28.10.2019

•    Osakemarkkinat positiivisessa vireessä, arvo-osakkeet jaksavat edelleen hyvin.
•    Arvostustasot historiallisilla mediaanitasoilla. Ei liian pessimististä, ei liian optimistista. 
•    Talous näyttänyt paranemisen merkkejä poliittisen epävarmuuden hälvetessä. Odotamme oston paikkoja.


Osakemarkkinat pärjäsivät viime viikolla oikein mainiosti pääosin hyvän tuloskauden siivittämänä. Tästä todisteena se, että Yhdysvaltojen S&P 500 indeksi kävi kilauttamassa kaikkien aikojen korkeimman tasonsa perjantaina. Euroopan osakkeet ovat myös piristyneet viime aikoina arvo-osakkeiden hyvän menestyksen johdosta. Arvo-osakkeet usein seuraavat pitkien korkojen kehitystä, ja tällä kertaa emme ole nähneet poikkeusta tästä trendistä. 

Miksi riskimarkkinat ovat pärjänneet niin hyvin vaikka absoluuttisella tasolla tulokset on kuitenkin aivan eri tasolla kuin muutama vuosi sitten ja taloudet jatkavat hidastumistrendiään finanssikriisin jälkeisessä maailmassa? Tekijöitä on vino pino, mutta osakesijoittajan silmin on tärkeätä, että arvostukset eivät ole niin karmean näköiset kuin heti luulisi. Indeksitasolla osakemarkkinat ovat historiallisilla mediaanitasoilla, eli osakemarkkinaindeksit eivät edes kokonaisuudessakaan odota, että yhtiöt kasvaisivat mitenkään merkittävästi kovempaa kuin ennen. Osakemarkkina ei ole maailmasta yhtään sen optimistisempi tai pessimistisempi kuin ennenkään. Emme siis saa arvostuksista syntipukkia. Korkomarkkina taas vilauttelee hieman pessimistisempää kuvaa maailmasta, mutta se on tehnyt sitä jo muutaman vuoden, kun korot ovat lasketelleet nollatasoille. Tämä ei toistaiseksi haittaa, koska matalat korot ovat herkkua yhtiöiden tulosmarginaaleille.

Mites sitten kaiken arvostuksen perusta, eli yritysten tulokset nyt kolmannen kvartaalin tuloskauden ollessa käynnissä? Suomen markkina sai pienen shokin Nokian uudesta ohjeistuksesta, joka oli lievästi sanottuna suuri pettymys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maailma näyttäisi samalta. Tästä huolimatta tulokset ovat tähän mennessä tulleet todella vahvana suhteessa odotuksiin. Absoluuttisesti ollaan matalammalla, mutta silti esimerkiksi Yhdysvalloissa tulostaantumaa ei nähdä tänä vuonna, vaikka sitä alustavasti odotettiin. Osakemarkkinoiden reaktiot tuloksiin ovat olleet myös hyvin positiivisia. Tulospettäjät eivät ole juuri laskeneet keskimäärin ja positiiviset tulosyllätykset on otettu vastaan riemulla. Eli tulokset tulevat hieman parempina ja kasvua saadaan tuloksissa n. 0-2 %. Kunhan tuloskasvu pysyy jotenkin, niin osakemarkkinankin kehitys säilyy suhteellisen hyvänä. 

Viime aikoina globaali talousaktiviteetti on vihdoin hieman kääntynyt ja ostopäällikköindeksit näyttävät pohjaavan. Kauppasotakeskustelut ovat menneet positiivisempaan suuntaan ja Brexit- saagassakin on nähty kehitystä. Saksa jatkaa murheenkryyninä, mutta Saksalla on tarpeeksi aseita taistella talouden hidastumista vastaan, kunhan siellä vaan saataisiin päätöksiä aikaan.  

Näkemyksemme on edelleen varovainen ja osakkeissa olemme lievässä alipainossa. Näkemyksemme perusta on ollut talousdatan jatkuva heikkous sekä poliittinen epävarmuus. Kuluttajan hidastuminen on ollut nähtävissä ja se on ollut se kannatteleva voima talousmielessä. Viime aikoina kaikki nämä asiat ovat liikkuneet parempaan suuntaan ja sentimenttikin on ruvennut paranemaan. Perusteet osakepainon muutokselle ovat kohta läsnä, jäämme odottelemaan oston paikkaa. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Brexit-saaga jatkuu – markkinat odottavissa tunnelmissa
Seuraava
Osakkeet vähään tyytyväisiä – kuluttaja pitelee edelleen taloutta pystyssä
Kai Leppelmeier