19.05.2015

• Parhaillaan euro-osakkeissa käynnissä olevan korjausliikkeen taustalla ovat valtiolainojen korkojen nousu sekä euron vahvistuminen.

• Korkojen nousu on luonnollista ympäristössä, jossa euroalueen talouskasvu on piristynyt. Lisäksi Saksan valtiolainojen korkotasot olivat alkuvuodesta luonnottoman alhaisella tasolla.

• Allokaatiosalkuissa olemme säilyttäneet ylipainon osakkeissa. Suosimme erityisesti eurooppalaisia osakkeita ja riskisissä yrityslainoissa.


Korjausliike osakkeissa ja valtiolainoissa


Viime viikkoina on ollut käynnissä korjausliike euro-osakkeissa ja valtiolainoissa. Tämän taustalla on itse asiassa aika luonnollinen selitys. Euroalueen talouskasvu on piristynyt. Eurotalous kasvaa nyt n. 1,5 % vuosivauhtia ja esimerkiksi Espanjassa kasvu on selvästi nopeampaa.


Euroalueen valtiolainamarkkinat hinnoittelivat vielä huhtikuussa euroalueelle loputonta taantumaa ja lähes deflaatioympäristöä. Näin erityisesti Saksan valtiolainojen korot ovat nousseet toukokuussa voimakkaasti. Esimerkiksi Saksan 10 v. korko on noussut huhtikuun pohjatasoilta 0,05 %:sta nykyiseen n. 0,65 %:iin. Ympäristön poikkeuksellisuudesta saa kuvan, kun havaitsee Saksan 5v. koron nousseen n. -0.2 %:sta nykyiselle tasolleen n. 0,1 %. Elämme poikkeuksellisia aikoja, mutta emme enää niin poikkeuksellisia aikoja kuin huhtikuussa. Tai joku voisi sanoa, että kupla on puhkeamassa korkomarkkinoilla.


Samalla myös euro on vahvistunut suhteessa dollariin. Nykyinen 1,14 taso EUR/USD valuuttakurssille on hyvin lähellä pitkän ajan PPP tasapainotasoja n. 1,15 – 1,20. Juuri nyt euroalueen vientiyhtiölle ja myös osakemarkkinoille olisi tärkeää, ettei euro vahvistuisi yli 1,14/1,15 tason.


Samoin on hyvä muistaa, että korkojen nousun nopea jatkuminen on myrkkyä kaikille sijoitusluokille. Tämä voi tulevaisuudessa olla euroalueelta tai sitten Yhdysvaltain keskuspankista lähtöisin. Mikäli korot nousevat terävästi, tällöin useinkin vain käteinen toimii turvasatamana.


Odotamme osakkeiden rauhoittuvan


Odotamme osakkeiden rauhoittuvan, koska riskiset yrityslainat ovat säilyneet rauhallisina, Q1 tuloskausi oli kohtuullisen hyvä ja EKP jatkaa osto-ohjelmaansa. Yleensä kun nähdään kunnon korjausliike osakkeissa tai markkinat kääntyvät kunnolla laskuun, riskisissä yrityslainoissa riskipreemiot myös nousevat. Nyt näin ei ole käynyt.


Lisäksi EKP jatkaa valtiolainojen osto-ohjelmaansa aina syyskuulle 2016. Eli euroalueella valtiolainojen korot eivät lähiaikoina pääse kovin paljon enää nousemaan. Suurempi riski voi toki toteutua myöhemmin tänä vuonna, mikäli Yhdysvaltojen keskuspankki aloittaisi liian aikaisin korkojen nostamisen.


Loppuvuoden aikana tuotot maltillistuvat ja volatiilisuus jatkunee kaikissa sijoitusluokissa. Viime viikon tapaisia korjausliikkeitä tulemme todennäköisesti kokemaan jatkossakin.


Kuitenkin erityisesti euro-osakkeissa voi hyvin avautua ostopaikkoja kesällä, kunhan korko- ja valuuttamarkkinat rauhoittuvat. Luonnollisesti tämän ajoitusta on vaikea tarkasti arvioida.


Allokaatiosalkuissamme olemme säilyttäneet ylipainon osakkeissa ja suosimme eurooppalaisia osakkeita


Allokaatiosalkuissamme suosimme edelleen eurooppalaisia osakkeita. Osakesijoituksista lähes puolet on edelleen sijoitettu Eurooppaan. Huhtikuun aikana vähensimme kuitenkin syklisiä saksalaisia osakkeita (DAX indeksiä) ja ostimme defensiivisempiä sveitsiläisiä osakkeita.


Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on edelleen n. 59 %:n tasolla, eli olemme pitäneet osakkeiden ylipainon entisellään. Vaikka korjausliikkeitä esiintyy, odotamme osakkeiden yleisesti menestyvän loppuvuonnakin korkosijoituksia paremmin.


Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä yrityslainoja euroalueella. Perustelu on yksinkertainen: EKP:n toimien johdosta korkosijoittajat siirtyvät riskissä ylemmäs eli ostavat entistä riskisempiä korkosijoituksia. Toki allokaatiosalkuissamme on turvaavana osana myös mm. yhdysvaltalaisia valtionlainoja sekä Italian ja Espanjan valtiolainoja.Tässä asiakirjassa esitettyä informaatiota ei voida missään tilanteessa pitää myynti- tai ostokehotuksena taikka sitovana tarjouksena merkitä tai lunastaa arvopapereita. Taaleritehdas-konserni ei vastaa tässä asiakirjassa esitettyjen tietojen täydellisyydestä, oikeellisuudesta tai soveltuvuudesta eikä myöskään tietojen mahdollisista virheistä tai puutteista. Arvopaperin historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Sijoituksen arvo voi nousta tai laskea ja näin ollen sijoittaja voi saada arvopaperia myydessään takaisin vähemmän kuin hän siihen alun perin sijoitti. Taaleritehdas-konsernin yhtiöt eivät vastaa mistään kuluista, menetyksistä tai muista mahdollisista vahingoista, olivatpa ne välittömiä tai välillisiä, jotka saattavat aiheutua tämän asiakirjan tai sen sisältämien tietojen käyttämisestä, vaikka tieto olisi virheellistä ja Taaleritehdas-konsernilla olisi ollut tieto virheestä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkopaniikki rauhoittui ja markkinat palautuvat terävästi
Seuraava
Korkomarkkinoiden minipaniikki ei ole heijastunut muihin sijoitusluokkiin
Samu Lang