21.06.2021

Viime viikolla saimme pitkästä aikaa ensimmäisen hieman haukkamaisen keskuspankkiviestin Yhdysvaltojen keskuspankki FED:iltä: se ei annakaan talouden repiä loputtomiin villinä ja vapaana, vaan jotain reunaehtoja on oltava. Tällä kertaa inflaation uhka nähtiin hieman suurempana pidemmällä aikavälillä, mutta edelleen pysyttiin linjassa, että nykyinen korkea kuluttajahintojen nousu on tilapäistä. Olemme olleet tästä samaa mieltä. 

FED:in kommenteissa ei ollut suurempaa draamaa, tosin jäsenten mielipiteet koronnostoista ovat jyrkentyneet. Muutama näkisi jo, että 2023 korot nousisivat nykyisestä 0.125 %-tasosta jopa 1.625 %:n tasolle. Se on jo melko jyrkkää. 2023 näkemykset ovat muutenkin jyrkentyneet, mutta edelleen mediaanipiste on alle markkinaodotusten, jotka ovat n. 0.9 %:n tuntumassa. Ero viime kokoukseen on tosin merkittävä, sillä silloin odotusten mediaanipiste vuodelle 2023 oli luokkaa 0.125 %. 

Tällä kertaa on vaikea kiukutella asiasta tämän enempää, kyseessä on ehkä maailman odotetuin ”yllätys”. Inflaatio on mukana keskusteluissa, mutta talouden näkymät ja veto ovat hyvässä kunnossa, eivätkä vaadi sitä, että korot ainakaan Yhdysvalloissa lilluisivat nollassa. Samalla koronnostotahdin kiristäminen kertoo myös siitä, että keskuspankit ovat valmiita hillitsemään bondiostojaan. 

Koska markkinoilla seurataan sekä korkojen että inflaation liikkeitä, haukkamainen viesti teki juuri sen mitä se aina tekee: korkokäyrät tasaantuivat ja 10–2 vuotisen valtionlainan korkoero alkoi kaventua, kun lyhyt pää nousee ja pitkä pää laskee. Samalla lyhyet korot ajoivat dollarin arvoa nopeasti ylöspäin. Ei siis tullut yllätyksenä, että teknologiapainotteinen Nasdaq pärjäsi merkittävästi muita teemoja ja indeksejä paremmin. Koronnostot tuovat viime viikolla mainitsemani kasvuahdistuksen taas puheenaiheeksi. Se puolestaan painostaa pitkiä korkoja ja ajaa rahaa suojaan defensiivisyyteen sekä laatuun. Tässä tapauksessa FAAMG-yhtiöt ovat kasvua ja laatua, ja samalla piilopaikka yleiseltä kasvuahdistukselta. 

Tärkeätä inflaatiopelkoisille on se, että kun tarkastellaan inflaation hinnoittelua johdannaismarkkinalla, pidempi inflaatio on rauhoittunut melko nopeasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 5 vuoden inflaatio 5 vuoden päästä on tipahtanut n. 2.55 %:n tasoilta n. 2.25 %:n tasoille toukokuun puolivälistä. On silti vaikea heittää pyyhettä kehään vielä globaalin kasvun osalta. On itseasiassa todennäköisempää, että tulemme näkemään reaalikorkojen nousun pohjalukemista ja talouden veto jatkuu vielä. Tämä tukee edelleen arvoteemaa ainakin toistaiseksi. 

Keskuspankkien tehtävä ei tosin ole helppo. Usein osakemarkkinasyklit kuolevat FED:in kiristäessä rahapolitiikkaansa liikaa suhteessa talouden realiteetteihin. Edellisen kerran näin kävi osakemarkkinoiden korjauksessa vuonna 2018 kun FED kiristi, vaikka talous heikkeni kauppasodan takia. FED muistaa varmasti myös vuoden 2013 ns. taper tantrumin, jossa rahapolitiikan kiristäminen aiheutti melko rajuja korjausliikkeitä osakemarkkinoilla, kun siitä ei viestitty tarpeeksi läpinäkyvästi. Tällä kertaa ollaan kyllä äärimmäisen varovaisia kommunikoinnissa, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen valtionkassan veturi Yellenin kommenteissa on ollut sisäänrakennettuna viestiä kiristämisen nopeuttamisesta – markkinan stressitestaamista ehkä sekin. 

Uskon, että lyhyellä aikavälillä FED:illä on melko selkeä kuva siitä, miten talous tulee tästä kehittymään. Isompi ongelma on, jos ruvetaan taas liian nopeasti vetämään käsijarrua vuonna 2023. Siltä se ainakin nyt hieman näyttää, mutta siihen on vielä aikaa. Toistaiseksi voimme poistua hiljalleen kesän viettoon rauhallisin mielen sen suhteen, että markkinat tuskin saavat hermoromahdusta rahapolitiikasta.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kasvuahdistus varjostaa osaketeemoja – harvinainen jakso käynnissä juuri nyt
Seuraava
Osakemarkkinat historiallisissa huipuissaan, mutta pinnan alla korjausliike
Samu Lang