22.05.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Bank of American (BofA) kuukausittaisessa sijoittajakyselyssä institutionaalisilta sijoittajilta kysytään muiden asioiden lisäksi mielipidettä siitä, mitä he pitävät suurimpana yksittäisenä tapahtumariskinä osakemarkkinoiden tulevan kehityksen kannalta. Vuoden 2015 lokakuusta lähtien listan kärjessä, kronologisessa järjestyksessä, ovat olleet mm. Kiinan taantuma, Brittien ero EU:sta, Trumpin voitto US presidentinvaaleissa, protektionismista seuraava kauppasota ja EU:n hajoaminen. Edellä mainitut makrotaloudelliset ja poliittiset epävarmuustekijät ovat hallinneet tiedotusvälineitä.

Isojen sijoituspäätösten tekeminen edelle mainittujen tapahtumien pohjalta olisi kuitenkin johtanut katastrofaalisiin lopputuloksiin. Sijoittajan kannattaakin aina pitää pää kylmänä kaiken hälyn keskellä. Mikäli jonkin asian vaikutusta reaalitalouden muuttujiin on vaikea tai mahdoton arvioida, ei sitä kannata yrittääkään tehdä, eikä sen perusteella muuttaa omaa sijoitusstrategiaansa.


Sijoittajien viha euroaluetta kohtaan on nopeasti muuttunut rakkaudeksi

BoFA:n sijoittajakyselyssä suurin osa sijoittajista viimeiseen 10 vuoteen (60 %) sanoo olevansa ylipainossa euroalueen osakemarkkinoilla. Euroalueen suosio nousi myös vuoden 2013 lopussa ja vuoden 2015 aikana. Molemmilla kerroilla sijoittajat kokivat lopulta pettymyksen kun odotettu ylituotto ei realisoitunutkaan.

Uskomme, että kolmas kerta toden sanoo. Vaikka sijoittajat ovat uudestaan tykästyneet yhteisvaluutta-alueen osakkeisiin, niitä ei kuitenkaan pidetä kalliina, päinvastoin. Sijoittajat pitävät edelleen euroalueen osakemarkkinoita alihinnoiteltuina omaan historiaansa nähden.

Yhdysvallat on itse asiassa ainoa markkina-alue jota pidetään selvästi ylihinnoiteltuna. Maa edustaa lähes 60 prosenttia maailman osakemarkkinoista mikä selittää varmasti osaltaan sen, että iso osa sijoittajista pitää osakemarkkinoita yleisesi kalliina.

Me olemme allokaatiosalkuissamme osakkeissa edelleen lievässä ylipainossa ja suosimme euroalueen osakkeita Yhdysvaltojen kustannuksella.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
3 voittajaa euroalueella: teknologiayhtiöt Saksassa, pankit ja pienyhtiöt
Seuraava
Vahvistuva talous- ja tuloskehitys tukee euroalueen markkinoiden kehitystä
Samu Lang