15.05.2017

Globaalit osakemarkkinat ovat nousseet vuodesta 2009 lähtien. Nousujakso on ollut historiallisen pitkä - kohta jo vuosikymmenen pituinen. Odotamme osakkeiden säilyvän vielä lähiajat parhaana sijoitusluokkana johtuen paljolti yritysten hyvästä tuloskasvusta. Uskomme sijoitusympäristön muuttuvan vasta, kun Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) viitekorko kohoaa n. 2 - 3 %:n tasolle (viitekorko on nyt 0,75 %-1,0 %) ja maailmantalouden kasvu vaikeutuu.

Suosimme siis edelleen osakkeita, mutta riskitekijöitä on tulevaisuudessa syytä seurata entistäkin tarkemmin. Riskeistä seuraamme tällä hetkellä esimerkiksi raaka-ainehintoja ja Kiinan kysynnän mahdollista heikkenemistä. Toisena riskinä on Trumpin heikko kyky saada uudistuksia läpi kongressissa. Osakemarkkinat odottavat esimerkiksi yritysveron laskun toteutuvan tämän vuoden aikana.

Arvostus, tuloskasvu ja poliittisten riskien hälveneminen suosivat euro-osakkeita

Maailman osakemarkkinoiden sisällä on nyt todennäköisesti ja vihdoinkin euro-osakkeiden aika. Alkuvuonna euroalueen osakkeet ovatkin menestyneet yhdysvaltalaisia osakkeita paremmin. Taustalla on toki poliittisten riskien hälveneminen, mutta osakesijoittajalle ehkä jopa tärkeämpää on yritysten tuloskasvu.

1Q 2017 aikana eurooppalaisten yhtiöiden tulokset kasvoivat n. 15 – 20 % viime vuodesta, kun analyytikot odottivat nyt jo raportoineiden yhtiöiden osalta n. 0 % tuloskasvua. (Huom. Euroopassa osa yrityksistä raportoi vain kaksi kertaa vuodessa). Koko vuoden 2017 tuloskasvuodotus on Euroopassa nyt n. 14 %, kun vuoden alussa analyytikot odottivat n. 10 % tuloskasvua. Euroopassa tuloskasvu on nyt odotettuakin kovempaa.

Lisäksi euroalueen talouskasvu on ylittänyt kaikki odotukset jo lähes puolen vuoden ajan. Käytännössä kaikki indikaattorit puhuvat sen puolesta, että euroalueen talouskasvu tulee olemaan hyvällä n. 2-3 % tasolla koko tämän vuoden ajan. Tämä tukee yritysten tuloskasvun jatkumista myös loppuvuonna.

Alkuvuoden osalta nostamme esiin kolme teemaa euroalueella: Teknologiayhtiöt Saksassa, pankit ja pienyhtiöt nousussa euroalueella

Saksalaiset teknologiayhtiöt eli TecDax -indeksi on kohonnut peräti 22 % alkuvuoden aikana. Taustalla on selvästi alhaisempi arvostus kuin verrokkiyhtiöillä Yhdysvalloissa. Lisäksi teknologiayhtiöiden tuloskasvu on ollut viime ja tämän vuoden aikana erityisen nopeaa. Lisäksi Saksaan ja erityisesti Berliinin alueelle on noussut viime vuosina klusteri teknologiayhtiöitä, joiden menestys ruokkii itse itseään. Allokaatiosalkuissamme olemme sijoittaneet juuri Tec Dax -indeksiin jo viime vuodesta lähtien.

Yleisesti pienet ja keskisuuret yhtiöt ovat nousseet euroalueella n. 15 % alkuvuoden aikana. Taustalla on talous- ja tuloskasvu sekä poliittisten riskien hälveneminen. Allokaatiosalkuissamme olemme sijoittaneet keskisuurin yhtiöihin Saksassa (MDAX-indeksi) ja Ranskan vaalien jälkeen myös pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin Ranskassa.

Euroalueella pankkien osakkeet ovat vasta tänä vuonna elpyneet (17 % alkuvuonna). Yhdysvalloissa pankit ja varsinkin alueelliset pankit ovat nousseet rajusti (yli 100 %) vuoteen 2012 verrattuna. Taustalla on toki talouskasvu, mutta erityisesti myös valtiolainojen osto-ohjelman (QE) lopettaminen Yhdysvalloissa ja korkojen nousu. On hyvin mahdollista, että euroalueella tullaan näkemään sama seuraavien kahden kolmen vuoden aikana, toki maltillisempana. Tämä kaikki tukisi pankkeja euroalueella. Allokaatiosalkuissamme vaihdoimme yhdysvaltalaiset pankit euroalueen pankkeihin viime viikon aikana.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Näe metsä puilta – sijoittajan kannalta olennaiset asiat menossa oikeaan suuntaan
Seuraava
Markkinapeikot ovat vaarallisia
Samu Lang