Kiinan talouskehitys jäi odotuksista. Lainanannon kehitys ja viranomaisten kommentit ennakoisivat Kiinan talouskehityksen heikentyvän mahdollisesti uudelleen loppuvuoden aikana.


Mihin menet S&P -500 indeksi?

Käytännössä kaikki maailman osakemarkkinat seuraavat ainakin lyhyellä tähtäimellä Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksin kehitystä. Viimeisen kuukauden aikana indeksi on ollut pitkälti muuttumaton pistelukujen 2035 ja 2110 välillä. Todennäköisesti tulemme lähiviikkojen aikana näkemään selvemmän muutoksen osakkeissa joko ylös tai alaspäin.

Yritysten tulokset lopulta ratkaisevat osakkeiden kehityksen. 1Q-jaksolla S&P 500 -indeksin yritysten tulokset laskivat n. 7 % ja ilman energiayhtiötä n. 1 % viime vuodesta. Mikäli talouskasvu on hiemankaan piristymässä Yhdysvalloissa ja öljyn hinta jää nykytasoille, voivat S&P 500 -indeksin tulokset hyvinkin piristyä jo 2Q jaksolla. Samoin pääomamarkkinoiden aktiviteetin piristyminen tukee pankkien tuloskehitystä Yhdysvalloissa. Näin S&P 500 -indeksin tulokset voivat jopa kasvaa jo 2Q-jaksolla viime vuodesta, kun analyytikot odottavat tulosten edelleen laskevan jopa n. 5 % viime vuodesta.

Yhdysvalloissa talouskasvun voimistuminen avittaisi luonnollisesti osakkeita globaalisti. Samalla toki dollari vahvistuisi, mikä tukisi erityisesti euroalueen vientiyhtiöitä. Samoin euroalueen osakkeet voivat piristyä juhannuksena, mikäli Englanti jää kansanäänestyksen perusteella EU:hun (äänestys 23.6.). Luonnollisesti Englannin ero EU:sta olisi todella huono uutinen EU:lle ja eurooppalaisille osakkeille.

Viime viikolla julkaistujen lukujen perusteella euroalue ja varsinkin Saksan talous kasvoi yli 2 %:n vuosivauhtia alkuvuoden aikana. Euroalueen talouskasvu oli alkuvuonna näin nopeampaa kuin talouskasvu Yhdysvalloissa. Osakemarkkinoilla tämä näkyy mm. rakennusyhtiöiden osakkeiden hyvänä kehityksenä Euroopassa.


Yritysten velkaantuminen Kiinassa suurin riski maailmantaloudelle

Kiinassa yritysten velkaantuminen on kasvanut yli 200 %:iin BKT:stä. Aivan vuoden alussa maan viranomaiset lisäsivät lainanantoa ja saivat asuntokaupan sekä rakentamisen elpymään. Samalla kuitenkin yksityisten yritysten investoinnit eivät juuri elpyneet, kun monet ovat ongelmissa vanhan lainakantansa kanssa. Viime viikolla maan viranomaiset kommentoivat, etteivät ole enää elvyttämässä maan talouskehitystä lainanannolla, joten voi hyvinkin olla, että tänä vuonna tulemme näkemään uudestaan heikentyviä talousuutisia Kiinassa.


Allokaatiosalkuissamme riskiä on osakkeissa, mutta myös riskisissä yrityslainoissa

Aivan tämän vuoden alussa laskimme allokaatiosalkuissamme osakkeet hienoiseen alipainoon. Nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita hieman helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 rahaston osakepaino on nyt n. 53,5 %.

Luonnollisesti allokaatiosalkuissamme on markkinariskiä osakkeissa, mutta myös korkopuolella. Olemme alkuvuonna säilyttäneet isot sijoitukset riskisissä yrityslainoissa erityisesti Euroopassa. Allokaatio 50 -rahastossa on 18 %:n paino riskisissä yrityslainoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Odotamme EKP:n toimien avittavan riskisiä yrityslainoja ja myös öljyn hinnan nousu tukee riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa. Nykyinen talousympäristö, jossa talouskasvu jatkuu maltillisena ja mutta samalla keskuspankkien toimet pitävät konkurssit vähäisinä, tukee riskisiä yrityslainoja (HY).


Allokaatio

» Osakkeet ovat maltillisessa ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja taantumasta.

» Kiinan keskuspankin elvytys, öljyn hinnan nousu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskipreemiot laskuun ja osakemarkkinat nousuun.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet ja varsinkin rakennusyhtiöt hyötyvät EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Alkuvuonna olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja hieman kehittyviä markkinoita.


Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia erityisesti Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

» Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinak

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kevään epävarmuus väliaikaista
Seuraava
Heikko tuloskehitys rasittaa tunnelmia
Samu Lang