05.11.2018

Isossa kuvassa osakemarkkinoiden laskun takana lokakuussa oli korkojen nousu Yhdysvalloissa. Dollarimääräisillä sijoittajilla on nyt olemassa riskitön korko, mikä tuottaa kohtalaisen hyvin (US 2 v. korko nyt 2,9 % vs. 1,3 % viime vuoden syyskuussa). Lisäksi korkojen nousu hidastaa maailmantalouden kasvua. Euroalueella ja Aasiassa kasvun hidastuminen on jo selviö, mutta hiljalleen myös Yhdysvalloissa kasvu on hidastumassa 2019 – 2020. 

Kun korot nousevat ja maailmantalouden kasvu - eli yritysten tuloskasvu - hidastuu, osakkeet laskevat. Nyt sijoittajat miettivät, kuinka paljon maailmantalous ja Yhdysvaltain talouskasvu hidastuvat. Ja kuinka paljon kauppasotakeskustelu pahentaa talous- ja tuloskehitystä 2019 – 2020.  

Me odotamme maailman talouskasvun hidastuvan erityisesti euroalueella ja Aasiassa, mutta emme odota mitään finanssikriisiä tai maailmantalouden ajautumista taantumaan lähivuosina. Varsinkin Yhdysvalloissa odotamme talouskasvun vain hidastuvan vuonna 2019.      

Lyhyellä tähtäimellä odotamme pahimman laskun osakkeissa olevan tältä vuodelta takana 

Yhdysvalloissa osakkeet laskivat dollarimääräisinä n. 10 % huipuistaan. Euroopassa Saksan DAX-indeksi ja pienet yhtiöt laskivat lähes 20 %. Samoin kehittyvät markkinat laskivat ja laskivat jo aiemmin alkuvuonna. Varsinkin Kiinan osakemarkkinoiden kehitys on ollut koko vuoden varsin heikkoa. Eli aika paljon maailmantalouden kasvun hidastumista oli jo hinnoiteltu osakekursseihin.      

Trumpin ja Xin välillä neuvotteluja 

Lyhyellä tähtäimellä kauppasota, Italia ja Kiina ovat suurimmat riskit. Lyhyellä tähtäimellä nämä voivat kehittyä myös positiivisesti. Eli komission ja Italian välillä saataisiin ensi vuoden budjetista sovinto. Ja toki presidentit Trump ja Xi voivat mahdollisesti sopia välirauhasta tai sopimuskehikosta marraskuun lopun G20-kokouksen yhteydessä. 

Viime viikon lopulla presidentti Trump ilmoitti neuvotelleensa presidentti Xin kanssa myös tulleista. Medialähteiden mukaan Trump olisi tämän jälkeen pyytänyt neuvonantajiaan valmistelemaan sopimusta Kiinan ja Yhdysvaltain välille. 

Talousneuvonantaja Kudlow kuitenkin kuvaili G20-kokouksen olevan vain startti vakaville neuvotteluille. Vai ovatko Trumpin puheet vain äänien kalastelua ennen tiistain välivaaleja? Joka tapauksessa tullit ja kauppasotakeskustelu ovat hidastaneet Kiinan ja myös Yhdysvaltain talouskasvua. Näin paineet sopimiselle ovat viime kuukausina kasvaneet. Eli marraskuun lopussa voimme hyvin nähdä hymyjä ja kättelyjä, mitä se sitten tarkoittaakin. 

Allokaatiosalkuissamme laaja globaali hajautus – osakkeet neutraalipainossa 

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 % ja käteispaino on n. 18 %. Eli käteispainot ovat poikkeuksellisen isot. Osakkeiden sisällä suosimme edelleen yhdysvaltalaisia osakkeita. Osakesijoituksistamme n. 65 % on sijoitettu Pohjois-Amerikkaan. 

Myimme 4. – 10.10. välisenä aikana euroalueen osakkeita ja laskimme osakepainon alimmillaan n. 45 %:iin.   Viime viikolla nostimme osakepainon jälleen neutraaliin eli 50 %:iin ostamalla kehittyviä markkinoita sekä defensiivisiä yhtiöitä Euroopasta ja Yhdysvalloista.  
 

Lue myös "Korkomarkkinoiden tuotot tiukassa myös tulevaisuudessa".

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Maailmantalouden kasvu hidastuu, mutta osakkeiden laskussa pahin takana
Seuraava
Korkomarkkinoiden tuotot tiukassa myös tulevaisuudessa