04.11.2019

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

•         Osakemarkkinat nousussa hyvällä työllisyysdatalla ja kauppaoptimismilla
•         Poliittisissa kiista-aiheissa ei pitkän aikavälin ratkaisuja vieläkään, mutta lyhyen aikavälin epävarmuus vähenee
•         Tuloskausi on ollut hyvä suhteessa heikkoihin odotuksiin, varsinkin Yhdysvalloissa
 
Lokakuu oli sijoitusmarkkinoilla vuosi 2019 pienoiskoossa. Talousluvut kertovat kasvun hidastuneen, tuloskasvua ei ole näkynyt, kuumissa poliittisissa aiheissa ei ole saatu ratkaisuja aikaan. Tästä huolimatta osakemarkkinat nousevat. Korkomarkkinat ovat hitusen skeptisempiä, mutta korotkin ovat hieman nousseet pohjiltaan.
 
Koko vuoden osalta osakemarkkinoiden nousun osasyy on toki heikko vuosi 2018. Lähtötasot olivat matalat. Markkinat myös juoksevat aina aikaansa edellä. Eilinen on historiaa ja ainoa millä on väliä, on tuleva kehitys. Sijoittajat tuntuvat myös kestävän epävarmuutta poliittisissa kiista-aiheissa, kunhan heikoimmilta vaihtoehdoilta vältytään, oli kyse sitten tariffeista tai Brexitistä.
 
Tuloskausi on ollut joko heikko tai hyvä, riippuen vertaako edellisvuoteen vai laskettuihin odotuksiin. Yhtiöt ja analyytikot ovat laskeneet kilpaa ennusteitaan, minkä johdosta käynnissä olevaan tuloskauteen tultiin odottaen laskevia tuloksia. Yhdysvaltalaisten yhtiöiden tulosten pysyminen edellisvuoden tasoilla nähdäänkin erinomaisena torjuntavoittona. Euroopassa yhtiöiden tulosten lasku on ollut puolestaan odotusten mukainen indeksitasolla.
 
Yksittäisistä yhtiöistä olemme saaneet huomata kotimaassakin, että tulospettäjiä rankaistaan edelleen. Kuitenkin on yhtiöitä, joissa pessimismi on niin syvää, että analyytikoiden odotuksiin pääseminen palkitaan reilulla kurssinousulla. Näitä ovat erityisesti arvoyhtiöt, joita painotamme myös allokaatioratkaisuissamme tällä hetkellä.
 
Taloudessa hidastuminen on jatkunut, erityisesti teollisuuden kehitys on aneemista. Kuitenkin, erityisesti Yhdysvalloissa, palvelupuoli ja kuluttaja ovat edelleenkin yllättävän vahvoja. Samalla keskuspankit tekevät kaikkensa taloussyklin pidentämiseksi ja taantuman estämiseksi. Osakemarkkinoiden kehitys viittaisi sijoittajien uskovan näiden toimien riittävyyteen.
 
Talouden ja varsinkin teollisuuden heikkouteen on vaikuttanut Yhdysvaltain asettamat tariffit sekä uhka uusista toimista. Kaiken todennäköisyyden mukaan lähitulevaisuudessa sovittava ”ensimmäisen vaiheen” kauppasopimus USA:n ja Kiinan välillä ei todennäköisesti koske varsinaisia kiistanaiheita, kuten markkinoiden avaamista tai kilpailua vääristävien yritystukien poistamista, immateriaalioikeuksien suojelemisesta puhumattakaan, mutta pelkkä aselepo ja lisätariffien uhan tilapäinen poistuminen on tukenut sijoittajasentimenttiä. Lisärajoitteilta välttyminen tukee myös teknologiayhtiöitä, varsinkin kun Huawei näyttää saavan USA:n viranomaisilta poikkeusluvat. Nähtäväksi jää kuinka kestävä sopu on.
 
Talouden kannalta jokeri olisi budjettielvytys, erityisesti euroalueella. Viime viikkoina paine, varsinkin Saksaa kohtaan, on kasvanut niin keskuspankin, muiden maiden poliitikkojen, kuin talouskommentoijienkin suunnasta. Saksalaiset poliitikot ovat kuitenkin haluttomia koskemaan perustuslakiin kirjattuun budjettivajekieltoon, joka on suosittu saksalaisten äänestäjien keskuudessa. Todennäköisesti tarvittaisiin syvempi taantuma, jotta poliitikot olisivat valmiita merkittäviin toimiin. Eurokriisi ja yhteisvastuu ovat edelleen kirkkaasti muistissa.
 
Näkemyksemme on edelleen varovainen ja osakkeissa olemme lievässä alipainossa. Näkemyksemme perusta on talousdatan jatkuva heikkous sekä poliittinen epävarmuus. Vaikka viimeaikaiset viestit kehityksestä useammalla rintamalla ovat olleet odotuksia positiivisempia, mielestämme markkina hinnoittelee tulevaisuutta hieman liian optimistisesti. Emme kuitenkaan usko syvempään taantumaan ja näemme mahdolliset markkinakorjaukset oston paikkoina.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Globaali talous pyrkii tasaantumaan
Seuraava
Markkinaraati: Osakesäästötili on pieni askel kohti kansankapitalismia, mutta iso askel kohti vaurastumista