19.06.2017

Viime viikkojen aikana talousindikaattorit ovat jääneet ekonomistien odotuksista Yhdysvalloissa. Citigroup:n laskema economic surprise -indeksi kaikista julkaistavista talousluvuista osoittaa nyt lukua -78,6. Eli talousuutiset ovat jääneet selvästi ekonomistien odotuksista Yhdysvalloissa. Talousluvut sinällään eivät ole ainakaan vielä olleet tasoiltaan kovin heikkoja, vaan loppuvuodesta 2016 ekonomistit vain nostivat odotuksiaan vuodelle 2017 liiallisesti. Mutta mikäli talouskasvun heikkeneminen jatkuisi kesän aikana, alkaa tämä näkyä myös yritysten tuloksissa ja osakemarkkinoilla.

Viime viikkojen aikana myös inflaatio ja inflaatio-odotukset ovat laskeneet Yhdysvalloissa. Maan keskuspankin (Fed) seuraama PCE-pohjainflaatio oli huhtikuussa vain 1,5 %, kun Fedin tavoite on noin 2 % tasolla. Samoin markkinoiden inflaatio-odotukset lähivuosille ja pitemmälle aikajaksolle ovat laskeneet. Taustalla on öljyn ja muiden raaka-ainehintojen lasku, mutta myös pettymys talous- ja palkkakehityksessä. Pitkät markkinakorot ovat laskeneet ja Yhdysvaltojen 10v. korko on enää vain 2,15 %, kun huhtikuussa oltiin vielä 2,6 % tasolla. 

Odotuksia heikommasta talous- ja inflaatiokehityksestä huolimatta Fed nosti viitekorkoaan viime viikolla. Viitekoron ylälaitaa nostettiin 1,0 %:sta 1,25%:iin. Samalla Fed ohjasi markkinoita myös taseensa pienentämisestä. Aluksi taseen pienentäminen tapahtuu niin, että nyt taseessa olevien velkakirjojen erääntyessä kaikkia velkakirjoja ei enää korvata uusilla. Taseen pienentämisen aikataulusta saadaan todennäköisesti lisätietoa syyskuussa. Mikäli talouskehitys heikkenee entisestään Yhdysvalloissa ja samalla inflaatio sekä inflaatio-odotukset laskevat, voi Fedin taseen pienentämispuheet osoittautua ennenaikaisiksi. 

Odotuksia heikommasta talous- ja inflaatiokehityksestä huolimatta Fed nosti viitekorkoaan viime viikolla.

Yleensä Fedin liian kireä rahapolitiikka jaksot ovat olleet myrkkyä osakemarkkinoille ja muille riskisijoituksille. Nykyaikana tämä usein vaatisi myös muilta keskuspankeilta liian kireää rahapolitiikkaa. EKP:n odotetaan ilmoittavan loppuvuoden aikana, miten se vähentää velkakirjojen osto-ohjelmaansa nykyisestä 60 miljardista kuukaudessa. Kiinan keskuspankki (PBOC) on puolestaan nostanut hieman viitekorkojaan sekä kiristänyt pankkien lainanantoehtoja. Kesän ja syksyn aikana näemme ovatko kyseiset kolme keskuspankkia (FED, EKP, PBOC) onnistuneet rahapolitiikassaan. Euroalueella kaikki näyttää kehittyvän toistaiseksi varsin hyvin. 

Allokaatiosalkuissamme laskimme osakepainon viime viikolla neutraaliin. Tarkalleen ottaen Allokaatio 50 -rahaston osakepaino laskettiin 53,5 %:sta 50,5 %:iin. Vähensimme keskisuuria yhtiöitä Saksassa ja yleisesti kehittyviä markkinoita. Säilytämme kuitenkin varsin suuren ylipainon euroalueen osakkeissa suhteessa maailman osakemarkkinoihin. Seuraamme kesän ajan talouskehitystä globaalisti ja onko Fed onnistumassa rahapolitiikan kiristämisessään. Samalla 2Q –tuloskausi alkaa heinäkuun puolivälissä, mikä voi hyvinkin tukea osakemarkkinoita kesällä. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Euroopan poliittisella rintamalla tapahtuu mullistavia asioita, sijoitusmarkkinoilla ei 
Seuraava
Osakemarkkinoille on tarttunut defensiivinen moodi
Samu Lang