12.06.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Viime viikolla Euroopassa tapahtui isoja asioita poliittisella rintamalla. Vastoin odotuksia Theresa Mayn konservatiivipuolue menetti ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa enemmistön alahuoneessa. Mayn tarkoituksena oli haalia itselleen vahva mandaatti neuvotteluihin EU-erosta. Toisin kävi. Pääministeri on jäänyt jumiin EU-myönteisten ja kovan linjan EU-eroa kannattavien kansanedustajien väliin. Samalla oma ura on vaakalaudalla, kun eroneuvotteluihin on aikaa ainoastaan 10 päivää. Punta heikkeni yli 2 prosenttia euroa vastaan, brittien FTSE100 -osakeindeksi nousi yli prosentin ja euroalueen laajojen osakemarkkinoiden kehitystä kuvastava Eurostoxx-osakeindeksi nousi noin puoli prosenttia. Brexit on ennen kaikkea brittien ongelma. Sillä ei näytä olevan laajemmin vaikutusta sijoittajien riskinottohalukkuuteen.

Ranskan uuden presidentin En Marche! -puolue vaikuttaa saavan selvän enemmistön maan parlamentissa. Ensimmäisen kierroksen tulosten jälkeen puolue näyttäisi saavan yli 400 paikkaa 577 tarjolla olevasta. Vastaavasti entisen presidentin, Francois Hollanden, sosialistinen puolue näyttää kokevan nöyryyttävän tappion, kun paikkaluku on tippumassa 284:stä 15-40 paikkaan. Toinen kierros on vielä jäljellä, mutta näyttää selvältä, että Macron saa vahvan mandaatin ajaa läpi mm. paljon kaivattuja uudistuksia työmarkkinoilla. EU:n yhtenäisyyden ja Ranskan osakemarkkinoiden näkökulmasta edellä mainittu kehityssuunta on positiivinen.

Suomessa perussuomalaiset äänestivät Jussi Halla-ahon uudeksi puheenjohtajakseen. Valinta johtaa puolueen marginalisoitumiseen ja ajautumiseen opposition pohjamutiin. Ranskan En Marche! -liikkeen avarakatseinen ja positiivinen viesti ei selvästikään ole tarttunut perussuomalaisten kannattajiin. Seuraavien viikkojen aikana selviää, missä muodossa Suomen hallitus jatkaa toimintaansa. Perussuomalaisia siellä tuskin nähdään pitkään aikaan. 


Euroopassa talousdata paranee ja tulosennusteita nostetaan

Päämarkkina-alueista euroalueelta julkaistu talousdata on ollut parasta suhteessa ekonomistien ennusteisiin. Huolimatta kasvuennusteiden noususta toteutuneet tilastot ovat joko ylittäneet tai päässeet ennusteisiin. Vastaavasti Yhdysvalloissa talousmomentti on hieman hiipunut, kun nostetut ennusteet eivät ole saaneet katetta toteutuneen datan muodossa. Tulosrintamalla kehitys on ollut samansuuntaista. Tulosennusteita on nostettu viimeisen kuukauden aikana suhteessa eniten euroalueella, kun muutosvauhti Yhdysvalloissa on ollut huomattavasti hitaampaa. Talous- ja tuloskehitys sekä relatiivisesti edullinen hinnoittelu tukee euroalueen osakemarkkinoiden kehitystä suhteessa Yhdysvaltoihin. Pysymme ylipainossa euroalueella ja etenkin kotimarkkinoiden kehityksestä riippuvilla markkinasegmenteillä.


Korot ovat viime aikoina laskeneet inflaatio-odotusten mukana

Perusmetallien ja maanviljelystuotteiden hintojen laskun myötä inflaatio-odotukset ovat laskeneet viime aikoina. US-talousmomentin lievä hiipuminen ja pelot Kiinan talouskasvun kestävyydestä ovat myös osaltaan vaikuttaneet inflaatiota alentavasti. Edellä mainittu kehitys on johtanut korkojen laskuun ja defensiiviseen käyttäytymiseen osakesijoittajien keskuudessa. Osakemarkkinat eivät ole laskeneet, mutta vähemmän suhdanneherkät markkinasegmentit ovat menneet syklisempiä paremmin. Tämä kehitys ei voi jatkua ikuisesti. Uskomme, että osakemarkkinoiden nousu hiipuu seuraavien muutaman viikon aikana, ilman suurta korjausliikettä alaspäin. Samalla korkotasojen lasku hidastuu ja korot kääntyvät asteittain takaisin nousu-uralle. Riskinottohalukkuus palautuu jälleen selvemmin kesän jälkeen.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Globaalisti teknologiayhtiöt voittajia - raaka-aineet ja vähittäiskaupat häviäjiä 
Seuraava
Yhdysvalloissa talouskasvu ja inflaatio jääneet odotuksista - laskimme osakepainon neutraaliin