07.03.2016

» Viimeisten kolmen viikon aikana Kiinan elvytys, Yhdysvaltojen talouskasvu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskilisät laskuun ja osakemarkkinat nousuun.

» Erityisesti Kiinan keskuspankin elvytys sysäsi raaka-ainehinnat nousuun, mikä avitti osakkeita yleisesti ja varsinkin kehittyviä markkinoita.

» Tämän viikon torstaina EKP:n kokous aloittaa länsimaisten keskuspankkien kokousten sarjan (EKP, BOJ, FED). Erityisesti odotamme EKP:n ilmoituksen osto-ohjelman kasvattamisesta avittavan eurooppalaisia riskilainoja ja osakkeita.

» Nostimme allokaatiosalkuissamme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 -osakepaino on nyt n. 54 %. Olemme ostaneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.Kiinan keskuspankin elvytys vakautti markkinat

Viimeisten kolmen viikon aikana raaka-aineiden hinnat ovat nousseet ja yrityslainojen riskilisät laskeneet. Ehkä suurimpana syynä on ollut Kiinan viranomaisten elvytys. Kiinan keskuspankki lisäsi ensin likviditeettiä ja myöhemmin myös laski pankeilta vaadittavaa reservivaatimusta. Tämä yhdessä OPEC:n tuotannon jäädyttämisen kanssa sysäsi raaka-ainehinnat nousuun. Luonnollisesti odotettua paremmat talousuutiset Yhdysvalloissa ovat avittaneet riskihalukkuutta.

Tammikuussa ja helmikuun alussa sijoittajat pelkäsivät raaka-aineyhtiöiden konkurssiaaltoa ja jopa pankkikriisiä Euroopassa. Viime viikkojen vakautuminen on osoittanut nämä pelot liiallisiksi. Varsinkin heikkojen yrityslainojen (HY) riskilisien lasku Yhdysvalloissa ja Euroopassa on osoitus markkinoiden vakautumisesta.


Odotamme keskuspankkien elvytyksen avittavan kevään aikana

Tällä ja ensi viikolla suuret länsimaiset keskuspankit kokoontuvat ja yrittävät epätoivoisesti saada inflaatio-odotukset terveemmälle tasolle. Ensimmäiseksi, kuluvan viikon torstaina kokoontuu EKP. Odotamme sen korjaavan joulukuisen virheensä ja lisäävän velkakirjojen osto-ohjelmaansa nykyisestä 60 mrd:sta per kuukausi. Samalla EKP voi hyvin lisätä jopa erilaisten yrityslainojen ostamista.

Japanin keskuspankki kokoontuu 15.3. ja jenin vahvistumisen myötä paine myös BOJ:n lisäelvytykselle on kasvanut. Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) puolestaan ilmoittaa korkopäätöksensä 16.3. Fed tuskin nostaa korkoja ja todennäköisesti ilmoittaa riskien globaalissa taloudessa ja finanssimarkkinoilla kasvaneen. Näin Fed tuskin nostaa viitekorkojaan myöskään huhtikuun kokouksessaan. Eli yleisesti entistä kevyempi rahapolitiikka tullee edelleen avittamaan riskisiä yrityslainoja ja osakkeita kevään aikana. Toki osakkeiden nousu on ollut voimakasta viime viikkoina.


Allokaatiosalkkumme hyötyvät EKP:n mahdollisesta lisäelvytyksestä

Aivan tämän vuoden alussa laskimme allokaatiosalkuissamme osakkeet hienoiseen alipainoon. Nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 54 %. Olemme ostaneet erityisesti arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.

Osakkeiden sisällä olemme säilyttäneet poikkeuksellisen kovan ylipainon eurooppalaisissa osakkeissa. Allokaatio 50 -salkussa 25 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä on vain 11 %. Samoin riskiset yrityslainat ja myös reunavaltioiden lainat tulevat hyötymään EKP:n mahdollisesta lisäelvytyksestä. Eli olemme jo valmiina, kun EKP:n Draghi korjaa joulukuisen virheensä ja kasvattaa vihdoin osto-ohjelmaansa (QE).


Allokaatio

» Osakkeet ovat maltillisessa ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja myös talouskriiseistä kehittyvissä maissa.

» Kiinan keskuspankin elvytys, Yhdysvaltojen talous ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskipreemiot laskuun ja osakemarkkinat nousuun.

» Odotamme keskuspankkien (erityisesti EKP:n) elvytyksen avittavan edelleen osakkeita ja muita riskisijoituksia kevään aikana.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet hyötyvät euron heikentymisestä, EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Aivan viime viikkoina olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.


Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

» Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta ja osakkeiden laskulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Lyhyen aikavälin hermoilu jatkuu
Seuraava
RAAKA-AINEIDEN ALAMÄKI PYSÄHTYI, OSAKKEISSA KÄÄNNE NÄHTÄVISSÄ
Samu Lang