14.06.2021

Viime viikolla saimme taas jännittää Yhdysvaltojen kuluttajahintoja. Lopputulema oli, että inflaatio kiihtyy edelleen n. 5,0 % vuosivauhtia ns. pohjainflaation kiihtyessä 3,8 %. Inflaatiopelkoinen markkina otti uutisen vastaan melko vaisusti. Monet inflaatiosta kärsineet teemat saivat tuulta siipiensä alle, kun pitkä valtiolainan korko alkoi yllättäen laskea. Ilmeisesti inflaatiopelot olivat pitkälti hinnoissa ja markkinoilla syntyi lievää skeptisyyttä siihen, että kuinka vahvaksi inflaatioprintit yltyvät, kun vertailuluvut alkavat olla haastavampia kesään mennessä. 

Korona varjostaa inflaatiolukuja edelleen vahvasti, ja esimerkiksi pohjainflaatiossa käytettyjen autojen hinnat olivat vuoden takaiseen n. 30 %:n nousussa, mikä sotkee inflaatiolukemia edelleen.  Äärimmäisen jyrkkää inflaation kiihtymistä estävät tällä hetkellä vahvasti asumisen ja terveydenhuollon kustannukset, jotka ovat vain maltillisessa nousussa tai osin jopa laskussa. Puhdasta inflaatioprinttiä on vaikea saada tästäkään. Keskuspankit pysyvät tarinassaan hintojen nousun väliaikaisuudesta. Olen itse toistaiseksi samaa mieltä; pohjainflaation kiihtymisen tulisi olla laaja-alaisempaa, jotta saisimme parempaa signaalia. Markkinan hinnoittelu kertoo tällä hetkellä, ettei inflaatiota pelätä.

Olemme useaan otteeseen käsitelleet tässäkin viikoittaisessa katsauksessa osakemarkkinateemoja ja varsinkin yrittäneet vastata kysymykseen, mihin sijoittaa juuri nyt. 

Viimeiset n. 15 kuukautta ovat olleet melkoista pyörrettä. Markkinoita ja teemoja on pitkälti ohjannut äärimmäinen lyhytnäköisyys. Tuntuu siltä, että teemat ovat vaihtuneet sen mukaan, mikä on parasta seuraavat 12 kuukautta eikä niinkään se, mikä on parasta pidemmällä aikavälillä. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, kun näkyvyys tulevaisuuteen on ollut historiallisen heikkoa. Nyt näkyvyys on parempi, ja on uskallettu hypätä monen unohdetun teeman kyytiin. 

Goldman Sachs kirjoitti muutama vuosi sitten loistavan strategiapaperin, joka otti kantaa niihin harvinaisiin tilanteisiin, joissa Euroopan osakemarkkina voittaa Yhdysvaltojen markkinan. Lopputulema oli, että se on harvinaista ja kun se tapahtuu, se ei kestä hirveän pitkään. 

Allokaatiosalkunhoitajana tuntuu, että tämä on täysin hyväksytty asia ja lähes universaali konsensus nykyään. Kasvuyhtiöt, defensiivisyys ja laatu ovat kaikki teemoja, jotka yhdistyvät hyvin vahvasti Yhdysvaltojen osakemarkkinassa. Euroopan laajassa markkinassa nämä teemat puolestaan loistavat lähinnä poissaolollaan, mutta meillä on arvosijoittamiseen vahvasti kytköksissä oleva sektorirakenne. 

Arvosijoittaminen vaatii tyypillisesti hyvää ympäröivää talouskasvua, jotta yhtiöt voivat kasvaa. Sijoittajat ovat pitkään vaeltaneet kasvun kuivassa erämaassa, mikä on puolestaan johtanut siihen, että he ovat kaataneet rahojaan megatrendien siivellä lentäviin kasvu- sekä laatuteemoihin. Nyt olemme nähneet yhden näistä finanssikriisin jälkeisen maailman äärimmäisen harvinaisista ns. teemarotaatioista arvoteemaan, kun kaikki kriteerit teeman hyvälle menestykselle on täytetty. 

Samalla tämä on hidastanut muiden teemojen menestystä, jotka yliperformoivat merkittävästi niin koronakriisissä kuin vuosia aikaisemminkin. Sijoittajat ovat siis vihdoinkin uskaltaneet tulla kasvupelon bunkkeristaan ulos ihmettelemään, että täällähän kasvavat muutkin firmat kuin vaan FANGit ja Kone. Ongelmana onkin juuri tämä, että toimialapreferenssiensä takia perinteinen arvosijoittaminen vaatii melko täydelliset yleiset kasvuolot, että voi pärjätä hyvin pitkään

Juuri nyt olemme siinä ympäristössä, jossa arvosijoittaminen pärjää. Emme tarvitse kasvuyhtiöitä kasvaaksemme, meidän ei tarvitse olla puolustuskannalla ja kun kaikki rokkaa, niin laadun merkitys hiipuu, sillä pystymme katsomaan vähän huonompiakin yhtiöitä läpi sormien. 

Mikä tässä nyt sitten aiheuttaa niin paljon ongelmia? Yksinkertaisesti, kasvuahdistus. Tarkemmin sanottuna pitkän aikavälin kasvuahdistus. Teknologia talouden ajurina on edelleen hieno ja hyvä teema olla mukana, sillä se ainakin lähtökohtaisesti eliminoi tämän kasvuahdistuksen. Vihreät teemat sekä teknologiayhtiöt ovat hyvä piilopaikka yleiseltä hitaudelta vielä pitkän aikaa, vaikkakin niissä käytiin aika kuumana vielä vuoden alussa. Ongelma arvoyhtiöissä sekä syklisissä on se, että sitä pitkän aikavälin kasvuahdistusta ei olla ratkaistu mitenkään uskottavasti vielä. En usko, että deflatorista kierrettä ja talouden hitautta on saatu kuriin merkittävällä tavalla.  
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Nähdäänkö nyt huippukasvulukemat? Mitä sen jälkeen?
Seuraava
Keskuspankkien trapetsitaiteilu kohti normaalia lähtee käyntiin