04.12.2015

  • » Talletuskorkoa laskettiin jokseenkin odotetusti
  • » Osto-ohjelmaa pidennettiin, mutta ei kasvatettu
  • » Tänään USA:n työllisyystilastot


MARKKINOISTA

EKP:n hartaasti odotettu uusi elvytyspaketti ei onnistunut pääsemään markkinoiden korkeiksi nousseisiin odotuksiin. Keskuspankki laski talletuskorkoa 10 korkopisteellä tasolle -0,30 % ja piti keskeisen ohjauskoron ennallaan tasolla 0,05 %. Myös 15 pisteen leikkausta odotettiin. Osto-ohjelmaa pidennettiin puolella vuodella maaliskuuhun 2017, mutta sen nykyistä 60 miljardin euron kuukausitahtia ei kiristetty. Tämä oli todennäköisesti suurin syy miksi markkinat reagoivat niinkin negatiivisesti. EKP myös ilmoitti liittävänsä osto-ohjelman piiriin soveltuvin osin myös alue- ja kuntahallinnon liikkeeseen laskemia arvopapereita, mutta ei yrityslainoja, jota oli myös markkinoilla spekuloitu.

Pettymys markkinoilla oli konkreettinen. Euroalueen korot ja valuutta nousivat ja osakkeita myytiin kovalla kädellä. Paljon on markkinoilla spekuloitu sitä, että olivatko odotukset nousseet jopa liikaa suhteessa Draghin kokousta edeltäneeseen retoriikkaan. Ehkä oli, ehkä ei, mutta yhtä kaikki markkinareaktio on lopulta ainoa millä on jotain merkitystä. Meidän näkemyksemme mukaan liike alas oli varsin rivakka. Tulee myös pitää mielessä, että EKP teki konkreettisia toimenpiteitä eikä tyytynyt pelkkään sanahelinään, joka on perinteisesti ollut se suurin pettymyksen aiheuttaja. Näkemyksemme mukaan markkinat ovat edelleen suotuisassa asennossa osakkeiden omistamiseen ja etenkin euroalueella. Aletaanko koska jo puhumaan (ja hinnoittelemaan) seuraavaa EKP:n pakettia nyt ”vajaaksi jääneen” jatkoksi…?

Tänään sulatellaan EKP:n toimenpiteitä ja reipasta markkinareaktiota ja iltapäivällä käännetään jo katseet USA:n tärkeisiin työpaikkatilastoihin. Odotuksissa on 200 000 uutta työpaikkaa. On vaikea nähdä julkaistavan numeron enää tekevän tyhjäksi Fedin suunnitelmia aloittaa koronnostot, mutta tärkeä datapiste silti ja se klo 15:30. Tänään alkaa myös OPEC:in kokous, josta öljyn hinnalle uutta suuntaa. Markkinat jatkavat suunnilleen eilisen päätöstasoilta.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Reality-televisioviihdettä tarjolla klo 15:30
Seuraava
Riskisentimentti kääntyi