16.08.2021

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Kesäkuukaudet ovat menneet sijoittajan kannalta mukavassa myötätuulessa. Länsimaiden keskeiset osakemarkkinaindeksit ovat lähellä historiallisia huippujaan, ja korkotasojen lasku on näkynyt positiivisina hintaliikkeinä joukkolainojen omistajille. 

Tyynen pinnan alla on kutenkin ollut myrskyisää. Vuoden alussa nähty vahva kehitys taloussuhdanteesta riippuvaisissa syklisissä osakkeissa ja terävä korkojen nousu taittuivat kesän aikana. Korot kääntyivät uudestaan laskuun samalla kun inflaatio-odotukset jatkoivat nousuaan. Syklisten arvoyhtiöiden voittokulku taittui ja defensiivisemmät isot kasvuyhtiöt alkoivat tuottaa suhteessa paremmin. Sijoittajien tunnelmia mittaavat indikaattorit ja erilaiset tekniset mittarit rauhoittuivat ja ylioptimismi purkautui markkinoilta. 

Vuoden toisen neljänneksen raportointijakso on saatu lähes päätökseen, ja yritysten tulokset ovat olleet poikkeuksellisen vahvoja. Koko vuoden ajan nostetut analyytikkoennusteet ylitettiin keskimäärin kirkkaasti sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Positiivisten yllättäjien lukumäärä oli selvästi korkeampi kuin keskimäärin historiassa ja tuloskasvu oli erittäin vahvaa koronavuoden pohjamudista. Katseet onkin käännetty jo eteenpäin: mistä saadaan seuraavat tuottoajurit markkinoille?

Uskomme, että talouskasvun ja inflaatiovauhdin huiput nähdään kuluvan vuoden loppupuolella, kun kiikkulautaefekti koronavuoden pohjilta jää taakse ja toimitusketjuihin liittyvät pullonkaulat saadaan asteittain purettua ihmisten ja tavaroiden liikkuvuuden parantuessa. Yhdysvaltojen keskuspankki todennäköisesti pienentää arvopaperihankintojaan kuluvan vuoden loppupuolella, mutta selkeää rahapolitiikan kiristymistä ja koronnostoja saadaan odottaa vielä pitkään. Pidemmät markkinakorot todennäköisesti nousevat loivasti, mutta tasot pysyvät hyvin alhaisina.

Ylipainotamme edelleen osakesijoituksia allokaatiosalkuissamme. Houkutteleva riskipreemio, hyvin alhaiset korkotasot, odotuksia vahvempi tuloskehitys ja ylioptimismin purkautuminen kesäkuukausien aikana tukevat tätä kehitystä. Euroopan osakemarkkinoiden (ja pohjoismaiden) suhteelliset tuottonäkymät ovat parantuneet. Kesäkuukausien aikana markkinoilla on jo hinnoiteltu hidastuvaa kasvua, vaikka isot osakeindeksit ovat edelleen historiallisissa huipuissaan.

Euroopan syklisempi toimialarakenne ja keskimääräistä edullisempi relatiivinen hinnoittelu tukevat kehitystä tästä eteenpäin. Korkosijoitusten osalta riskillisemmät vaihtoehdot ovat näkemyksemme mukaan vähäriskisempiä parempia. Juoksevat tuottotasot ovat Euroopassa selvästi pakkasella ja hyvin alhaisiksi painuneet reaalikorot pienentävät positiivisten hintaliikkeiden todennäköisyyttä inflaatio-odotusten asteittain laskiessa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Keskuspankkien trapetsitaiteilu kohti normaalia lähtee käyntiin
Seuraava
Kasvupelot nousseet jälleen pinnalle, mutta uskomme riskinoton kuitenkin edelleen kannattavan
Tommi Tähtinen