22.06.2020

Viimeisen kahden viikon aikana olemme globaalisti alkaneet nähdä toisen koronavirusaallon alkusoittoa. Yhdysvalloissa tapaukset ovat lähteneet uudelleen kasvuun pääosin eteläisissä osavaltioissa, kuten Floridassa, Arizonassa, Texasissa ja Kaliforniassa. Myös monet maat, mm. Brasilia, taistelevat edelleen ensimmäistä aaltoa vastaan.

Koronaviruksen leviämispelko sai Yhdysvaltojen keskuspankin vaisujen talousnäkymien kanssa pitkästä aikaa aikaiseksi pienen myyntiaallon osakemarkkinoilla. Luottoriskin osalta tilanne on kuitenkin pysynyt suhteellisen rauhallisena talouden avaamistoivojen sekä todella vahvojen elvytystoimenpiteiden vuoksi.

Koronaviruksen leviäminen uudestaan ei pitäisi olla markkinoille massiivinen tuntematon riski. On hyvin tiedossa, että kun taloutta avataan niin tapaukset kasvavat. Tärkeää on se, kuinka valtiot reagoivat taudin leviämiseen uudestaan. Näkemyksemme on, että kynnys ryhtyä suuriin rajoitustoimiin on korkea, sillä kustannukset olisivat massiiviset. Nopeita ja paikallisia toimenpiteitä voidaan kuitenkin nähdä. Tätä puoltaa julkinen viestintä tiettyjen valtioiden osalta. Esim. Saksassa on vahvasti viestitty, ettei uusia sulkutoimenpiteitä tulla samassa mittakaavassa tekemään. Tämä on myös hyvin linjassa lukuisten maiden asteittaisessa avaamisessa, vaikka virustilastot näyttävät kasvavan.  Negatiivista on kuitenkin se, että talouden elpyminen vaikeutuu alueilla, joissa virusta ei saada kuriin. Tämän takia pidämme koronaviruksen leviämistä edelleen riskinä taloudelle, mutta toistaiseksi näemme riskin olevan hallinnassa.

Talouden lukujen osalta saamme taas tiistaina uudet alustavat ostopäällikköindeksit. Odotuksissa on edelleen lievää elpymistä ja hidasta palautumista normaaleille tasoille. Euroalueella komposiittilukema oli pohjissaan huhtikuussa 13,6. Nyt odotuksissa on palautuminen n. 40 tasoille. Muistutuksena, että 50-pistelukeman ylittävät luvut kertovat kasvusta eli sinne tuskin vielä ylletään. 

Talouden aktiviteetti näyttää jatkavan yleisesti suhteellisen vahvaa kehitystään ja normalisoitumista koronarajoitusten helpottaessa. Esim. talouden yllätysmomentti (CITI:n indeksit) näyttää olevan Yhdysvalloissa sekä Euroopassa vahvassa vedossa. Euroopassa tullaan edelleen alle ekonomistien odotusten, mutta vähemmän kuin aikaisemmin. Yhdysvalloissa talousdata ylittää jo melko vahvasti ekonomistien odotukset. Tarina elpymisestä on siis edelleen käynnissä.

Vahvasta kurssirallista huolimatta sijoittajat eivät edelleenkään olen täysin vakuuttuneita maailman menosta. Nykyistä kurssinousua voisikin jollain tasolla tulkita ”vihatuksi”.  Sijoittajat ovat edelleen alipainossa osakkeissa ja joutuvat todennäköisesti korjaamaan salkkujaan takaisin neutraalimpaan suuntaan, mikäli tilanne jatkuu rauhallisena.

Jatkamme itse allokaatiosalkuissamme osakkeissa lievässä ylipainossa. Osakemarkkinoilla pidämme salkun ytimessä pitkiä rakenteellisia teemoja, kuten teknologiayhtiöitä sekä laatuyhtiöitä. Koronakriisistä ulos tullessa pidämme kuitenkin lisänä kärsineitä toimialoja kuten Euroopan teollisuusyhtiöitä sekä vakuutusyhtiöitä. Korkopuolella pidämme edelleen yrityslainoja, sillä kohonneet tuottotasot tarjoavat oivia sijoituspaikkoja pitkän aikavälin sijoittajille.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Inflaation kiihtyminen ei ole suuri riski tällä hetkellä, takana on epäsuosituin kurssinousu ikinä
Seuraava
Pientä turbulenssia toisen aallon osuessa Yhdysvaltoihin – jatkamme kuitenkin positiivisella näkemyksellä