22.03.2021

Osakemarkkinoilla viime viikko oli varsin rauhallinen. Globaalien osakkeiden tuotto oli nollan pinnassa. Yhdysvalloissa päädyttiin hieman miinukselle, Euroopassa vastaavasti lievästi plussalle. Osakkeiden sisällä rotaatio kasvuteemoista kohti syklisiä ja arvo-osakkeita jatkui. Yhdysvaltain teknologiajätit laskivat korkojen noustessa, vastaavasti esimerkiksi finanssiyhtiöt menestyivät verrattain hyvin. Korkojen nousu oli jälleen voimakkainta Yhdysvalloissa, jossa 10 vuoden valtionlainakorko päätyi 0,1 % korkeammalle viikon päätteeksi.

Loppuviikosta mielenkiinto kohdistui Turkkiin, jossa presidentti Erdogan erotti keskuspankin johtajan kaksikon näkemyserojen johdosta. Markkinoiden jo valmiiksi huteralla pohjalla ollut usko maan vakaaseen politiikkaan hävisi kertarysäyksellä, ja liira on heikentynyt kaupankäynnin alettua jo yli 10 prosenttia. 

Markkinoiden huomio keskittyi viime viikolla ennen kaikkea Yhdysvaltoihin, jossa keskuspankki piti kokoustaan tiistaina ja keskiviikkona. Vaikka varsinaisia muutoksia rahapolitiikkaan ei kokoukselta odotettu, kiinnostivat keskuspankin näkemykset tulevista toimista inflaatio-odotusten ja korkojen noustua voimakkaasti alkuvuodesta. Keskuspankki nosti odotetusti ennustettaan sekä talouskasvusta että inflaatiosta. Odotukset tulevista koronnostoista nousivat hieman, mutta ensimmäinen koronnosto on odotuksissa edelleen vasta vuonna 2024.

Kokouksessa teroitettiin lisäksi sitä, että keskuspankki reagoi tulevaisuudessa vasta jo havaittuun inflaatioon odotusten sijaan. Tämä alleviivaa näkemyksemme mukaan sitä, että keskuspankki on valmis sallimaan aiempaa korkeampia inflaatiolukemia entistä pidempään. Inflaatiopaineet tulevat toistaiseksi pääasiassa tuotantoketjujen haasteista, hyödykkeiden hinnoista ja odotetusta, säästöasteen mukanaan tuomasta kulutuspiikistä. Näistä moni on luonteeltaan ohimenevää, ja siksi tarpeita rahapolitiikan kiristämiselle ei vielä ole. Mielenkiintoista on kuitenkin seurata sitä, miten keskuspankki reagoi mahdollisesti korkeisiinkin yksittäisiin inflaatiolukuihin vuoden edetessä. 

Markkinoilla keskuspankin uutisiin reagoitiin ensin korkojen laskulla ja osakkeiden nousulla, mutta heti seuraavana päivänä korot nousivat yli kokousta edeltävän tason. Selkein tulkinta markkinaliikkeelle on se, että keskuspankki ei ole Yhdysvalloissa asettumassa vahvan kasvupiikin tielle kiristämällä rahapolitiikkaa lähitulevaisuudessa. Kuluvalla viikolla maaliskuun alustavat ostopäällikköindeksit kertovat lisää siitä, miltä näkymät keväälle parantuneet koronatilanteen myötä näyttävät. Vaikka odotukset ovat erityisesti Yhdysvalloissa jo nyt korkealla, esimerkiksi odotukset liikevaihtojen kasvusta ovat edelleen paikoitellen matalia suhteessa kasvuodotuksiin. Näemme siis parantuvan kasvun edelleen tukevan markkinoita kevään aikana.

Jatkamme salkuissamme vertailuindeksejä korkeammalla riskillä. Osakkeet ovat salkuissamme edelleen ylipainossa, vastaavasti erityisesti valtionlainat merkittävässä alipainossa. Olemme nostaneet osaketeemoista korkojen noususta hyötyvien syklisten teemojen kuten finanssiyhtiöiden painoa. Vastaavasti olemme pienentäneet teknologiayhtiöiden painoa. Korkosalkkujen sisällä valtionlainat jatkavat alipainossa. Korkojen merkittävä nousu tarjoaa mahdollisuuden niiden painon nostoon, mutta korkojen edelleen noustessa valtionlainapainoa nostetaan erityisen varovasti. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Alelaari houkuttelee nyt osakemarkkinoilla
Seuraava
Koronan aaltoliike jatkuu, mutta valoa pilkottaa jo
Kai Leppelmeier