05.06.2017

Rakenteellisesti elämme isoa murrosta, jossa teknologiayhtiöt tulevat monelle perinteiselle toimialalle. Mikäli perinteiset yhtiöt eivät ole valmiina murrokseen, ne joutuvat usein vaikeuksiin. Samalla kokonaisia toimialoja voi joutua vaikeuksiin tai ne muuttavat muotoaan. Erityisesti Yhdysvalloissa monet vähittäiskauppaketjut, vaatekaupat ja kauppakeskusten omistajat ovat kokeneet kovia, kun asiakkaat siirtyvät ostamaan internettiin. Alkuvuoden aikana lähes 3000 liikettä on jo sulkenut ovensa Yhdysvalloissa ja nyt odotetaan koko vuoden osalta luvun nousevan yli 8000:n. Yleisesti kauppaketjujen ja kauppakeskusten (Mall operators) osakekurssit ovatkin olleet rajussa laskussa alkuvuonna. Yhdysvalloissa kauppaketjujen osakekurssit ovat laskeneet alkuvuonna keskimäärin n. 9 % ja suurimman kauppakeskusomistajan, Simon Propertiesin, kurssi on laskenut n. 15 % ja 12 kuukauden aikana jo n. 30 %. 

Teknologiayhtiöiden voittokulku on sen sijaan globaali ilmiö. Yhdysvalloissa Nasdaq-indeksi on voittanut S&P 500 -indeksin, vaikka S&P 500 -indeksissä on n. 25 % painolla teknologiayhtiöitä. Euroopassa Saksan TecDAX -indeksi on aivan ylivoimainen ja noussut tänä vuonna jo n. 28 %. Jopa kehittyvillä markkinoilla teknologiayhtiöiden voittokulku on rajua. Monelle tulee yllätyksenä, että laajassa MSCI EM -indeksissä on teknologiayhtiöiden paino noussut jo n. 24 %:iin. Luonnollisesti kehittyvien markkinoiden teknologiayhtiöindeksi on mennyt laajaa EM-indeksiä paremmin. Taustalla on kiinalaisjättien Tencentin ja Alibaban voittokulku sekä viimeaikoina Samsungin osakekurssin piristyminen.  

Allokaatiosalkuissamme olemme sijoittaneet yhdysvaltalaisiin teknologiayhtiöihin Nasdaq ja S&P -indeksien avulla. Euroopassa olemme sijoittaneet jo varsin pitkään TecDAX -indeksin yhtiöihin. Viime viikolla lisäsimme teknologiayhtiöitä kehittyvillä markkinoilla ja kevensimme laajaa kehittyvien markkinoiden indeksiä. Mielestämme teknologiayhtiöiden voittokulku on pitkään kestävä rakenteellinen ilmiö, joka nyt perustuu myös niiden nopeaan tuloskasvuun. 

Raaka-aineet laskussa

Viime viikkojen aikana monet raaka-aineet ovat olleet laskussa. Kupari (-9 % helmikuun huipuista) ja esimerkiksi Kiinassa rautamalmin hinta on laskenut rajustikin (-38 % helmikuun huipuista). Taustalla on toki niiden ehkä liian voimakas nousu aiemmin, mutta kyllä perusmetallihintojen lasku herättää kysymyksen, onko Kiinassa kysyntä hidastumassa. Todennäköisesti lainanannon rajoittaminen alkaa nyt näkyä asuntomarkkinoiden ja rakentamisen kasvun hidastumisena Kiinassa.  

Myös öljyn hinta on kääntynyt uudestaan laskuun OPECin tuotannon rajoituksista huolimatta. Yhdysvalloissa liuskeöljyn tuotannon kasvu on vain niin raju muutos, johon OPEC:n leikkaukset eivät ilmeisesti tule vielä riittämään.   

Torstai on tapahtumia täynnä

Tällä viikolla sijoittajien kalenterissa on käytännössä vain torstai. EKP:llä on torstaina korkokokous ja on mahdollista, että Draghi signaloi euroalueen talouskehityksen olevan entistä vahvempaa. Mikäli EKP sanoisi edes jotain rahapolitiikan kiristämisestä, euro ja markkinakorot liikkuisivat. Torstaina järjestetään myös Britannian parlamenttivaalit, ja Yhdysvalloissa FBI:n johtaja Comey esiintyy senaatissa eroonsa johtaneista syistä.  
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Vahvistuva talous- ja tuloskehitys tukee euroalueen markkinoiden kehitystä
Seuraava
Euroopan poliittisella rintamalla tapahtuu mullistavia asioita, sijoitusmarkkinoilla ei 
Samu Lang