29.06.2020

Viime viikolla kirjoitimme markkinakatsauksessamme osakemarkkinoiden köydenvedosta. Tähän liittyen uskomme positiivisuuden edelleen voittavan. Viime viikko päättyi kuitenkin uskomuksista huolimatta mollivoittoiseksi Yhdysvaltojen osakemarkkinan myyntiaallon jäljiltä. Globaalit osakemarkkinat laskivat viime viikolla -2,1 %, Yhdysvallat n. -3,2 % ja Eurooppa n. -1,2 %. Viikon yllättäjä oli kehittyvät markkinat pienellä n. 0,1 % nousulla. Viime viikkoa kuvasti pitkälti sijoittajien preferenssi niitä alueita kohtaan, joissa viruksen eteneminen on onnistuttu pitämään hyvin hallinnassa. Sama päti myös osaketeemoihin, joissa edelleenkin koronaviruksesta hyötyvät toimialat (mm. teknologia) pärjäsivät kohtuullisen hyvin perinteisten syklisten yhtiöiden kustannuksella. Kesäkuussa olemme nähneet myös yrityslainojen riskilisien tasaisen nousun ja se kuvastaa hiipiviä pelkoja toisen aallon vaikutuksista.

Koronaviruksen leviäminen ns. toisessa aallossa ei pitäisi tulla markkinoille yllätyksenä. Oletettavissa onkin talouden rajoitusten helpottaessa, että virus saa tilaa levitä uudestaan. Tämä on myös poliittisesti hyväksytty. Talouden ja osakemarkkinoiden osalta leviäminen muodostuu ongelmaksi, jos toinen aalto osoittautuu todella aggressiiviseksi. Tämä ei pidä paikkaansa Euroopassa eikä Kiinassa, mutta Yhdysvalloissa tilanne on valitettavasti edelleen vaikea.

Yhdysvaltojen osalta on vaikea sanoa, päästiinkö edes ensimmäisen aallon yli. Tällä hetkellä tauti leviää osavaltioihin, joissa tartunnat ovat toistaiseksi olleet vähäisiä. Yhdysvalloissa rajoitukset eivät missään vaiheessa ole olleet yhtä aggressiivisia kuin muualla maailmassa. Vasta nyt nähdään leviämisaaltoja eteläisissä osavaltioissa mm. Kaliforniassa. Talouden rajoitustoimenpiteet olivat rajummat Euroopassa ja Kiinassa ja suunnitelmana oli tukahduttaa taudin ensimmäinen aalto nopeasti. Toistaiseksi Euroopan ja Kiinan tie on osoittautunut oikeaksi ja taloutta voidaan avata ja elpyminen voi alkaa melko nopeasti elämän normalisoituessa.

Viruksen eteneminen ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt Yhdysvaltojen liikkumisdatassa. Niissä osavaltioissa, joissa tartunnat näyttävä leviävän nopeiten, liikkuminen on hieman hidastunut, mutta yleisesti Yhdysvalloissa kaikki nopeasti saatavilla oleva tieto puhuu edelleen talouden elpymisen puolesta. Tästä huolimatta suhtaudumme positiivisemmin Euroopan ja Kiinan talouskehitykseen ja lievästi skeptisemmin Yhdysvaltojen talouteen ainakin lyhyellä aikavälillä.

Yhdysvalloissa riski talouden rajoitustoimenpiteisiin on kasvanut, mutta todennäköisesti toimenpiteet eivät tule olemaan niin rajuja kuin aikaisemmin. Tulemme kuitenkin näkemään paikallisia rajoituksia ja avaamisaikataulujen venytyksiä.  Euroopassa ja Kiinassa emme toistaiseksi näe samanlaista pelkoa.

Talouden osalta data jatkaa edelleen nousuaan. Talousdatassa ollaan tällä hetkellä globaalilla tasolla yli ekonomistien odotusten. Lisäksi ostopäällikköindeksit yrittävät raivata tiensä yli maagisen 50:n rajapyykin. Tämä tullaan todennäköisesti näkemään kesän aikana ellei tapahdu jotain katastrofaalista. Usein tämän rajapyykin ylittäminen alhaalta ylöspäin on ollut positiivista osakkeille isossa kuvassa. Tällä viikolla näemme kesäkuun lopullisia ostopäällikköindeksejä ja Yhdysvaltojen työllisyysraportit, jotka antavat paremman kuvan kesäkuun työllisyystilanteesta Yhdysvalloissa.

Huomenna on toisen vuosineljänneksen sekä ensimmäisen vuosipuoliskon viimeinen päivä. Muutama viikko tämän jälkeen näemme ensimmäisiä yritysten osavuosikatsauksia. Tuleva tuloskausi tulee todennäköisesti jäämään historiankirjoihin yhtenä huonoimmista milloinkaan. Odotukset Yhdysvalloissa S&P 500 indeksille on n. -44% osakekohtaisissa tuloksissa vuodentakaiseenverrattuna. Euroopassa päästään jo -52,7% tasolle vuodentakaiseen verrattuna. Odotukset ovat jo niin alhaalla, että uskomme myös näkevämme jonkun verran yllätyksiä. Kolikon kääntöpuoli on tietenkin se, että jos ennusteet menevät pahasti pieleen, saattaa osakemarkkina reagoida voimakkaasti. Uskomme, että osakemarkkinateemat saavat vahvistusta tuloskaudesta, kun teknologiayhtiöt ja defensiiviset toimialat julkaisevat kohtuullisia tuloksia ja muut huonoja.

Näkemyksessä emme ole muuttaneet mitään. Olemme edelleen lievässä osakeylipainossa. Pidämme tällä kertaa erityisesti Euroopasta ja Euroopan sisällä teknologiayhtiöistä sekä taktisesti teollisuus- ja vakuutusyhtiöistä. Korkosijoituksissa tukeudumme yritysriskiin niin hyvän luottolaadun kuin riskillisempien yrityslainojen kautta.

 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla pitkästä aikaa pientä köydenvetoa havaittavissa – uskomme positiivisuuden voittavan
Seuraava
Varovainen optimismi palasi markkinoille
Kai Leppelmeier