07.12.2015

  • » Osakkeet kelpasivat jälleen perjantaina
  • » Fedin kokous ensi viikolla – nosto tulossa
  • » Markkinat avasivat ylös


MARKKINOISTA

EKP:n aiheuttamasta pettymyksestä tuli pyyhkäistyä osa pois, kun markkinat ampaisivat nousuun perjantain kaupankäynnin päätöstä kohti. Yhdysvaltojen uusien työpaikkojen kehitys oli vahvaa ja se tuki markkinoiden näkemystä siitä, että Fed pääsee viimeinkin nostamaan korkoa kokouksessaan 16.12. Helpotus oli markkinoilal lähes käsin kosketeltavaa. Etenkin pankkiosakkeet saivat korkoteemasta vauhtia.

Toinen hyvään riskisentimenttiin vaikuttanut tekijä oli EKP:n Draghin puhe, jonka tulkittiin lupailevan hieman ripeämpää elvytystä kuin mitä EKP kokouksensa yhteydessä tiedotti. Draghi painotti mm. keskuspankin rajatonta mandaattia inflaation nostamiseksi.

OPEC piti kokouksensa ja sen tuloksena WTI-laadun hinta laski öljymarkkinoilla alle 40 dollarin tason. Perusmetalleissa ei nähty suuria liikkeitä.

Viikonloppuna uutisotsikoita hallitsivat Ranskan paikallisvaalit, joissa Marine Le Penin johtama Front national –puolue näyttäisi korjaavan odotetusti voiton. Oikeistonationalistien maahanmuuttovastainen ääni siis jatkaa voimistumistaan Ranskassa.

Markkinoilla julkaistaan tällä viikolla hieman vähemmän makrodataa ja ensi viikolla Fedin kokous. Euroopassa avataan tänään plussalle jenkkien hyvän perjantain vedon perässä. EKP:lta äänessä tänään Constancio ja Fediltä Bullard. Talousluvuissa on hiljainen päivä tänään.

OPEC

OPEC ei tälläkään kertaa pyrkinyt leikkaamaan öljyn tuotantoa jonka seurauksena öljyn hinta laski perjantaina yli 5 % ja nyt mennään taas alle 40 dollarin tason. OPEC:n mukaan mikäli he luopuvat tuotannosta, joku toinen tuottaja ottaa heidän markkinaosuutensa öljymarkkinoilla. Perustelu on sinällään varsin järkeen käyvä koska öljyssä on globaalisti selkeä ylitarjontatilanne. Tämän pohjalta tuotannon leikkauksia on myös aika turha odotella lähi tulevaisuudessa jonka seurauksena öljyalan yhtiöiden houkuttelevuus on erittäin matala.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
EKP:n paketti otettiin kriittisesti vastaan
Seuraava
EKP petti odotukset, mutta onneksi on Yhdysvallat