25.05.2015

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

» Ensimmäistä kertaa korkopaniikki ei tarttunut riskillisempiin sijoituskohteisiin

» Viimeiset kurssiliikkeet ovat vahvistaneet luottamusta osakemarkkinoiden tulevan kehityksen suhteen

» Euron heikentymisen päättyessä ja korkojen kääntyessä nousuun voittajat vaihtuvat osakeluokan sisällä


Markkinoilla ollut käynnissä pako laadusta, ei pako laatuun


Viimeisten parin viikon aika riskittömiksi miellettyjen korkosijoitusten tuottotasot ovat nousseet terävästi euroalueella. Saksan 10 vuoden korko on hypännyt melkein 0 prosentin tasolta reilusti yli puoli prosenttia. Erona vuoden 2013 kevään korkojen nousuun on kuitenkin siinä, että muut omaisuuslajit ovat käyttäytyneet hyvin rauhallisesti. Vuonna 2013 pelättiin Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan kiristyvän. Tämä hermostutti sijoittajia ja aiheutti myyntiaallon myös muissa omaisuuslajeissa. Viimeisessä korkopiikissä muut sijoitusluokat käyttäytyivät hyvin rauhallisesti. Yrityslainapreemiot eivät nousseet juuri lainkaan ja USA osakkeet pyörivät jatkuvasti uusissa huipuissa. Markkinaliikkeet olivatkin mielestämme hyvin terveitä ja toivottavia. Maailman selkein sijoituskupla puhkesi, ilman että syntyi merkittäviä shokkiaaltoja muualle. Tämä vahvistaa luottamusta jatkoa ajatellen ja luo hyvin pohjan vuoden 2015 toisen vuosipuoliskon kurssikehitykselle.


Keväällä luodaan hyvä pohja toisen vuosipuoliskon kurssikehitykselle


Korkojen nousu pohjatasoilta on terve ilmiö. Se on osoitus siitä, että reaalitalouden ilmiöt alkavat ainakin osin jo ohjaamaan sijoittajien päätöksentekoa. US talouskasvu kiihtyy toisella vuosipuoliskolla ja euroalueen kasvu on vasta lähdössä käyntiin. Osakkeiden relatiivinen hinnoittelu on edelleen houkutteleva ja tuloskasvusta saadaan tukea hinnoittelukertoimille euroalueella ja Japanissa. Lisäksi perinteinen korkoraha on siirtymässä muihin omaisuusluokkiin ja keskuspankkien rahapolitiikka säilyy Globaalisti hyvin elvyttävänä (BOJ,EKP,PBOC + FED ja BOE kiristävät hyvin rauhallisesti). On myös hyvä muistaa, että nousevien korkojen ympäristö on alkushokin jälkeen ollut perinteisesti suotuisaa aikaa osakesijoittajalle.


Euron heikentymisen pysähtyessä voittajat vaihtuvat osakeluokan sisällä


Alkushokin jälkeen nousevien korkojen ympäristö on perinteisesti ollut suotuisaa aikaa osakesijoittajalle. Osakeluokan sisällä tuottoerot voivat kuitenkin muodostua melko suuriksi. Euroalueella tähän todennäköisesti liittyy myös euro-usd -kurssin vakiintuminen. Sykliset isot vientiyhtiöt ovat viime aikoina pärjänneet suhteessa muita markkinasegmenttejä paremmin korkojen laskiessa ja euron heikentyessä selvästi kaikkia päävaluuttoja vastaan. Nousevien korkojen ympäristössä muut markkinasegmentit pärjäävät usein paremmin. Arvoyhtiöt, pienyhtiöt ja luottosyklin kääntymisestä hyötyvä pankkisektori ovat historiassa olleet suhteellisia voittajia.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkojen nousun taustalla liian alhaiset korkotasot ja euroalueen talouskasvun piristyminen
Seuraava
Kreikka-neuvottelut jatkuvat ja jatkuvat