21.10.2019

•    Brexit valtasi otsikot viime viikolla, mutta keskustelua ei saatu päätökseen tälläkään kertaa
•    Tuloskausi käynnistyi vaisujen odotusten siivittämänä – alkutahdit pääsääntöisesti positiivisia
•    Pidämme osakkeet edelleen lievässä alipainossa vaisun talousdatan myötä


Viime viikko oli osakemarkkinoilla rauhallinen. Pääsääntöisesti markkinaliikkeet juonsivat juurensa politiikasta. Brexit oli viikon ehdoton puheenaihe, mutta sai lopulta aikaan vain lieviä reaktioita. Eniten liikettä nähtiin punnassa, joka heilahteli uutisoinnin mukana erityisesti dollaria vastaan. Korot jatkoivat nousuaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Todennäköisyydet jo reilun kolmen vuoden mittaiseksi venyneen Brexit-saagan päätökselle nousivat viime viikolla, kun Iso-Britannia ja EU pääsivät sopuun uudistetusta erosopimuksesta. Kynnyskysymykseksi muodostuneesta Irlannin tulli- ja rajakysymyksestä päästiin sopuun kompromissilla, joka tyydytti kaikkia paitsi Pohjois-Irlannin unionisteja. Niinpä sovun yllä leijaili jo valmiiksi epäilys siitä, ettei sopimus välttämättä menisi läpi parlamentin äänestyksessä. Todennäköisyyksiä ehdittiin pohtia muutama päivä ennen historiallista lauantain parlamentin istuntoa. Lauantaina aamupäivällä nähtiin kuitenkin käänne, jonka myötä koko äänestys menetti merkityksensä. Parlamentti hyväksyi esityksen, jonka mukaan kaikki eron mahdollistava lainsäädäntö tulee saada valmiiksi ennen varsinaista erosopimuksen hyväksymistä. Äänestyksen vesittymisen myötä pääministeri Johnson lähetti EU:lle pyynnön Brexitin takarajan lykkäämisestä, ja EU:n hyväksyessä pyynnön takaraja siirtyy tammikuun loppuun. Prosessin lykkääntyminen ei ole kuitenkaan vielä selvää, sillä äänestys erosopimuksesta pyritään tuomaan parlamentin äänestykseen vielä alkuviikon aikana. Varmaa on tässä vaiheessa ainoastaan se, että draama aiheen tiimoilta jatkuu myös tällä viikolla. Markkinareaktioiden perusteella vaikuttaisi siltä, että sijoittajat ovat ehtineet turtua koko Brexit-teemaan. Punta heikkeni hieman, mutta esimerkiksi osakemarkkinoilla liikkeet olivat vaisuja. 

Muutoin viikko oli markkinoilla pääsääntöisesti hiljainen. Kauppasodasta kuultiin vähän uutisia. Talousdatarintamalla oli myös hiljaista. Yhdysvalloista tulleet vähittäiskauppaluvut ja Kiinan BKT:n kasvu jäivät molemmat odotuksista. Ylipäätään muutamien edeltävien viikkojen aikana talousdata Euroopassa ja Yhdysvalloissa on ollut kesää vaisumpaa. Mielenkiinto alkavalla viikolla keskittyy kolmannen kvartaalin tuloskauteen, joka käynnistyi toden teolla viime viikolla. Viime viikon perusteella kattavaa kuvaa ei voi vielä laatia, mutta alku on ollut pääsääntöisesti lupaava. Esimerkiksi tuloskauden alussa raportoivat yhdysvaltalaispankit ovat kertoneet odotettua paremmista tuloksista. Odotukset tuloskaudelle ovat globaalisti vaisuja. Tästä syystä markkinoilla saatetaan nähdä positiivisia reaktioita, vaikka tulokset eivät juuri nousisikaan. Mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, miten hyvin yritysten tuloskunto kestää talouden hidastuvaa aktiviteettia. 

Pidämme allokaatiosalkuissamme osakkeet edelleen lievässä alipainossa. Taustalla riskin vähentämiselle ovat heikentyneet talousluvut ja orastavat merkit Yhdysvaltojen vahvan työtilanteen heikentymisestä. Toisaalta osakkeiden sisällä olemme nostaneet arvo-osakkeiden painoa. Euroopassa arvo-osakkeet ovat nousseet viimeisten viikkojen aikana, ja näemme olosuhteiden tukevan nousua edelleen. Ylipainotamme edelleen myös Yhdysvaltoja ja teknologiaosakkeita, joiden tulokset kasvavat myös vaisun talouskasvun aikana. Korkosijoitusten sisällä luotamme edelleen yrityslainoihin.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Riittävätkö poliittiset edistysaskeleet kääntämään heikot talousluvut?
Seuraava
Globaali talous pyrkii tasaantumaan